مدیریت نقدینگی رسالت بانک مرکزی است - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 70428
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 13 مرداد 1401 - 6:33 |
مسعود محمدخانی، کارشناس مسائل بانکی:

مدیریت نقدینگی رسالت بانک مرکزی است

به‌تازگی رئیس گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در قالب ۳ پیشنهاد درطرح قانون بانک مرکزی عنوان کرد که بانک مرکزی باید مانع خلق پول بانک‌های غیردولتی،‌ بنگاهداری بانک‌ها و حیله ربا در عملیات بانکی شود.
مدیریت نقدینگی رسالت بانک مرکزی است
فاطمه فلاح زاده
به‌تازگی رئیس گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در قالب ۳ پیشنهاد درطرح قانون بانک مرکزی عنوان کرد که بانک مرکزی باید مانع خلق پول بانک‌های غیردولتی،‌ بنگاهداری بانک‌ها و حیله ربا در عملیات بانکی شود. حجت‌الاسلام سید حسین میرمعزی دراین‌باره اظهار داشت که اگر قرار است در نظام بانکی، تحولاتی رخ دهد، باید نظام بانکی ما از ربا خلاص و سرمایه‌های عظیم در اختیار بانک‌ها نیز در راستای اقتصاد و رفع مشکلات اقتصادی کشور جریان پیدا کند. وی همچنین افزود: این نقدهای سه‌گانه (خلق پول توسط بانک‌های غیردولتی، بنگاهداری بانک‌ها و حلیه‌های ربا) به‌عنوان خط قرمز است و به‌هیچ‌وجه، تجویز آن‌ها را در قانون بانک مرکزی تأیید نمی‌کنیم و اصرار داریم در قانون بانک مرکزی عدم جواز این سه تصریح شود. رئیس گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به سه اشکال و خط قرمز این مرکز و شورای بانکی حوزوی به طرح قانون بانک مرکزی گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی دقت کنند اکنون‌که باگذشت بیش از ۴۰ سال از انقلاب اسلامی، این موقعیت پیش آمد که در قانون بانکداری تغییراتی ایجاد شود، این فرصت را از دست ندهند و این تغییرات اساسی را در قانون ایجاد کنند.
در بررسی این موضوع به گفت‌وگو با‌ مسعود محمدخانی، کارشناس مسائل بانکی‌ پر‌داختیم تا تأثیر جلوگیری از خلق پول بانک‌های غیردولتی در نظام بانکی کشوررا  واکاوی کنیم.وی  درپاسخ به سؤال خبرنگار «رسالت» مبنی براینکه جلوگیری از خلق پول بانک‌های غیردولتی،‌ بنگاهداری بانک‌ها وحیله ربا تا چه اندازه در نظام بانکی مؤثر است، اظهارکرد: با بررسی موضوع‌های سه‌گانه مطرح‌شده از سوی رئیس گروه اقتصاد مرکز تحقیقات اسلامی شاید نخستین پرسش برای شما و سایر خوانندگان این باشد که چرایی و دلیل این سیاست‌ها‌ چیست؟ آیا این سیاست های عنوان‌شده شاخص‌های پوششی درستی برای هدف های از پیش تدوین‌شده هستند؟ 
وی افزود: پیش از ورود به بحث تأثیر جلوگیری از خلق پول بانکی‌های غیردولتی و ۳ طرح پیشنهادی باید این موضوع را روشن نماییم که بانک مرکزی به‌عنوان یک‌نهاد مستقل مالی رسالت‌هایی دارد که یکی از مهمترین آن‌ها مدیریت نقدینگی در جامعه است.
محمدخانی تصریح کرد: یکی از مهمترین سازوکارهای کنترل نقدینگی، تدوین استانداردهایی همچون نرخ ذخایر قانونی برای بانک‌ها اعم از دولتی و غیردولتی و مهم‌تر از آنها موسسه‌های مالی است. بنابراین تأکید صرف بر یک گروه از این بانک‌ها (بانک‌های غیردولتی) و موسسه‌های اعتباری می‌تواند در اجرای درست این سیاست خلل ایجاد نماید.
 تحقق توسعه نظام اقتصادی ازجمله وظایف بانک‌ها است
کارشناس مسائل بانکی همچنین خاطرنشان کرد: شایان‌ذکر است تا بگوییم بانک‌های دولتی ممکن است به‌واسطه نظارت بیشتر نهادهای بالادستی و اجرای رسالت‌های توسعه‌ای دولت در این فرآیند بیش از بانک‌های غیردولتی مؤثر باشند. فرآیند پرداخت‌های اجباری در بانک‌های دولتی برای اجرای اولویت‌های سیاستی دولت نه‌تنها پس از پرداخت تسهیلات بلکه پس از عدم بازگشت تسهیلات اعطاشده به چرخه تولید و میزان بالای مطالبات غیر جاری این پرداخت‌ها در مدیریت نقدینگی اهمیت فراوانی دارد. 
او ادامه داد: از سوی دیگر بانک‌های غیردولتی نیز ممکن است با دور زدن قانون‌ها و عدم رعایت کامل چارچوب‌های ابلاغی در این رویکرد اثر زیادی داشته باشند.به طورحتم پرداخت تسهیلات با نرخ‌های بالاتر در این بانک‌ها‌ می‌تواند موجب تنش‌زایی‌ تسهیلات شود. 
محمدخانی متذکر شد: افزایش تنش در حوزه تسهیلات می‌تواند رقابتی ناسالم میان شبکه های  بانکی ایجاد کند. گفتنی است که عدم پایداری منابع در بانک‌ها و جابه جایی منابع در بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری برای بانک‌های دولتی و خصوصی هزینه‌های فراوانی دارد. افزون براینکه در صورت شدت گرفتن این رقابت ناسالم ،به سبب ناپایداری منابع ، تعادل منابع و مصارف بانک‌ها در بازه‌های زمانی خاص به‌هم‌خورده و بانک‌ها مجبور می‌شوند کسری منابع خویش را با نرخ بالاتر از بانک مرکزی و یا سایر سازوکارهای قانونی هزینه زا تأمین نمایند. 
 حرکت بانک‌ها به‌سوی بنگاهداری و برهم خوردن تعادل بازار
وی با تأکید براینکه هیچ بانکی به‌تنهایی توانایی خلق نقدینگی را ندارد و در این فرآیند، تمامی نهادهای پولی خصوصی و دولتی سهیم هستند، ابراز کرد: دارا بودن نگاه سیستمی و اولویت‌بندی فرآیند نهادهای نظارتی بر مبنای فعالیت‌ بانک‌ها می‌تواند در این امر مهم مؤثرتر باشد.
کارشناس مسائل بانکی در پاسخ به سؤال اینکه چرا تمایل به بنگاهداری در بانک‌ها وجود دارد، گفت: این موضوع را می‌توان از نگاه دیگری بررسی کرد و این سؤال را مطرح نمود که چرا بانک‌ها به سراغ بنگاهداری می‌روند؟  از نگاه صاحب‌نظران بانکی و اقتصادی فقدان یک نگاه سیستمی در فرآیند هزینه و درآمد بانک‌ها منجر به تمایل برخی از بانک‌ها به خرید املاک و مستغلات شده است. این چرخه باطل در ظاهر برای حفظ قدرت نقدینگی، افزایش توان درآمدزایی و منابع مالی بانک‌ها است اما در اصل باعث ایجاد یک چرخه ناکارآمد در بانک ها خواهد شد. 
او در‌پایان این گفت‌وگو اظهارداشت: بنگاهداری علاوه بر کاهش قدرت تسهیلات دهی بانک‌ها به‌واسطه قفل شدن منابع تعادل در بازار مربوطه را برهم می‌زند و تقاضاهای غیرواقعی را نیز افزایش می‌دهد. همان‌گونه که بیان شد؛ عدم تعادل میان درآمدهای سپرده‌ها،  نرخ تسهیلات و محدودیت‌های‌ بانک‌ها در درآمدهای کارمزدی غیر مشاع که نشئت‌گرفته از خدمات و سرویس‌های محدود بانکی می‌باشد از دلایلی هستند که گاه تمایل به بنگاهداری را افزایش می‌بخشند. جهت‌دهی و مدیریت درآمدهای کارمزدی ، به‌روزرسانی نرخ خدمات مربوطه و شناسایی خدمات کارمزدی جدید در بانک‌ها می‌تواند به کاهش فرآیند بنگاهداری در بانک‌ها کمک شایانی کند.
نویسنده : فاطمه فلاح زاده |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مدیریت نقدینگی رسالت بانک مرکزی است بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.