مدیریت حوادث کوهستان هزینهبر و تخصصی است
گروه اجتماعی
حمید مساعدیان، پزشک ارتفاع و کوهستان و مسئول امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی معتقد است ما در هر دو بخش پیشگیری وامداد و نجات کوهستان دچار مشکلاتی هستیم و باید برای اینها برنامهریزی انجام دهیم. وی در این خصوص به «رسالت » میگوید: « در بین کشتهشدگان حادثه پنجم دی ماه هم کوهنوردان خوب و حرفهای که عضو کارتابل فدراسیون کوهنوردی بودند دیده میشوند و هم کوهنوردان آزاد. در شرایطی که هر پنج شنبه و جمعه بیش از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر در تابستان و ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر در زمستان به این ارتفاعات صعود میکنند لازم است ما در هر دو جنبه امداد و نجات و پیشگیری برنامهریزیهای لازم را انجام دهیم. در بحث پیشگیری ما جلسهای در ستاد مدیریت بحران استان تهران داشتیم که در آن موضوعاتی ازجمله اطلاعرسانی از وضعیت ارتفاعات و دقتنظر در راهاندازی تلهکابین مطرح شد. در مورد تلهکابین مشکل این است که ما نفرات را به بالا منتقل میکنیم اما زمانی که هوا خراب میشود ناگهان با حجم عظیمی از مردم مواجه میشویم که در هوای طوفانی گیر افتادهاند. درچنین شرایطی هم بازکردن تلهکابین خطر دارد و هم نگهداشتن افراد در ارتفاعات. در موضوع پیشگیری از راهکارهای مختلفی میتوان استفاده کرد که بحث رسانهایکردن هشدارهای لازم و استفاده از تلویزیونهای الایدی برای نصب در مسیرها، ازجمله آنهاست. همچنین باید به ستادهای اطلاعرسانی و پیشگیری از حوادث کوهستان که از طرف فدراسیون کوهنوردی و هیئت کوهنوردی استان تهران در ارتفاعات حضور دارند توجه بیشتری کرد. استفاده بیشتر از این همکاران میتواند در پیشگیری از این حوادث بسیارمؤثر باشد. در بحث مدیریت حادثه نیز همکاری بین بخشی ازجمله فدراسیون کوهنوردی، سازمان هلالاحمر، آتشنشانی، تلهکابین و غیره میتواند بسیار کمککننده باشد».
مساعدیان مدیریت حوادث در کوهستان را بسیار هزینهبر دانسته و خاطرنشان میکند: « مدیریت حوادث در کوهستان علاوهبر هزینهبربودن بسیار تخصصی بوده و با مدیریت حوادثی از قبیل سیل و زلزله که ممکن است در سطح شهرها اتفاق بیفتد کاملامتفاوت است و کمکرسانی امدادگران و تهیه لوازم موردنیاز برای این کار بسیار سخت است. همچنین ما در بحث امداد هلیکوپتر در ارتفاعات یک مقدار با مشکل مواجه هستیم. هلیکوپتر کافی نداریم، هلیکوپتر تخصصی کوهستان نداریم. اینها همه مواردی است که باید بیشتر به آن توجه شود تا بتوانیم حوادث را بهتر پوشش بدهیم ».
وی اظهار میدارد: حادثه جمعه ۵ دیماه حادثهای بیسابقه در ۱۰۰ سال اخیر در ارتفاعات شمالی تهران و حتی در تاریخ کوهنوردی توچال بوده است و همه را با شوک مواجه کرد.
به همین خاطر این هفته در فدراسیون کوهنوردی جلسهای خواهیم داشت که تصمیمات لازم دراینزمینه گرفته خواهد شد و نتیجه حتما اطلاعرسانی میشود.
مسئول امداد و نجات فدراسیون کوهنوردی در خصوص بستن مسیرهای ورودی در شرایط سخت جوی نیز چنین اظهار میدارد: « برای بستهشدن مسیر حتماباید از مراجع بالاتر دستورالعمل بیاید و این امر کاملا از حیطه اختیارات فدراسیون، هلالاحمر، تلهکابین و حتی نیروی انتظامی خارج است. اینطور نیست که ما بتوانیم در آنجا نیروی انتظامی مستقر کنیم و مسیر را ببندیم. بهعنوانمثال ما در اردیبهشت و خرداد بستهشدن مسیر را داشتیم که ستاد ملی کرونا این دستورالعمل را میداد. ازطرفی چنانچه شما مسیر را ببندید کوهنورد هزار مسیر دیگر میداند و میتواند خودش را به ارتفاعات برساند. بنابراین این کار چندان عملکردی نیست. ما ۱۲ مسیر عمده و بیشاز ۳۰ مسیر فرعی داریم که بستن و کنترل همه آنها نیازمند نیروی انسانی زیاد و قوی است که اصلا عملی نیست، اما بهجایبستن مسیر میتوان از راهکارهای پیشگیرانهای که گفتم استفاده کرد».
مساعدیان امکانات کوهستان درحالحاضر را نسبت به گذشته بسیار بهتر دانسته و عنوان میدارد: « با توجه به مصوبهای که آبانماه سال گذشته در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و ستاد مدیریت بحران بهعنوان یک طرح بر روی آن تجدیدنظر کرد، دو ارگان فدراسیون کوهنوردی و هلالاحمر موظف شدند در خصوص پیشگیری وامداد کوهستان با یکدیگر همکاری داشته باشند. یعنی این مهم با مدیریت هلالاحمر و کمک فدراسیون کوهنوردی انجام میشود. هلالاحمر در این چند سال و در بحث نیروهای امدادگر واقعا زحمتکشیده است اما شاید لازم باشد بر روی تجهیزات و آموزشها بیشتر کار شود. در چند سال اخیر توانستهایم به اهداف بهتری برسیم اما هنوز تا رسیدن به شرایط ایدهآل فاصله زیادی داریم ».
وی بابیان اینکه آمار تلفات کوهستان در کشور ما چندان با آمارهای جهانی تفاوتی ندارد و بالاتر نیست، عنوان میدارد: « در کشور ما بهخاطر کمبود امکانات تفریحی در سطح شهر مردم بیشتر به طبیعتگردی و کوهنوردی میپردازند. بهعلاوه دوران کرونا و بستهبودن مسیرهای بینشهری مزید بر علت شده است تا افراد نزدیکترین مکانهای طبیعی به شهر خود را برای تفریحات انتخاب کنند که این خود میتواند یک مقدار تجمع کوهنوردان و طبیعت گردان را در مناطق کوهستانی بیشتر کند و آمار تلفات بالاتر برود اما این آمار چندان با آمارهای جهانی تفاوتی ندارد».
مساعدیان معتقد است این حادثه ناشی از سهلانگاری خود افراد بوده است چراکه بسیاری از آنها بدیهیترین تجهیزات زمستانی را نیز دارا نبودهاند: « از یکی از افرادی که دچار سرمازدگی شدید شده اما از حادثه جان سالم به دربرده بود، سؤال کردند چه دستکشی همراهت بود ؟ جالب بود که گفته بود من دستکشی همراه نداشتم. خب در یک چنین شرایط زمستانی و آب و هوایی همراه نداشتن دستکش اشتباه محض است. بسیاری از این سهلانگاریها توسط خود کوهنوردان انجام میشود. این بدینمعنا نیست که ما بخواهیم قصور مدیریتی را نادیده بگیریم اما این نکته را نیز نباید فراموش کنیم که هرکسی مسئولیت سلامتی و ایمنی خودش را به عهده دارد ».
حمید مساعدیان , کوه نوردی , کوهستان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.