مأموریت حقوقیها در چراغ سبز بورس
نفیسه امامی
با تصمیم شورای عالی بورس، محمدعلی دهقان دهنوی از معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد به سازمان بورس و اوراق بهادار تهران آمد و بر صندلی ریاست آن تکیه زد تا شاید این تغییر و جابهجایی بتواند وضعیت فعلی و آشفتهبازار سرمایه را آرام کند. دهنوی پیشازاین عضویت در هیئتمدیره بانک مسکن و هیئتعلمی دانشگاه علامه طباطبایی و معاونت آموزشی مؤسسه عالی آموزش بانکداری ایران را در کارنامه سوابق کاری خود دارد.
انتصاب اخیر یک هفته پسازآن صورت گرفت که حسن قالیباف اصل، رئیس سابق سازمان بورس از سمت خود استعفا داد و دلیل استعفای خود را اقدامات سیاسی و ورود غیرحرفهای و بیشازحد اشخاص و مسئولین به بازار سرمایه عنوان کرد. وی در فروردینماه امسال ریاست بورس اوراق بهادار تهران را به عهده گرفته بود و حدود ۱۰ ماه در این منصب حضور داشت.
افت متوالی بورس در ماههای اخیر و اعتراض سهامداران زیاندیده که از ابتدای سال جاری به تشویق مسئولان دولتی وارد بازار سرمایه شده بودند، یکی از مهمترین دلایل در استعفای قالیباف بود.
به دنبال این استعفا، گمانهزنیهای مختلفی برای ریاست جدید بورس زده میشد تا اینکه دو روز قبل شورای عالی بورس دهقان دهنوی را بهعنوان رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار تهران معرفی کرد. وی در مراسم معارفه خود و تودیع رئیس سابق سازمان، یکی از برنامههای پیشنهادی خود برای مدیریت سازمان را ارتقای جایگاه بازار سرمایه در سیاستگذاری عنوان کرد تا اثر تحولات اقتصادی در بازار سرمایه نمایان شود. شاید در همین راستا بوده که رئیس جدید سازمان بورس صبح دیروز در اولین دستور کاری برای ساماندهی وضعیت بازار، جلسه هماهنگی با حقوقیها را برگزار کرده است.
حالا که سازمان بورس مدیریت جدیدی را تجربه میکند که پیشازاین به وضعیت ملتهب و آشفتهبازار آشنا بود و با علم به این شرایط، سکان بازار سرمایه را در دست گرفته است، باید منتظر ماند و دید آیا رئیس جدید میتواند با اتخاذ سیاستهای صحیح، بازار سرمایه را به ساحل آرامش هدایت کند و یا اتفاقات دیگری قرار است برای بورس بیفتد.
جلب اعتماد دوباره سهامداران در دستور کار رئیس جدید
ماشاالله عظیمی، عضو شورای عالی بورس در گفتوگو با «رسالت»، با اشاره به حضور رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار تهران و اهمیت اتخاذ سیاستهای وی برای ایجاد آرامش در بازار سرمایه گفت: دهقان دهنوی راه سختی را در ریاست سازمان بورس به عهده دارد، اما میتواند در این مسیر موفق شود. بورس سازمانی فرابخشی و فراقوهای است، اما باید به زبان مشترکی دست پیدا کند تا این فرصت پیشآمده، تهدید تلقی نشود.
عظیمی با اشاره به برگزاری اولین جلسه رئیس جدید سازمان بورس با حقوقیها گفت: دهنوی در اولین جلسه کاری خود نشستی با اعضای مؤثر بورس برگزار کرده است، زیرا منابع دپو شده زیادی در داخل بازار وجود دارد که آنها نگران هستند، اکنون ریسکهای غیرتجاری و اقتصادی بیشتر بازار را تحتتأثیر قرار داده است.
دبیرکل اتاق تعاون ایران ادامه داد: من در جلسه انتخاب آقای دهنوی به ایشان پیشنهاد کردم صدای مردم و اهالی بازار را بشنود و جزء مؤلفههای تصمیمگیری خود قراردهد. علاوه بر این تابلوی بورس باید بر سر در وزارت نفت، صمت و بانک مرکزی قرار بگیرد تا تأثیر اظهارنظرهای مختلف را بر بورس ببینند.
وی با اشاره به قیمتگذاری دستوری فولاد و شوکی که به بورس وارد کرد، گفت: در حدود ۸۹ درصد از سهامداران کمتر از ۲۰ میلیون تومان سهم دارند و ۷ درصد کل بازار را شامل شده، ولی موجب نگرانی سهامداران خرد و کلان گردید. آیا نباید با مرکز ثقل بازار سرمایه که سازمان بورس است، هماهنگی بیشتری صورت بگیرد؟
عظیمی افزود: بازار سرمایه، موجود زنده و حساسی است و دعواها و اظهارنظرهای سیاسی، مردم و سهامداران را نگران میکند و بر وضعیت آن اثر نامطلوب میگذارد. هر فعالیتی در کشور نیازمند به هماهنگی فراقوهای دارد، بنابراین از هر سه قوه در شورای عالی بورس عضو هستند، مانند مجلس که عضو ناظر در شورای عالی بورس دارد.
عظیمی بابیان اینکه دولت در میان سایر قوا تسلط بیشتری بر اداره بازار سرمایه دارد، افزود: دولت اداره و سیاستگذاری بورس را بر عهده دارد و از این طریق تأمین مالی میکند و با انتشار اوراق، کسری بودجه را جبران مینماید. وزارتخانههای اقتصاد، صمت، بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی باید نگاه جمعی و همسو به بازار سرمایه داشته باشند، نه اینکه هرکدام بیانکننده نقطه نظرات مختلفی باشند.
عضو شورای عالی بورس تصریح کرد: دولت باید اظهارنظرهای کارشناسی را از کانال تخصصی خود پیگیری نماید نه اینکه ابتدا در رسانه و تریبون مطرح شود و بازخوردهای اختلافبرانگیز داشته باشد که بازار را هم با شوک مواجه کند. چنین هماهنگی در میان وزارتخانههای دولتی بهطور حداکثری نیست، بهعنوان نمونه وزارت اقتصاد به سمت ساماندهی و صیانت از حقوق سهامداران حرکت میکند، اما بقیه ارکان دولت با این رویه همکاری نمیکنند.
عظیمی با اشاره به اینکه در ساختار اجرایی سازمان بورس ضعف عدم هماهنگی و نظارتی وجود دارد، گفت: ارتباط سازمان بورس با ذینفعان و بازیگران مؤثر مانند ناشران، حقوقیها و کارگزاریها مطلوب نیست که باید تصحیح شود.
وی با تأکید براینکه نوسان به میزان پذیرفتهشده در ذات بازار وجود دارد، افزود: بورسهای دنیا مانند بورس ایران تا به این اندازه دچار نوسان نیستند و سهامداران را دچار مشکل نمیکنند. هرچند در ایجاد این مسائل اظهارنظر دولتیها هم بیتأثیر نیست. طرح نظرات غیرکارشناسی، اما از روی دلسوزی میتواند به بازار صدمه بزند. بهعنوانمثال آیا وقتی انتظار از کاهش دلار مطرح میشود، نباید تبعات آن را بر بورس درنظرگرفت.
وی با اشاره بهضرورت برخورد جدی و قاطعانه با متخلفان در بازار سرمایه اظهار کرد: این اقدام بهصورت چراغ خاموش انجامشده است، زیرا ایجاد سروصدای زیاد در بیان آمار تخلفات انجامگرفته، باعث ترس و هراس مردم میشود. یکی از مزیتهای هر سیستم موفق نظارتی این است که بهطور مدیریتشده آمار متخلفان را مطرح کنند.
عظیمی با اشاره به اینکه رئیس جدید سازمان بورس برنامههایی برای جلب اعتماد دوباره سهامداران در دستور کار دارد، گفت: به نظر میرسد برنامههای ارائهشده باید برشهای کوتاهتری داشته باشند. باید تنشهای میان مسئولان در هر سه قوه پایان یابد، زیرا اولین مؤلفه برای سرمایهگذاری وجود امید و آرامش است. آقای دهنوی باید بهعنوان حلقه وصل این هماهنگی را میان مسئولان ایجاد کند تا بازار به مسیر بازگردد.
وی حضور بعضی از نهادهای مالی برای حمایت و بهبود وضعیت بورس را ضروری عنوان کرد و ادامه داد: ورود بعضی از بانکها و نهادها مانند صندوق توسعه ملی برای تأمین مالی صندوق تثبیت بازار، باعث افزایش حمایت و صیانت از حقوق سهامداران خرد میشود، اما صندوق توسعه ملی بااینکه مصوبات و تأکیدات مراجع بالاتر را در اختیار داشت ولی همکاری خوبی برای کمک به صندوق تثبیت نکرد. عظیمی اضافه کرد: مصاحبههای شکننده، طرح انتظار موردنظر از شاخص، اعلام نرخهای دستوری و تأمین مالی بیشتر از ظرفیت بازار برای بعضی از کسریهای موجود باید مدیریتشده و با سقف منطقی مطرح شوند. دولت باید نظرات خود را درباره بازار سرمایه فقط از طریق وزیر اقتصاد مطرح کند. اکنون بهترین کمک برای وضعیت بورس از سوی قوه قضائیه انجام میشود، زیرا با توجه به اینکه بهطور مستقیم در اقتصاد نقشی ندارد، اما موانع را از راه بازار برمیدارد.
وی درباره تأثیر آزادسازی سهام عدالت در شرایط فعلی بورس بیان کرد: آزاد شدن ۳۰ درصد باقیمانده سهام عدالت در ۲۲ بهمن بههیچعنوان اقدام درستی نیست. ۳۵ شرکت موجود در سهام عدالت، جزء ۵۰ شرکت برتر بورس هستند و آزاد شدن سهام عدالت میتواند صف فروش هیجانی را رقم بزند، زیرا عدم آشنایی بعضی از دارندگان سهام عدالت باعث میشود با سرعت آنها را به فروش برسانند و از منافع درازمدت آن بازبمانند.
عظیمی بابیان اینکه سازمان بورس در چند ماه حضور قالیباف اصل در این سازمان با نهادهای مالی و رسانهها ارتباط خوبی برقرار کرده بود، افزود: تأکید بر وجود بازارگردان برای نمادها توسط سازمان تصمیم مناسبی بود، اما به علت کاهش امید سهامداران با اظهارنظرهای غیرکارشناسی نتوانست اثرات مثبتی داشته باشد.
وی با اظهار امیدواری از انتخاب دهقان دهنوی در سروسامان دادن به وضعیت بازار سرمایه گفت: ما میتوانیم امیدوار به حضور فرد جدیدی با انرژی زیاد باشیم، زیرا آقای قالیباف تجربه اتفاقات چند ماه اخیر در بازار را نداشت، اما آقای دهنوی نمیتواند چنین استدلالی را مطرح کند، زیرا با این وضعیت آشنا بوده است.
عظیمی بابیان اینکه عدد شاخص کل نمیتواند وضعیت بازار را در فعالیت روزانه معرفی کند، افزود: باید عوامل متعددی در اندازهگیری وضعیت بازار مدنظر قرار بگیرد. شاخص کل و شاخص هموزن باید منطقی شوند. وضعیت بازار باید روزانه رصد شود، ولی نباید پایه تصمیمگیری برای میانمدت و بلندمدت باشد.
عضو شورای عالی بورس در پایان سخنانش بابیان اینکه بازار سرمایه نباید اطلاعات حبس شده داشته باشد، گفت: باید همه اجزای ادارهکننده بورس اعم از سازمان بورس و اجزای بازار سرمایه شفاف و نظارتپذیر باشند.
بازار سرمایه , بورس , محمدعلی دهقان دهنوی , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.