لگد دوباره آمریکا به جنازه برجام - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 23105
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 21 خرداد 1399 - 8:43 |
واشنگتن حق تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران را ندارد ؛

لگد دوباره آمریکا به جنازه برجام

 دولت ترامپ تلاش می‌کند تا به هر نحو ممکن، مانع از پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران در برجام ( وفق سند توافق هسته‌ای و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد) شود.
لگد دوباره آمریکا به جنازه برجام

‌|  گروه بین‌الملل‌| 
 دولت ترامپ تلاش می‌کند تا به هر نحو ممکن، مانع از پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران در برجام ( وفق سند توافق هسته‌ای و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد) شود. با این حال مسلم است که آمریکا به واسطه اعلام خروج رسمی از توافق هسته‌ای و وضع دوباره تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران، دیگر جزئ ی از توافق هسته‌ای محسوب نمی‌شود. از آنجایی که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز با محوریت «برجام» و« عمل همه اعضا به توافق هسته‌ای »منعقد شده است، واشنگتن حق استناد به این قطعنامه در بازگرداندن تحریم‌های تسلیحاتی ایران را نیز نخواهد داشت. 
هم‌پیمانی دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان علیه ایران 
چندی پیش ده‌ها نفر از نمایندگان مجلس آمریکا از هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات طی نامه‌ای به وزارت خارجه این کشور، از اقدامات پمپئو در خصوص تلاش برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران حمایت کرده و تأکید کرده‌اند که کاخ سفید باید فشارهای دیپلماتیک و سیاسی به دیگر کشورها را جهت همراهی با این خواسته غیرحقوقی و نامشروع صورت دهد.
در بخشی از این نامه آمده است :
«ما( نمایندگان کنگره ) خواستار افزایش اقدامات دیپلماتیک برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران و همچنین محدودیت‌های مسافرتی سازمان ملل علیه افرادی هستیم که در فعالیت‌های تسلیحاتی ایران دست دارند. واشنگتن باید به رهبری درازمدت خود برای محدود کردن آنچه که فعالیت‌های بی‌ثبات کننده ایران در سطح جهان خوانده شده است ادامه دهد و نمایندگان کنگره آماده همکاری همه‌جانبه با دولت برای تجدید این محدودیت‌ها هستند که برای منافع امنیت ملی آمریکا ضروری است.»این موضوع به وضوح نشان می‌دهد که حتی اگر جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر پیروز شود، رویکرد دولت بعدی آمریکا در قبال برجام و تحریم‌های کشورمان چیست؟ دموکرات‌ها نه‌تنها استراتژی «اعمال فشار حداکثری علیه ایران» را نفی یا تضعیف نمی‌کنند، بلکه آن را با ابزارها و تاکتیک‌هایی متنوع ازجمله «دادوستد با بازیگران بین‌المللی» تقویت خواهند کرد. جوبایدن، معاون اوباما حدود یک ماه قبل و زمانی که یکی از مجریان تلویزیونی از وی خواست تا به صورت دقیق، نظر خود را در خصوص توافق هسته‌ای و تحریم‌های یک‌جانبه ضد ایرانی دولت ترامپ بیان کند، ترجیح داد سکوت کند.
هشدار روسیه به آمریکا 
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه بار دیگر تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل را محکوم کرد.به نوشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس» لاوروف طی نامه‌ای به «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت، گفت: ایالات‌متحده به صورت یک‌جانبه از توافق هسته‌ای ایران و ۶ قدرت جهانی خارج شد و اکنون هیچ حق قانونی برای تلاش جهت استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ برای تداوم نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران ندارد.بر این اساس، وی در نامه مذکور که در سازمان ملل و میان اعضای شورای امنیت توزیع شد، تصریح کرد این‌که وزارت خارجه آمریکا می‌گوید دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور این کشور قصد ندارد تعهداتش ذیل برجام را اجرا کند بلکه می‌خواهد از حقوقش در قطعنامه ۲۲۳۱ استفاده نماید، «مضحک و غیرمسئولانه» است.وزیر خارجه روسیه با تأکید بر مخالفت جدی مسکو با تداوم نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران و متوسل شدن آمریکا به مکانیسم احیای تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران، گفت: «ما بر این مبنا عمل می‌کنیم که سازمان ملل نباید گروگان وضعیت سیاسی در آمریکا شود، (کشوری) که تصمیم گرفت از این برنامه (توافق هسته‌ای) خارج شود.»
به نوشته آسوشیتدپرس، لاوروف با بیان این‌که برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، یک موجودیت واحد را تشکیل می‌دهند و نمی‌توان آن‌ها را جداگانه در نظر گرفت، تأکید کرد: «ذیل بند ۲۵ منشور سازمان ملل، ایالات‌متحده ملزم به اجرای تصمیمات شورای امنیت است، نه این‌که با اقدامات غیرقانونی آن‌ها را تضعیف کند.»
وی در ادامه توضیح داد: «دادگاه‌های بین‌المللی می‌گویند اگر یک‌طرف از توافقی خارج شود یا تعهداتش ذیل آن را انجام ندهد، نمی‌تواند از حقوقی که ذیل آن رابطه داشت، برخوردار شود. ایالات‌متحده قطعنامه شورای امنیت را نقض کرد و از اجرای توافق هسته‌ای امتناع ورزید، پس امکان استفاده از بندهای احیای (تحریم‌ها) را از دست داد.»رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه سپس از آمریکا خواست که دست از تضعیف توافق هسته‌ای و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل بردارد و خاطرنشان کرد که مسکو و دیگر اعضای مسئولیت‌پذیر جامعه جهانی، به انجام هر اقدامی برای حفظ توافق هسته‌ای ادامه می‌دهند.به نوشته آسوشیتدپرس، لاوروف در پایان نوشت: «ایالات‌متحده باید درک کند که هیچ پایه و اساس قانونی برای سیاست خود در استفاده از احکام شورای امنیت برای رسیدن به منافع خودخواهانه آن وجود ندارد.»
آمریکا  دیگر حقی ندارد 
ترامپ در سال ۲۰۱۸ علی‌رغم پایبندی ایران به مفاد برجام، به صورت یک‌جانبه از این توافق هسته‌ای خارج شد و از آن پس سیاست فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفت به امید آن‌که بتواند، تهران را وادار به موافقت با توافق مورد پسند آمریکا کند اما این سیاست نه تنها نتیجه‌بخش نبود بلکه ایران را وادار کرد که به دلیل عدم تعهد کشورهای اروپایی به برجام، از برخی تعهداتش ذیل این توافق هسته‌ای عقب‌نشینی کند.بر اساس یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (اواخر مهرماه ۱۳۹۹) منقضی می‌شود و پس از آن ایران امکان خرید جنگ‌افزار از دیگر کشورها را خواهد داشت.«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه کشورمان  نیز ضمن اشاره به این‌که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و برجام از همدیگر جدا نیستند، از «مایک پمپئو» همتای آمریکایی خود خواست بار دیگر این متن‌ها را مطالعه کند.با همه این اوصاف، دولت ترامپ سعی دارد به مانند بسیاری از مواقع دیگر، از سازمان ملل متحد به عنوان گروگان سیاسی خود استفاده کند. برایان هوک، عملا کشورهای عضو شورای امنیت را تهدید کرده است که میان «بازگشت تحریم‌های تسلیحاتی ایران»  و «اعمال همه تحریم‌های چندجانبه»یک گزینه را انتخاب کنند. اما این ادعا مستند حقوقی ندارد.  در اینجا دوباره تأکید می‌شود که واشنگتن دیگر عضوی از برجام نیست و قاعدتا نمی‌تواند پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل(جهت استناد به مکانیسم ماشه) ارجاع دهد.بدیهی است که در این صورت از بین رفتن این قاعده و کارشکنی سازمان ملل متحد، ایران حق دارد از همه ابزارهای موجود  در مواجهه با تمدید غیرقانونی تحریم‌های تسلیحاتی استفاده کند.  

|
برچسب ها
, ,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای لگد دوباره آمریکا به جنازه برجام بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.