مذاکره، بازی نخ‌نما شده غرب - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 36714
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 16 دی 1399 - 7:01 |
ادعای مذاکره بر سر توان موشکی جمهوری اسلامی ایران واکاوی شد؛

مذاکره، بازی نخ‌نما شده غرب

جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا هنوز جای پایش در کاخ سفید سفت نشده، دم از مذاکره در مورد توان موشکی ایران می‌زند. اواسط آبان ماه سال جاری بود که انتخابات آمریکا با تمام چالش‌ها و آشوب‌هایش برگزار و باوجود ادعای ترامپ به تقلب در رأی‌گیری‌ها، جو بایدنِ دموکرات رئیس‌جمهور منتخب این کشور شد و قرار است پس از پایان کار رسمی دونالد ترامپ، سکان ریاست کاخ سفید را در دست گیرد.
مذاکره، بازی نخ‌نما شده غرب

حانیه مسجودی
جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا هنوز جای پایش در کاخ سفید سفت نشده، دم از مذاکره در مورد توان موشکی ایران می‌زند. اواسط آبان ماه سال جاری بود که انتخابات آمریکا با تمام چالش‌ها و آشوب‌هایش برگزار و باوجود ادعای ترامپ به تقلب در رأی‌گیری‌ها، جو بایدنِ دموکرات رئیس‌جمهور منتخب این کشور شد و قرار است پس از پایان کار رسمی دونالد ترامپ، سکان ریاست کاخ سفید را در دست گیرد.
 برجام، گام نخست برای محدودیت توان موشکی ایران
دراین‌بین زمزمه‌های بسیاری در مورد احیای برجام و شروط بایدن برای بازگشت آمریکا به این توافق بیان‌شده است اما بسیاری از کارشناسان و صاحب‌نظرانی که دولت، آن‌ها را بی شناسنامه خواند، همان ابتدای امر تأکید کردند که غربی‌ها به سرکردگی آمریکا با به راه انداختن توافقنامه برجام به دنبال محدود کردن ایران درزمینه‌های هسته‌ای، منطقه‌ای و موشکی هستند و این برجام درواقع نخستین گام آن‌ها برای رسیدن به محدودیت کامل جمهوری اسلامی ایران است. 
پس از فروکش کردن شور و شوق برجام، سرکار آمدن دونالد ترامپ و خروج این کشور از این توافق پیش‌بینی‌ها و تحلیل کارشناسان درست از آب درآمد و بهانه‌ها و برجام اروپایی، ایران را معطل نگه داشت و با مطرح کردن مباحث INSTEX وFATF و اعمال فشار حداکثری آمریکا با تحمیل تحریم‌های همه‌جانبه ،حلقه‌ها به ایران تنگ‌تر شد. به دنبال آن باگذشت سال‌ها از انعقاد برجام و خروج آمریکا از این معاهده بسیاری معتقد بودند که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می‌تواند تغییری در برجام به وجود آورد. در همین میان اما گام‌های کاهش تعهدات برجامی ایران کلید خورد و اروپایی‌ها بیش‌ازپیش نگران شدند. آمریکا نیز باوجود خروج از این توافق همچنان در مورد تعهدات ایران اظهارنظر و اقدامات مداخله‌جویانه انجام می‌داد تا جایی که در شورای امنیت سازمان ملل سعی داشت که از اسنپ بک یا به تعبیری مکانیسم ماشه برجام علیه ایران استفاده کند و لغو تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران را تمدید کند. آمریکایی که پس از روی کار آمدن ترامپ و خروج از قراردادهای بین‌المللی به‌نوعی در دنیا منزوی‌شده بود و نفوذ خود را ازدست‌داده بود، در این جلسه با مخالفت اعضا روبه‌رو شد و به‌نوعی حمایت اعضای شورای امنیت ملی از ایران و قانون، شکست دیگری را بر ترامپ تحمیل کرد.
پس از گذشت زمان و نزدیک شدن به انتخابات آمریکا اما بحث‌ها به احیای برجام توسط آمریکا و شروط بایدن نزدیک شد و انتخاب او به‌عنوان رئیس‌جمهور ایالات‌متحده این زمزمه‌ها را چه در داخل و چه خارج از کشور تشدید کرد. 
جو بایدن طی یادداشتی در پایگاه اینترنتی شبکه خبریCNN آمریکا برنامه سه مرحله‌ای خود در قبال ایران را برشمرده و تأکید کرد «راه‌های هوشمندانه‌تری نیز براى سخت‌گیری علیه ایران وجود دارد.»
همین یادداشت کافی بود تا چهره بزک شده دموکرات‌ها برای افرادی که دم از مذاکره با رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا می‌زدند، نمایان شود. اما بیانات مستقیم‌تر بایدن نیز برای آن‌ها فایده نداشت چراکه جریان غرب‌گرای داخلی با انتخاب بایدن، جان دیگری گرفته بود و  باوجود نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری کشور به دنبال تسخیر مجدد کاخ ریاست جمهوری بودند. حال زمان آن بود که اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان از لاک دفاعی خود که به دست دولت یازدهم و دوازدهم شکل‌گرفته بود، بیرون بیایند و دوباره مذاکره را، راه ارتباط با جهانی که به نظر آن‌ها به آمریکا و اروپا محدود می‌شد، تلقین کنند.
اکنون اما پس از انتخاب رسمی جو بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا بحث محدودیت‌های موشکی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران پررنگ‌تر و جدی‌تر شده و نه‌تنها مقامات آمریکایی بلکه اروپایی‌ها نیز به لزوم قدرت موشکی ایران اذعان می‌کنند.
   کمیته روابط خارجی مجلس انگلستان: لزوم محدودسازی برنامه‌ موشک‌های بالستیک ایران در قالب برجام۲۶ آذرماه بود که کمیته روابط خارجی مجلس انگلستان خواستار تروریست شناختن سپاه پاسداران و محدودیت برنامه موشکی ایران شد. کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس در گزارشی از دولت این کشور خواست تا سپاه پاسداران را یک سازمان تروریستی بشناسد و با برگزاری مذاکرات مجدد در موردتوافق هسته‌ای، جمهوری اسلامی را به محدودسازی برنامه‌ موشک‌های بالستیک خود، متعهد کند.
نمایندگان مجلس، روباه پیر در این گزارش توافق هسته‌ای ایران را یک «قرارداد ناقص کم‌اهمیت» خوانده و خواستار گنجاندن بندهای انقضای جدید به توافق هسته‌ای شدند تا علاوه بر محدود کردن برنامه موشکی بالستیک ایران، قدرت بازرسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را نیز افزایش دهد.
حال که اظهارات در مورد محدود کردن برنامه موشکی بالستیک ایران علنی‌تر شده بود، زمان رسانه‌ای شدن مواضع مقامات آمریکایی بود که قرار است در دولت بایدن حضورداشته باشند. 
در این میان با فرارسیدن سالگرد شهادت سردار سپهبد شهید سردار سلیمانی مقامات کشورمان به ابعاد ترور بزدلانه آمریکایی‌ها در کشور ثالث اشاره کردند و از لزوم خروج نیروهای تروریست آمریکایی از منطقه گفتند. 
 غلط می‌کند کسی بخواهد در بحث توان موشکی مذاکره کند
سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران در گفت‌وگویی به مناسبت سالگرد شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، اظهار داشت: توان موشکی قابل‌مذاکره نیست و غلط می‌کند کسی بخواهد در این زمینه مذاکره کند. اجازه مذاکره درباره توان موشکی به هیچ مسئولی داده نمی‌شود و این خط قرمز است.
حاجی‌زاده تصریح کرد: قدرت و توان موشکی ما را می‌توان در اظهارنظرهای دشمنانمان دید. هیچ‌کس ما را به محدودیت برد ۲هزار کیلومتر مجبور نکرده چون ما بر سر توان‌ موشکی باکسی صحبت نمی‌کنیم. این تصمیم خودمان بوده است و این برد برای ما ابدی هم نیست.
  برای بازگشت به برجام باید درباره برنامه موشک‌های بالستیک ایران مذاکره شود
روز یک‌شنبه، ۱۴ دی‌ماه مشاور امنیت ملی دولت رئیس‌جمهور منتخب آمریکا گفت که واشنگتن برای بازگشت به توافق هسته‌ای با تهران باید درباره برنامه موشک‌های بالستیک با ایران مذاکره کند.«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی دولت بایدن اعلام کرد که در راستای بازگشت به توافق هسته‌ای، باید درباره برنامه موشک‌های بالستیک ایران گفت‌وگو انجام شود.وی در ادامه گفت: «اقدامات دولت ترامپ در قبال ایران باعث امن‌تر شدن آمریکا نشد و تهران  در  دستیابی به سلاح هسته‌ای نزدیک‌تر شده است.»
 در خصوص برجام باکسی مذاکره نداریم
البته که موضع ایران دراین‌باره مشخص است اما آمریکایی ها بدون توجه به فرمایش رهبری و فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران و سایر سران کشور خواسته‌های خود را بیان می‌کنند. فردای ۱۴ دی‌ماه نیز «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بیان کرد که « ما در خصوص برجام باکسی مذاکره نداریم. مذاکره برجام انجام و تمام‌شده و شاهد اجرای مؤثر تعهدات آمریکا باید باشیم و منتظر آن هستیم.»۱۵ دی‌ماه نیز حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی المنار لبنان که به مناسبت سالگرد شهادت شهید سلیمانی و هم‌رزمانش از این شبکه پخش می‌شد، گفت: پای میز مذاکره‌ای که قدرت دفاعی ما را محدود کند نخواهیم نشست.
در ۴۰ سال اخیر تحریم‌ها و تهدیدهای بسیاری علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال‌شده است، اما خط قرمز ایران هیچ‌گاه نادیده گرفته نخواهد شد. اکنون مدت‌هاست که سران غربی درحال بررسی راه‌های اضافه کردن بندی به برجام برای محدود کردن توان موشکی ایران هستند که همین امر مستلزم هوشیاری وزارت امورخارجه و مسئولان دستگاه دیپلماسی است.

نویسنده : حانیه مسجودی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مذاکره، بازی نخ‌نما شده غرب بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.