لایحه نظام وظیفه همواره مصوبه مجلس بوده و مجلس شأن ورود به این موضوع را دارد
محسن دهنوی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در تشریح اصلاح قانون نظام وظیفه به خبرنگار «رسالت» عنوان کرد: اصلاح قانون نظام وظیفه در زمره سه موضوع اولویتدار جوانان کشور محسوب میگردد؛ به طورکل در هرخانواده ایرانی، یک نفر وجود دارد که سربازی نرفته و در انتظار فرارسیدن زمان آن است یا مشمول اما غایب میباشد و به تعبیر مردم این دسته سرباز فراری محسوب میشوند. شایان ذکر است تا بگوییم این دسته افراد بیش از سه میلیون نفر از جمعیت جامعه میباشند؛ براین أساس میتوان عنوان کرد که جمعیت سه میلیون نفری مشمول سربازی هستند اما غایب میباشند. این افراد به سبب غیبت خود از بسیاری امکانات جامعه بی بهره میباشند؛ قادر به کسب پروانه اشتغال نیستند، نمیتوانند مشمول بیمه باشند، قادر به اخذ تسهیلات و گذرنامه نیستند و از خدمات اجتماعی محروم میباشند. در فرآیند احتساب این افراد با خانوادههایشان به جمعیت ۲۰ میلیون نفری میرسیم. این جمعیت به معنای ۲۵ درصد از جامعه ایرانی است و امری بسیار گسترده میباشد. وی افزود: حدود ۵۰۰ هزارنفر در حال خدمت سربازی میباشند و حدود ۵۰۰ هزارنفر نیز به زودی اعزام خواهند شد. خدمت سربازی بخش بزرگی از جامعه را با خود درگیر کرده است و موضوعی فراگیر و گسترده است.
از طرفی دیگر مدل کنونی خدمت سربازی طولانی و غیرمفید میباشد؛ بسیاری از جوانان احساس میکنند وقتشان به بطالت میگذرد و استفاده مفیدی از این دوره زندگی خود ندارند. دهنوی با بیان اینکه کاهش زمان خدمت سربازی یکی از موضوعات و مصوبات کمیسیون تلفیق میباشد، تصریح کرد: درحال حاضرمدت زمان خدمت سربازی کمی بیشتر از مصوبه اخیر است. آنچه که در کمیسیون تلفیق مصوب شده، میانگین طول دوره سربازی است. براین اساس ممکن است فردی ۹ ماه خدمت کند و دوره فرد دیگر ۱۵ ماه به طول بینجامد. آنچه که مصوب شده، کاهش مدت دوره سربازی به میانگین ۱۲ ماه است.
بخش دیگری از این مصوبه در ارتباط با ستاد کل است تا موظف به تعیین تکلیف مشمولین غایب شود. نمیتوان ۳ میلیون نفر از افراد جامعه را بلاتکلیف نگه داشت؛ ضرورت دارد تا این جمعیت را تعیین تکلیف کرد. عضو هیئت رئیسه مجلس همچنین خاطرنشان کرد: در بخشی از این مصوبه عنوان شده که افراد با بیش از ۳۰ سال سن دارای دو فرزند معاف از خدمت سربازی شوند؛ هرچند که این افراد تنها بخشی ازجمعیت بلاتکلیف میباشند. جایگزینی با سایر عضویتها از دیگر موضوعات بررسی شده است؛ بسیاری از سربازان خدماتشان قابلیت خرید دارد، بنابراین به جای آنکه سرباز مشغول امور نظافتی شود، میتوان فرصت خدمات و خرید خدمات را برایشان رقم زد. او متذکر شد: بخش دیگر مصوبه در ارتباط با اعطای معافیت تحصیلی است. ممکن است برخی تا مقطع لیسانس در کشور درس خوانده باشند و برای ادامه دوره قصد حضور در یک دانشگاه خارجی را داشته باشند تا پس از پایان دوره، در داخل کشور مشغول به کار شوند. این افراد چنانچه قصد تحصیل در دانشگاه داخلی را داشته باشند، معافیت تحصیلی دریافت میکنند اما در صورت قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور، معافیت دریافت نخواهند کرد. چنین روندی ممکن است سرباز فراری رقم بزند تا فرد را مجاب کند تا پس از پایان دوره تحصیلی به کشور برنگردد.
کمیسیون تلفیق در راستای این موضوع معافیت تحصیلی با رعایت آیین نامه را درنظر گرفت است تا با درنظرگیری مفاد یک آیین نامه، این دسته از افراد بتوانند ادامه دوره تحصیلی خود را در خارج از کشور بگذرانند و سپس به کشور برگردند. وی یادآور شد: برخی آقایان اظهار میدارند که آیا مجلس اجازه ورود به چنین موضوعاتی را دارد؟ در پاسخ به شبهه ضرورت دارد تا بگوییم از ۱۰۰ سال گذشته تا به امروز، لایحه نظام وظیفه ( خدمت وظیفه عمومی) در مجلس مصوب شده است. بنابراین در تمام ادوار تاریخی (پیش از انقلاب و پس از انقلاب) موضوع نظام وظیفه توام با قانون بوده و قانون این مهم از سوی مجلس شورای اسلامی مصوب شده است.
بنابراین برخی اظهارات مبنی بر اینکه مجلس شأن ورود به این موضوع را ندارد، نادرست است. باید بگوییم که مجلس شأن ورود به این موضوع را دارد و چنانچه نیاز به اخذ مجوز وجود داشته باشد، ورود خواهد کرد و مجوزهای لازم را دریافت خواهد کرد. مجلس شورای اسلامی نمیتواند نسبت به مهمترین مسئله جامعه جوان پسران ایرانی بی تفاوت بماند و ورود پیدا نکند. عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی همچنین ادامه داد: از ابتدای مجلس یازدهم پیگیریهای مختلفی صورت گرفته و موضوعات جامعه بررسی شده است؛ در ابتدای کار موضوع وام ازدواج و فرزندآوری به جمعیت سه میلیون نفری مشمول و درحال خدمت سربازی مورد پیگیری قرار گرفت؛ طرح دو فوریتی ارائه شد و قوانین موردنیاز مصوب شد. خوشبختانه از سال گذشته تا به امروز این جمعیت وام ازدواج و فرزند آوری دریافت کردند و همواره این امکان وجود دارد. دهنوی بیان داشت: امیدواریم در جریان این مصوبات مسیر تصویب و تایید شورای نگهبان را دریافت کنیم و چنانچه نیاز به اخذ مجوز است،
مجوزهای موردنیاز را دریافت کنیم. بیشک این مهم مراحل آتی دارد. او همچنین اظهارکرد: یکی از پیشنهاداتمان این است که موضوع خدمت سربازی به صورت ناپیوسته باشد. هیچ ضرورتی ندارد که فرد مشمول مدت دو سال را پیوسته مشغول خدمت سربازی باشد. در بسیاری از کشورهای دنیا سربازی یادآور مطرح است. منظور از سربازی یادآور این است که طی مدت ۱۰ ساله، فرد ۲۴ ماه خدمت کند؛ براین أساس فرد میتواند سالانه یک ماه حضور پیدا کند تا دو ماه در یک سال را مشغول خدمت باشد.
وی در پایان این گفتوگو بیان داشت: در ابتدای مجلس یازدهم موضوع افزایش حقوق سربازان را پیگیری کردیم و خوشبختانه به نتیجه رسید. پیشتر میانگین حقوق یک سرباز ۱۰۰ هزار تومان بود و حال حداقل حقوق سربازان ۳ میلیون تومان است. براین اساس میتوان عنوان داشت که میانگین دریافتی سربازان ۱۲ درصد افزایش یافته است.
اصلاح قانون نظام وظیفه , محسن دهنوی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.