مذاکره بر مدار غیرت
گروه سیاسی
اتفاقات مهمی رخداده و مباحث بسیاری صورت گرفته است. اکنون کشور در یک برهه زمانی حساس و فراموشنشدنی قرارگرفته و درحالیکه ماههای ابتدایی دولت سیزدهم است، اما میتوان انتظار تغییر و تحولات مهم سیاسی و بینالمللی را داشت.
درهفته اخیر حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی روز یکشنبه در دیدار تصویری با جمعی از قشرهای مختلف مردم قم، قیام تاریخی ۱۹ دی ۱۳۵۶ قم را نشاندهنده «عمق اعتقاد دینی» و «غیرت دینی همراه با عقلانیت» خواندند و با اشاره به کینه عمیق آمریکا بهنظام برخاسته از اعتقادات ملت ایران گفتند: «باید با درک وظیفه کنونی، با امید و وحدت و قدرت به سمت چشمانداز روشنِ آینده حرکت کنیم که در این مسیر مسئولان نیز باید با تقویت و تکمیل ابعاد مردمی، تلاشهای مشهود خود را برای حل مشکلات گسترش دهند.
ایشان همچنین تأکید کردند که تسلیم نشدن در برابر دشمن مستکبر و زورگو جزء اصول انقلاب است و اینکه در مقطعی با دشمن مذاکره، صحبت و تعامل شود به معنای تسلیم شدن در مقابل آن نیست. این بیانات بازتاب گستردهای در رسانههای مختلف دنیا به دنبال داشت و بسیاری از رسانههای داخلی در تحلیلهای خود به تأثیر پیام فرمایشات رهبر اشاره کردند.»
فرمایشات رهبر انقلاب و پوشش رسانههای عربی و غربی
پیش از آنکه به پیام و تأثیر فرمایشات رهبر انقلاب اشارهکنیم، بازتاب سخنان ایشان در رسانههای خارجی را ببینیم.
آنطور که مشاهده شد بیانات رهبر معظم انقلاب در سالروز ۱۹ دی و قیام مردم قم در سال ۱۳۵۶ نهتنها در رسانههای غربی، بلکه در رسانههای عرب منطقه نیز بازتاب گستردهای داشت. ازجمله شبکههای المیادین و الجزیره قطر برنامههای عادی خود را برای لحظاتی طولانی قطع کرده و بهطور مستقیم بیانات رهبر معظم انقلاب را پخش کردند.
بخش عربی شبکه فرانس ۲۴ نوشت: رهبر ایران تأکید کرد که مذاکرات به معنای تسلیم شدن در برابر دشمن نیست.اگر مذاکره، صحبت و تعامل شود به معنای تسلیم شدن در مقابل دشمن نیست. بیانات رهبر ایران درحالی است که ایران درحال انجام مذاکره با ابرقدرتها برای احیای برجام است و در این مذاکرات آمریکا ، دشمن دیرینه ایران مشارکت دارد.
ارم نیوز نوشت: رهبر ایران مذاکرات غیرمستقیم کشورش با آمریکا در وین برای احیای برجام راتأیید کرد و گفت که مذاکره با واشنگتن به معنای تسلیم شدن در برابر آن نیست.
ازطرفی خبرگزاریهای غربی در پوشش سخنان رهبر انقلاب به تأکید ایشان بر اولویت برداشته شدن تحریمها و ممنوعیت واردات واکسن کرونا از آمریکا و انگلیس توجه کردند.
به طورمثال خبرگزاری فرانسه به نقل از سخنرانی تلویزیونی مقام معظم رهبری نوشت که ایران عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد. این خبرگزاری همچنین نوشت که رهبر ایران گفت که مسئله، «بازگشت یا عدم بازگشت آمریکا نیست»؛ مسئله برداشته شدن تحریمهای یکجانبه آن است.
این خبرگزاری نوشت که ایران از سال ۲۰۱۹ بهتدریج اجرای بسیاری از تعهدات کلیدی خود در توافق هستهای را که محدودیتهای شدیدی بر فعالیتهای آن در ازای برداشته شدن تحریمها اعمال میکرد، تعلیق کرده است.
تحلیل فرمایشات رهبر انقلاب به دو بخش تقسیم میشود. بخشهایی که بیشتر از سایر فرمایشاتشان موردتوجه قرار گرفتند.
بخش نخست؛ «تأکید بر غیرت دینی»
مهمترین تذکر معظم له حفظ غیرت دینی بود. ایشان غیرت دینی را عامل نجات کشور در بزنگاههای مختلف و تبدیلکننده تهدیدها به فرصت دانستند.
حضرت آیتالله خامنهای، غیرت دینی را از عوامل قیام ۱۹ دی برشمردند و گفتند: برخی تلاش و تبلیغ میکنند که غیرت دینی را «بیمنطقی و خشونت» بنامند اما حقیقت این است که غیرت دینی همراه با عقلانیت و برخاسته از بصیرت است و بصیرت نیز شعبه و مظهری از عقلانیت است ضمن اینکه در عمل نیز در اغلب موارد، غیرت دینی با عقلانیت همراه بوده است.
ایشان «غیرت دینی» را عامل نجات کشور در بزنگاههای مختلف و تبدیل کردن تهدیدها به فرصت خواندند و افزودند: غیرت دینی را حفظ کنید زیرا این غیرت دینی مردم بود که کشور را در دفاع مقدس -یعنی آن جنگ بینالمللی که آمریکا، شوروی، ناتو و ارتجاعِ آن روز برای بهزانو درآوردن انقلاب به راه انداخته بودند- پیروز کرد.
با این اوصاف تأثیر حفظ غیرت دینی در بزنگاههای مختلف را میتوان از فرمایشات رهبر استخراج کرد. غیرتی که آمریکا را دچار خطا میکند و از ابتدای انقلاب تاکنون باعث شکست آنها در تمام اعصار شده است. از آشوبهای امنیتی گرفته تا جنگهای فرهنگی و اقتصادی.
چهره واضح و کامل غیرت دینی ،سردار شهید حاج قاسم سلیمانی بود. فردی که طبق فرمایش رهبر انقلاب آمریکا را بهزانو درآورد و آنها را دچار خطای محاسباتی کرد. آمریکا خیال میکرد با ترور او، ریشه مقاومت خشک و قدرت نفوذش در منطقه غرب آسیا بیشتر میشود اما همانطور که رهبر فرمودند، با ترور حاج قاسم نهتنها ضربهای به ایران و جبهه مقاومت وارد نشد بلکه این جریان قویتر و مصممتر از قبل به راه خود ادامه دادند.
این است غیرت دینی و تأثیری که بسیاری از جریانات در سطح دنیا سعی دارند آن را خشونتبار و غیرعقلانی جلوه دهند.
بخش دوم؛ «مذاکره به معنای پذیرفتن شکست درمقابل دشمن نیست»
رهبر کشورمان در بخش دیگری از فرمایشاتشان تأکید کردند: «اینکه در مقطعی با دشمن مذاکره، صحبت و تعامل شود به معنای تسلیم شدن در مقابل آن نیست، همچنان که تاکنون تسلیم نشده و ازاینپس نیز نخواهیم شد.»
عدهای معتقدند این سخنان همزمان با تأیید پیشرفتهایی در مذاکرات هستهای از سوی آمریکا، روسیه و کشورهای اروپایی، میتواند نشانهای از توافق ایران و آمریکا برای بازگشت به برجام قلمداد شود.
اما نکته قابلتوجه دیگر بعد قدرتی و پالس مقاومتی بود که رهبرانقلاب به تیم مذاکرهکننده ارسال کردند.
خواسته ایران لغو تحریمهای یکجانبه آمریکاست. خواستهای که به نظر میرسد با پافشاری تیم مذاکرهکننده و ابتکاراتشان درحال تحقق است.
در ۶هفتهای که گذشت دور جدید مذاکرات وین باهدف بازگشت ایران و آمریکا به برجام و لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران آغازشده و در این مدت اخبار خاصی از جزئیات مذاکرات منتشرنشده بود، اما از هفته گذشته تمامی طرفهای مذاکره اعلام کردند که موفقیتهایی بهدستآمده است.
برجام , رهبر انقلاب , مذاکرات وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.