مشارکت مالیاتی مردم برای توسعه پایدار مناطق مختلف کشور - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 107842
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 05 آذر 1403 - 6:19 |
۱۲ همت به پروژه‌های نیمه‌تمام کشور از طریق نشان‌دار کردن مالیات پرداخت شد؛

مشارکت مالیاتی مردم برای توسعه پایدار مناطق مختلف کشور

به‌تازگی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به بحث سیستمی شدن فرآیندهای مالیات ستانی از افزایش نسبت مالیات به هزینه‌های جاری دولت از ۴۱ درصد به ۵۶ درصد خبر داد و در این خصوص بیان کرد:نسبت مالیات به هزینه‌های جاری دولت نیز از حدود ۴۱ درصد به ۵۶ درصد رسید.
مشارکت مالیاتی مردم برای توسعه پایدار مناطق مختلف کشور

به‌تازگی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به بحث سیستمی شدن فرآیندهای مالیات ستانی از افزایش نسبت مالیات به هزینه‌های جاری دولت از ۴۱ درصد به ۵۶ درصد خبر داد و در این خصوص بیان کرد:نسبت مالیات به هزینه‌های جاری دولت نیز از حدود ۴۱ درصد به ۵۶ درصد رسید. نسبت مالیات به منابع بودجه عمومی تقریبا ۳۰ درصد در سال گذشته به ۴۱/۴درصد ارتقاء پیدا کرده که این نشان از کاهش وابستگی بودجه به نفت دارد. وی با اشاره به اینکه  تمرکز سازمان امور مالیاتی کشور بر روی دریافت مالیات از دانه‌درشت‌ها است گفت: اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها خود یکی از مهم‌ترین گام‌های بوده است که توانسته است دانه‌درشت‌های مالیاتی را به پرداخت مالیات بدون هیچ اقدامی ترغیب کند. همچنین سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات مقدمات قانونی طرح‌ نشان‌دار کردن مالیات‌ها یک سال از سوی سازمان امور مالیاتی پیگیری شد چراکه تحقق این امر به ارتقاء تمکین مالیاتی، فرهنگ مالیات‌ستانی و عدالت مالیاتی کمک می‌کرد. درنهایت در اوایل تیرماه این مقدمات فراهم شد و معاون اول وقت بخشنامه‌ای را صادر کرد و همکاری پیرامون این مسئله با سازمان برنامه‌وبودجه شکل گرفت و حدود ۱۹۱۵ پروژه در حوزه‌های مختلف ( آب‌رسانی، آموزش، بهداشت و درمان و…) با هزینه‌ای بالغ‌بر ۱۲ هزار میلیارد تومان در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت. سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور بیان کرد: قرار بر این شد اشخاصی که می‌خواهند مالیات موضوع تبصره (۱۰۰) را پرداخت کنند بتوانند پروژه‌های خود را به تفکیک استان‌ها انتخاب و مبلغ را به آن محل اختصاص دهند. از ۱۹۱۵ پروژه حدود ۱۳۲۳ پروژه به‌طور کامل تأمین مالی شد و ۹۰ درصد ظرفیت مشاغل استان تهران به ۱۶ استان محروم رسید. یعنی صاحبان مشاغلی که در استان تهران از این طرح استفاده کرده بودند علاوه بر پوشش صددرصدی پروژه‌های تهران به سمت تکمیل پروژه‌های سایر استان‌ها ازجمله استان سیستان و بلوچستان نیز تمایل پیداکرده بودند که این امر بسیار قابل‌توجه و تحسین‌برانگیز است. کارشناسان و آگاهان عرصه مالیاتی بر این باورند که اجرای این طرح در صورت تکمیل شدن می‌تواند بخش زیادی از منابع مالی پروژه‌های که سالیان سال چشم‌انتظار تخصیص بودجه برای به اتمام رسیدن بودند را تأمین کند و سبب تکمیل‌شان شود. در بررسی بیش‌‌تر این موضوع به گفت‌و‌گو با فتح‌الله توسلی، نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و سیاوش غیبی پور، کارشناس امورمالیاتی پرداختیم که در ادامه می‌خوانید. 

فتح‌الله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:
مالیات‌ها نباید موجب فشار بر مردم شوند

فتح‌الله توسلی، نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار «رسالت» به تشریح اجرای طرح نشان‌دار مالیات‌ها پرداخت و دراین‌باره بیان داشت: اقدام بسیار خوبی صورت گرفت و آن‌هم اختصاص یک درصد از درآمدهای مالیاتی به پروژه‌ها از سوی مودیان مالیاتی بود. این اقدام بسیار حائز اهمیت ارزیابی می‌گردد که خوشبختانه با استقبال بسیار خوبی از سوی مؤدیان نیز روبه رو شد. به‌موجب این اقدام افرادی که مالیات خود را پرداخت می‌کنند محل هزینه کرد آن را نیز با توجه به علاقه شخصی خود تعیین خواهند کرد. براین اساس بسیاری از افراد پروژه‌های عمرانی را انتخاب کرده و محل هزینه کرد مالیات خود را به تکمیل پروژه‌های عمرانی اختصاص داده‌اند. این روند افزون بر آنکه موجب تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام کشور خواهد شد، اعتمادسازی مردم نسبت به موضوع مالیات‌ها در کشور را به نیز به همراه خواهد داشت‌. وی افزود: کوشش این است که ارتباط مؤدیان مالیاتی با پروژه‌ها افزایش پیدا کند تا امکان رصد دقیق وجود داشته باشد و مؤدیان بتوانند از پروژه‌ و روند هزینه کرد مالیات خود بازدید کنند. توسلی تصریح کرد: اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات امری بسیار حائز اهمیت و توأمان با مزایای بسیار است بر این اساس پیشنهادمان این است که سهم یک‌درصدی از درآمدهای مالیاتی به پروژه‌ها از سوی مؤدیان مالیاتی افزایش پیدا کند. عضو کمیسیون اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد: یکی از مباحث مطرح در حوزه مالیات‌ها، فرار مالیاتی می‌باشد. متأسفانه این روندهای سال‌های گذشته وجود داشته و همچنان نیز مطرح است. به‌طور حتم نظارت بر این روند اهمیت فراوانی دارد و هرچقدر که بتوانیم مانع از فرار مالیاتی شویم و با وصول‌شان منابع را به خزانه برگردانیم و بر اساس قانون به پروژه‌های عمرانی اختصاص دهیم، شاهد تغییرات مثبت خواهیم بود. درحقیقت به هر میزانی که درآمدهای مالیاتی صرف پروژه‌های نیمه‌تمام کشور شود، مشارکت مردم افزایش پیدا خواهد کرد، اعتمادسازی رقم خواهد خورد و مشکلات کشور حل خواهد گشت.  نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ یادآور شد: با اختصاص درآمدهای مالیاتی به پروژه‌های نیمه‌تمام، مشکلات مردم به‌ویژه در بخش‌های عمرانی رفع خواهد شد. به‌عنوان‌مثال جاده‌های نیازمند تکمیل، افتتاح خواهد شد یا مدرسه‌ای ساخته خواهد شد که بی‌‌شک اثرات مثبتی را در حوزه آبادانی به همراه خواهد داشت. وی در پایان این گفت‌وگو بیان کرد: اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها گامی بسیار مثبت ارزیابی می‌شود اما نکته حائز اهمیت این است که مالیات‌ها نباید به مردم فشار وارد کند چرا که در شرایط حال حاضر فشارهای ناشی از تورم برای تمامی اقشار جامعه ملموس است و بر این اساس باید بکوشیم تا مسیر وصول مالیات‌ها به مردم و کسبه فشار وارد نکند. به‌طور حتم در تمامی نقاط دنیا مالیات‌ها به‌عنوان یکی از منابع درآمدی دولت مطرح و قابل‌توجه می‌باشند اما رعایت این نکته که مالیات به مردم و معیشت شان فشار وارد نکند، اهمیت بسیاری دارد و می‌بایست با توجه به این مهم سعی در تحقق عدالت مالیاتی داشت.

سیاوش غیبی پور، کارشناس امور مالیاتی:
مشخص بودن مقصد مالیات موجب ترغیب مالیات‌دهنده می‌شود

سیاوش غیبی پور، کارشناس امور مالیاتی در گفت‌و‌گو با خبرنگار «رسالت» به اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات پرداخت و دراین‌باره بیان کرد: یک تبصره کلی وجود دارد و آن این است که اگر مالیات‌دهنده محل هزینه کرد مالیات خود را مشخص کند و از مقصد نهایی مالیات خودآگاهی داشته باشد، انگیزه بیشتری برای پرداخت مالیات خواهد داشت و ترغیب به پرداخت مالیات خود خواهد شد. بر این اساس روش‌های دور زدن، چانه‌زنی و تأخیر نیز کنار گذاشته خواهد شد و روند وصول مالیات‌ها تسریع می‌گردد. وی افزود: به‌طور کل افراد سه رویکرد در فرآیند پرداخت مالیات از خود نشان می‌دهند؛ نخست تمکین می‌کنند چراکه می‌دانند هزینه‌کردشان به خزانه واریز می‌گردد و صرف آن در هر بخش بلاشکال است. دسته دیگر تمکین نمی‌کنند و به‌طور کل نسبت به روند پرداخت مالیات خود اعتراض می‌دارند. به‌موجب رویکرد این افراد پرداخت مالیات با تأخیر مواجه می‌شود و مادامی‌که روند پرداخت مالیات با تأخیر مواجه گردد، ارزش آن کاهش پیدا خواهد کرد. به‌عنوان‌مثال میزان مالیات سه سال گذشته در سال جاری کارکرد گذشته خود را نخواهد داشت. دسته دیگر افراد متأسفانه از روش‌های چانه‌زنی و دور زدن استفاده می‌کنند که به‌نوعی حق سایر افراد را ناحق می‌سازند. ایام اخیر مصادیق مختلفی افشاشده است که حاکی از تخلف‌های مالیاتی می‌باشد. به‌عنوان‌مثال یک رستوران از کارتخوان سایر فروشگاه‌ها یا قصابی‌ها استفاده می‌کرده است تا آثار درآمدی خود را تبیین نکند و مشخص نباشد که باید چه میزان مالیاتی را پرداخت کند. وی ادامه داد: یکی از راهکارها برای اینکه افراد به پرداخت مالیات خود ترغیب شوند و تمایلی به فرار مالیاتی نداشته باشند‌، آگاهی از مقصد مالیات و اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات است. غیبی‌پور تشریح کرد: نشان‌دار کردن و تعیین پروژه یکی از عواملی است که می‌تواند افراد را به پرداخت مالیات و جلوگیری از تأخیر در روند پرداخت ترغیب سازد. شایان‌ذکر است تا بگوییم که این روند در حوزه مشاغل بیش از سایر بخش‌ها به چشم می‌خورد. بنابراین اگر درصدد وصول مالیات‌های بخش خصوصی، دولتی و تعاونی‌ها هستیم، می‌بایست بانک اطلاعات را توسعه دهیم. خوشبختانه این روند انجام‌شده و سامانه مؤدیان و پایانه‌های فروشگاهی نیز فعالیت خود را دراین‌باره آغاز کرده‌اند اما نیاز است تا به خاطر داشته باشیم که در این روند مطابق تجارب گذشته دو مانع وجود دارد؛ نخست موضوع شفافیت و دیگر موضوع اجرا می‌باشد. بدیهی‌ است مادامی‌که شفافیت وجود داشته باشد، راه فراری وجود نخواهد داشت. همان‌طور که گفته شد یکی دیگر از موانع موجود در این حوزه موضوع اجرا می‌باشد. بر این اساس افرادی که درصدد پیاده‌سازی سامانه‌ها هستند، نباید روند اجرا را با تأخیر همراه کنند. به‌طور کل تأخیر در روند اجرا به سبب عدم زیرساخت‌های کافی، بخشنامه‌ها یا برقراری ارتباط چهره به چهره با مؤدیان و عدم قطع ارتباط به‌صورت کامل است. کارشناس امور مالیاتی در پایان این گفت‌وگو همچنین خاطرنشان کرد: فراگیری و اجرای دقیق روند کار سامانه‌های مالیاتی بسیار حائز اهمیت می‌باشد. چرا که روند فعلی در حال گذر است و به‌نوعی در حال عبور از روش‌های سنتی و چهره به چهره می‌باشیم. با فراگیری و اجرای دقیق سامانه‌ها می‌توان قضاوت داشت که چه میزان از مالیات‌ها به‌صورت دقیق و حقیقی وصول شده است.‌ 

|
برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مشارکت مالیاتی مردم برای توسعه پایدار مناطق مختلف کشور بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.