لغو تحریمها انتظار ایران از وین
معصومه پورصادقی-دبیر گروه سیاسی
دور نخست گفتوگوهای جدید ایران با گروه ۱+۴ برای لغو تحریمهای ظالمانه رژیم آمریکا که در عصر پسابرجام نهتنها رفع نشده بلکه به هزار و ۵۰۰ مورد افزایش یافته، عصر روز دوشنبه هشتم آذر در هتل کوبورگ وین پایتخت اتریش بهصورت رسمی برگزار شد.
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان، ریاست تیم مذاکرهکننده ایرانی را بر عهده دارد و مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، رضا نجفی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، ابراهیم شیبانی، رئیس کمیسیون اقتصادی شورای راهبردی روابط خارجی، علی فکری، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیسکل سازمان سرمایهگذاری، احمد اسدزاده، سرپرست معاونت بینالملل و بازرگانی وزارت نفت، وغلامرضا پناهی، معاون امور ارزی و بینالملل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران وی را بهعنوان اعضای تیم مذاکرهکننده ایران همراهی میکنند.
طبق گفتهها، نشستهای اولیه و گفتوگو برای رفع تحریمها، در فضایی سازنده برگزارشده و طرف ایرانی تأکید کرده است که باید وضعیت تحریمها مشخص شود و تا زمانیکه به این موضوع رسیدگی نشود، ایران در مورد دیگر مسائل تصمیمگیری نخواهد کرد.
درخصوص اسناد حاصل از ۶ دور مذاکره پیشین، نماینده جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد که این اسناد صرفا یک پیشنویس هستند و هرچند ایران تمام آنها را کنار نمیگذارد، اما پیشنویس اساسا قابلتغییر و قابلمذاکره است، ازاینرو هیئت اعزامی جمهوری اسلامی ایران قصد دارد نظرات و پیشنهادات خود را درخصوص متون پیشین ارائه کرده و پیشنویسهای تازهای نیز روی میز بگذارد.
علی باقری کنی، رئیس هیئت ایرانی در مذاکرات وین، در نشست روز دوشنبه ضمن تشریح مواضع جمهوری اسلامی ایران، بر لزوم لغو تمامی تحریمهای غیرانسانی و قهرآمیز آمریکا علیه ملت ایران تأکید و تصریح کرد که ضروری است مسئله رفع تحریمها در اولویت نخست گفتوگوها قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در عمل پایبندی خود به تعهداتش را نشان داده است، بر عزم و اراده جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به تفاهمی عادلانه که تأمینکننده منافع مشروع ایران باشد، تأکید کرد. باقری با اشاره به ادعای برخی طرفهای غربی برای احیای برجام تأکید کرد تا زمانی که کارزار فشار حداکثری آمریکا نفس میکشد، احیای برجام سخن گزافی بیش نیست. مذاکرهکننده ارشد ایران در این نشست همچنین با یادآوری سالگرد شهادت شهیدان شهریاری و فخریزاده، یاد و خاطره تمام شهدای هستهای ایران را گرامی داشت. در این نشست که در فضایی حرفهای و جدی برگزار شد، توافق شد که نشست کارگروه لغو تحریمها صبح روز سهشنبه برگزار شود.
طبق اخبار مطرحشده، طرف مقابل ایران به هیئت مذاکرهکننده کشورمان گفته است که «شما کلاً صحبتهای قبلی رو قبول ندارید» و هیئت ایرانی که متشکل از متخصصان ازجمله در حوزه اقتصادی با سوابق غنی درزمینهٔ اقتصاد بینالملل هستند و فارغ از گرایشهای سیاسی در دولتهای مختلف پیشین دارای مسئولیتهای ارشد سیاسی، اقتصادی و بینالمللی بودهاند، در پاسخ بهطرف مقابل گوشزد کرده است که «قبلاً به یک متن رسیدیم و البته متن قابلمذاکره است، اما اگر توافق کرده بودید که حضور ما اینجا معنایی نداشت و در حال حاضر، حضور برای مذاکره و رسیدن به توافق هست.
با توجه به تغییر دولت ایران این حق را بدهید که باهم بر سر این متن گفتوگو کنیم. نهایتاً طرف مقابل استدلال هیئت ایرانی را تأیید کرده و موضوع رفع تحریمها محور گفتوگوها شده است.»
آنچه از گفته هیئت ایرانی مستفاد میشود این است که ایران نگاه صفر و صدی به مذاکرات قبلی ندارد یعنی بنا ندارد ۶ دور گفتوگوی قبلی وین را تماماً کنار بگذارد یا الزاماً همه آن را یکجا بپذیرد بلکه به اقتضای بحث و ضرورت تأمین منافع کشورمان اقدام به پذیرش مورد یا مواردی از آن خواهد کرد چه آنکه هدف دولت رئیسی از ورود به گفتوگو مشخص بوده و هدف غایی آن رفع تحریمهای ظالمانه رژیم آمریکاست.
علی باقری، رئیس هیئت ایرانی در گفتوگوهای وین نیز گفته است آن چیزی که از ۶ دوره گذشته گفتوگوها، پیش روی ماست یک پیشنویس است نه یک توافق، پیشنویس محل مذاکره است به این جهت تا وقتیکه درباره همهچیزها توافق نشده باشد درواقع در مورد هیچچیز توافق نشده است. بر این اساس همه مباحثی که در ۶ دور گفتوگوهای وین به یک جمعبندی رسیده قابلمذاکره و از آن طرفهای گفتوگو در نشست امروز هم بود.
جمهوری اسلامی ایران مبنای مذاکرات وین را کاملاً روشن کرده که همان پیگیری رفع مؤثر تحریمهاست. نه همه ۶ دور مذاکرات قبلی وین کنار گذاشته میشود نه الزاماً مطابق آن حرکت خواهد شد، بلکه مورد به مورد بررسیشده و ممکن است نکتهای پذیرفته و یا رد شود؛ بنابراین نه همه ۶ دور مذاکرات قبلی در وین کنار گذاشته میشود و نهفقط مطابق آن ۶دور حرکت خواهد شد؛ بلکه مورد به مورد ممکن است نکتهای پذیرفته و یا بحثی رد شود. مبنای دور جدید مذاکرات کاملاً روشن است «پیگیری رفع مؤثر تحریمها»، دور اول مذاکرات که برای تعیین «اصول و مبانی گفت وگوها» برگزار میشود به دلیل ضرورت مشورت هیئتها با پایتختها احتمالاً طولانی نخواهد بود. میتوان انتظار داشت که هیئت ایران در مذاکرات وین طی چند روز آینده به کشور بازگشته و پس از مشورتهای لازم در سطوح عالی مجدداً عازم وین شود.
آنچهکه مهم بوده و نباید مورد غفلت قرار گیرد اینکه، گفتوگوها «در نقطه آغاز» قرار دارند و به مرحله ارزیابی «پیروزی یا شکست» نرسیدهاند بنابراین، پیشبینی یک شکست در مذاکراتی که هنوز شروع نشده است، بیش از آنکه ناظر به یک ارزیابی واقعی باشد، بر اساس بازی مقصرسازی (blame game) است. هرچقدر که طرف ایرانی درباره «امید» و «جدیت» در مذاکرات صحبت میکند، مقامات و رسانههای غربی به تهدید و هشدار درباره شکست
گفت وگوها روی آوردهاند.
همچنین تأکید شده است که جمهوری اسلامی ایران همواره با دقت و وسواس پایبندی خود به تعهداتش را بهصورت عملی نشان داده است و اکنون نیز برای دستیابی به یک «توافق منصفانه که حقوق مشروع ملت ایران را تأمین نماید» آمادگی و عزم کامل دارد. اما اگر آمریکا بخواهد با ایران وارد بازی تحریمی شود، جمهوری اسلامی ایران نیز به نحو مناسب به این بازی پاسخ خواهد داد.طبق گفته سعید خطیبزاده، سخنگوی دیپلماسی کشورمان، جمهوری اسلامی ایران با اراده جدی برای رسیدن به یک توافق و گفتوگوهای نتیجهبخش فکر میکند. اراده جدی جمهوری اسلامی ایران که با اعزام تیم باکیفیت، آن را اعلام کرده مشخص شده است. اگر طرف مقابل هم با همان عزم و اراده جدی گام بردارد، ما در مسیر درستی برای رسیدن به توافق در خصوص اطمینان از رفع تحریمهایی که ایالاتمتحده بهصورت غیرقانونی و فرا سرزمینی بر مردم ایران اعمال کرده، قرار داریم. نکته مهم این است که اگر ایالاتمتحده با این عزم به وین بیاید که بنبست و مواردی را که در دورههای قبلی باعث شده بود که به توافق نرسیم حل کند، قطعاً گفت وگوها مسیر آسانتری را خواهد داشت. اگر ایالاتمتحده همچنان به مسیر یکجانبهگرایی خود در گفت وگوها ادامه بدهد، قطعاً جمهوری اسلامی ایران هم انتخابهای متعددی خواهد داشت چراکه رئیسجمهور پیشین آمریکا یک توافق کامل را بر هم زد و انتظار این است که رئیسجمهور کنونی آمریکا بهاندازه سلف خود جسارت به خرج داده و اجرای تعهدات این کشور را بپذیرد.
بههرروی، باید منتظر ماند و دید که دور جدید گفتوگوهای وین با چه کیفیتی جلو میرود و مهمتر از روند کار، خروجی آن است چه آنکه هدف جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا برای ورود به مذاکرات، «لغو تحریمها» بوده و است و خواهد بود.
برجام , مذاکرات وین , معصومه پورصادقی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.