قیمتگذاری دونرخی و کیفیت چالشهای بزرگ صنعت خودرو
گروه اقتصادی
سیدرضا فاطمی امین در گفت وگوی تلویزیونی در رابطه با حذف قرعهکشی خودرو گفت: محصولات سایپا از قرعهکشی خارجشدهاند. در ایرانخودرو هم هایما خارجشده و تارا هم بهزودی خارج میشود. البته تا پایان سال قرعهکشی خودرو حذف خواهد شد. علاوه بر این برنامه تولیدی شرکتها و واردات در کنار هم میتواند عرضه و تقاضا را متعادل کند.
اظهارات وزیر صنعت در حالی مطرح میشود که هنوز قیمت کارخانه و بازار در بسیاری از خودروسازان بیشتر از یک و نیم برابر بوده و با شرایط فعلی خارج شدن خودرو از قرعهکشی سخت به نظر میرسد.
رشد ۲۸۰ درصدی خودرو کامل یکی از اتفاقات مبارکی است که در یک سال اخیر اتفاق افتاده اما این افزایش نباید به قیمت کاهش کیفیت خودروسازان تمام شود
«رسالت» در بررسی بیشتر این موضوع با احمد نعمتبخش، دبیرانجمن خودروسازان و امیرحسین کاکایی، کارشناس صنعت خودرو به گفتوگو پرداخت تا امکان حذف قرعهکشی خودرو را واکاوی کند.
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان در تشریح این موضوع اظهارکرد: مادامیکه خودروها دونرخی هستند، امکان حذف قرعهکشی وجود ندارد. بنابراین لازمه حذف قرعهکشی، نحوه قیمتگذاری است.
قیمتگذاری دستوری و بروز رانت
وی افزود: خودروسازان کشور در حال زیان هستند و بدیهی است در چنین شرایطی امکان حذف قرعهکشی وجود نداشته باشد و چهبسا رونق رانت بیشتر شود. قیمتگذاری دستوری موجب رانت میگردد و تا زمانی که رانت در بخش خودرو وجود داشته باشد، امکان حذف قرعهکشی وجود نخواهد داشت.
دبیر انجمن خودروسازان همچنین خاطرنشان کرد: دو شرکت بزرگ خودروسازی به سبب قیمتگذاری دستوری در حال زیان هستند و زیان انباشته این دو شرکت بالغبر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان است. در چنین شرایطی امکان حذف قرعهکشی وجود ندارد.
فعالان صنعت خودرو میگویند در خودروهایی که قیمت کارخانه واقعی شده و به قیمت بازار میرسد، قرعهکشی خودبهخود بیاثر میشود زیرا ازآنپس مشتری برای قرعهکشی صف نمیبندد که نمونه آن را در خودروی شاهین و کوئیک مشاهده کردیم. قیمت این خودروها به نسبت آزادشده و تفاوت کمی با بازار آزاد داشت که باعث شد تا مشتری چندانی برای خودروهای کارخانه وجود نداشته باشد.
به جای قرعهکشی، قیمتگذاری دستوری حذف شود!
در ادامه امیرحسین کاکایی، کارشناس صنعت خودرو و عضو هیئتعلمی دانشگاه علم و صنعت اظهارکرد: در شرایط فعلی متولیان از قیمتگذاری دستوری برخی خودروها کوتاه آمدهاند و قیمتها نزدیک به نرخ بازار شده است. طی قرعهکشیهای برگزارشده مشاهده کردیم که افراد مشتری و متقاضی این نوع از خودروها نشدند و خودبهخود قرعهکشی این محصولات، بیمعنا و حذف شد.
وی افزود: قرعهکشی اکنون شامل چند خودرو کلیدی است. چنانچه دولت قیمتگذاری دستوری این محصولات را کنار بگذارد، قرعهکشی این نوع از محصولات کلیدی نیز حذف خواهد شد.
کاکایی تصریح کرد: تا مادامیکه قیمتگذاری دستوری انجام شود، قرعهکشی خودرو نیز پابرجا خواهد بود. واردات نیز از این قاعده مستثنی نیست و روندی مشابه با قرعهکشی محصولات دارد. کارشناس صنعت خودرو اظهارکرد: عملی شدن واردات خودرو سخت و دشوار به نظر میرسد اما مطابق آنچه که وزیر مربوطه عنوان کرده، گویی اجرا خواهد شد. به نظر میرسد که واردات خودرو نیز به سبب رانت و قیمتگذاری دستوری نیز با قرعهکشی انجام شود و در اختیار متقاضیان قرار بگیرد. او متذکر شد: امروز قرعهکشی محصولات اهمیت ندارد و اصل قیمتگذاری است. چنانچه قیمتگذاری آزاد شود، قرعهکشی نیز حذف خواهد شد و تا مادامیکه قیمتگذاری دستوری باشد، قرعهکشی برپا خواهد بود.
اصلاح نحوه قیمتگذاری بیش از هر اقدام دیگری اهمیت دارد
کاکایی در ادامه گفت: نحوه قیمتگذاری امروز بیش از هرچیز دیگر اهمیت دارد. بنابراین میبایست برای قیمتگذاری دستوری چارهجویی کرد. وزیر صمت در ابتدا عنوان کرده بود تا پایان سال قیمت خودرو ۱۵ درصد کاهش پیدا خواهد کرد. متأسفانه چنین روندی رخ نداد و قیمتها افزایشی باقی ماند.
کاکایی گفت: قیمتگذاری دستوری به سبب زیان به صنعت خودرو نادرست است. افزون براین موجب افزایش قیمت در بازار و صفبندی میگردد.
او در پایان این گفتوگو خاطرنشان کرد: پیش از اینها بارها عنوانشده بود که بهموجب افزایش نرخ و صفبندی رانت شکل میگیرد. متأسفانه رانت در این حوزه ظهور کرد و قیمتها نیز دچار کاهش نشد. آنچه که امروز اهمیت دارد، نحوه درست قیمتگذاری است. چنانچه این مهم رخ دهد، قرعهکشی نیز حذف خواهد شد.
مسئله مهم کیفیت
اما مهمترین چالش بعد از قیمت بالای خودروهای داخلی مسئله کیفیت آنان است، مسئلهای که احتمال زیاد بر قیمت نیز تأثیر بگذارد، سازمان استاندارد به دنبال حذف خودروهای بیکیفیت بوده و سعی دارد خودروهای با پلت فرم قدیمی بهکلی از رده خارجشده تا خودروهای بهروزتر و با کیفی تر را راهی بازار کند.
مهدی اسلام پناه، رئیس سازمان ملی استاندارد ایران در گفتوگو با یکی از خبرگزاری ها در این باره گفته است: «ارزیابی کیفیت خودروها برای تداوم یا توقف تولید فعلاً در دست بررسی است.آنچه که مسلم بوده این است که اگر خودرویی فاقد کیفیتهای لازم باشد و نتواند استانداردها را پاس کند، نباید تولید شود.به طور کلی توقف تولید خودروهای بی کیفیت در دست بررسی است و فعلاً نمیتوان جزئیات بیشتری ارائه کرد.»
بررسی های میدانی خبرنگار صنعت روزنامه «رسالت»، نشان می دهد که مردم توان خرید خودروهای بالای ۲۰۰ میلیون تومان را نداشته و کماکان خودروهای سایپا جزو پرطرفدارترین خودروهای ایرانی هستند.
علی مهدوی یکی از افراد فعال در بنگاه مسکن به« رسالت» می گوید: معاملات بیشتر مردم در شرایط فعلی از روی نیاز بوده و بازار خودرو با گمانه زنی های مختلف به شدت در حال رکود است، این فعال بازار خودرو می گوید: مردم توان خرید خودروهای گران قیمت را نداشته و ترجیح می دهند خودروهای زیر ۲۰۰میلیون را خریداری کنند. هنوز هم پراید جایگاه اول را در معاملات داشته و بعد از آن خودروهای تیبا و ساینا جزو پرطرفدارترین خودروها هستند، در خبرها خواندم که وزارت صنعت قصد دارد تیبا و ساینا را از رده خارج کند، پس تکلیف عده زیادی از مردم بعد از حذف این خودروها چه خواهد شد؟، چون هنوز جایگزینی برای آن معرفی نکرده اند.
به گزارش خبرنگار «رسالت» در مشهد، مردم علاقه زیادی به خودرو ساینا پیدا کرده اند، یکی از افرادی که ساکن محله طلاب مشهد بوده و این خودرو را به تازگی خریده به «رسالت» گفت: «ساینا خودروی زیبایی است و در مقایسه با پراید و تیبا طراحی بسیار بهتری داشته و صندلی های راحتی نیز دارد. به نظر من این خودرو بسیار زیبا و مناسب برای قشر متوسط به پایین جامعه است، چرا مسئولان این خودرو را ارتقاء نمی دهند تا هم کیفیت مناسبی داشته باشد و هم زیبایی بیشتری؟»پیگیری های خبرنگار« رسالت» نشان می دهد،
مشکل تیبا و ساینا پلت فرم قدیمی آنان است که از پراید الهام گرفته شده و نیاز به یک پلت فرم جدید برای خودرو است، اما سوال اینجاست که چرا با همین برند ساینا، پلت فرم جدید ایجاد نکرده تا بتوان مدل های قدیمی را نیز حمایت کرده و با خلق یک برند
خوش نام به بازارهای صادراتی اندیشید؟
به گزارش« رسالت» باید منتظر استراتژی وزارت صنعت بعد از آزاد سازی واردات بود تا بتوان نتیجه گیری بهتری از این مسئله داشت.
بازار خودرو , خودرو , قرعه کشی خودرو
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.