قطر؛ رقیب گازی ایران در عراق
نفیسه امامی
اخیرا وزیر برق عراق اعلام کرده که درزمینه برنامه واردات گاز این کشور از قطر پیشرفتهای قابلتوجهی حاصلشده و زیرساختهای لازم طی ۱۲ الی ۱۵ ماه آینده تأمین خواهد شد. این در حالی است که سخنگوی وزارت برق عراق در آذرماه به تداوم مذاکرات میان بغداد و تهران در خصوص افزایش صادرات گاز ایران به عراق تأکید کرده بود.
شبکه برق عراق پس از سالها جنگ بهروزرسانی نشده و این کشور نیازمند عرضه متناوب صادرات گاز و برق از سوی ایران است. صادرات گاز از ایران به عراق که در همسایگی کشورمان قرار دارد، علاوه بر درآمدزایی برای کشور ازنظر استراتژیک نیز مهم قلمداد میشود و جایگزین شدن قطر در صادرات گاز به عراق، موضوعی مهم و تأملبرانگیز است.
رئیسجمهور کشورمان همواره بر گسترش رابطه اقتصادی با همسایگان ایران تأکید کرده و آن را اولویت سیاست خارجی دولت خویش خوانده است، اما از دست رفتن نقش ایران درزمینه تأمین انرژی کشورهای منطقه میتواند اثرات غیرقابل قبولی به همراه داشته باشد و لزوم پیگیری دولت از طریق دیپلماسی را در این حوزه میطلبد.
ایران یکی از کشورهای مهم در رتبهبندی منابع گازی در جهان محسوب میشود و بعضی از این منابع با دیگر کشورهای همجوار بهطور مشترک مورداستفاده قرار گرفته است اما متأسفانه عدم سرمایهگذاری کافی ایران درزمینه توسعه میادین مشترک گازی، باعث عقبماندگی کشور از رقبای منطقهای و جهانی و واگذاری فرصت حضور ایران در بازار انرژی عراق به دیگر کشورهای رقیب شده است.
واردات گاز از قطر توسط عراق، سیاسی نیست
سیدعلی حسینی ،کارشناس حوزه نفت و انرژی درباره صادرات گاز از قطر به عراق به «رسالت» گفت: با توجه به جمعیت بالای عراق و مصرف رو به رشد کشور ما در شرایطی که زمستان امسال هم با مشکلات کمبود گاز روبهرو شده و مجبور به استفاده از سوخت مایع شدیم، کشورهای ترکیه و عراق این هراس را دارند که اگر ایران نتواند نیاز آنها را برآورده کند، چه اقدامی باید انجام دهند.
وی اضافه کرد: ایران در زمستان با نگرانی از کمبود گاز روبهرو شد، بالطبع ترکیه و عراق به دنبال اطمینان از سبد واردات گاز خود میروند. به همین علت این کشورها بر روی منابع دیگر کشورها حساب میکنند تا مطمئن باشند در دیگر ایام سال از منابع گاز برخوردار هستند.
حسینی بابیان اینکه بهترین مقاصد صادراتی گاز، کشورهای حاشیه خلیجفارس هستند، گفت: پیک مصرف گاز در کشورهای حاشیه خلیجفارس تابستان و در ایران، عراق و ترکیه زمستان است. کشور قطر که صادرات خود را به کشورهای حاشیه خلیجفارس انجام میدهد، حجم بیشتری از گاز را در تابستان صادر میکند و در زمستان با مازاد تولید روبهرو میشود.
وی بابیان اینکه تحریمها نقشی در کاهش صادرات نداشتهاند، افزود: کشورهای ترکیه و عراق همواره برای خرید گاز از ایران معاف از تحریمها بودهاند. اما نباید این موضوع را نادیده گرفت که اگر قطر به عراق گاز صادر میکند در مرحله بعد میتواند به ترکیه و اروپا گاز ارسال نماید و رقیب جدی برای روسیه شود. درحالیکه روسیه هماکنون از موضوع صادرات گاز به اروپا برعلیه آن استفاده میکند تا جنگ اوکراین را راهاندازی کند.
حسینی اضافه کرد: آمریکا هم درصدد است که گاز لیبی و مصر را به اروپا برساند. رساندن گاز کشورهای مختلف به اروپا میتواند به از بین بردن مونوپولی روسیه در بازار گاز اروپا باشد. خط لوله انتقال گاز ایران به عراق و ترکیه رفته است و اکنون ایران قابلیت صادرات گاز به اروپا را دارد.در این صورت بزرگترین کشور متضرر، روسیه خواهد بود. اگر ما از این فرصت استفاده نکنیم، لیبی و قطر از آن موقعیت بهره میبرند.
وی بابیان اینکه واردات گاز از قطر توسط عراق بهطورقطع سیاسی نیست اما امنیتی است، گفت: بزرگترین نفوذ امنیتی در دیگر کشورها قابلیت صادرات گاز است و ایران همواره مشتریهای انرژی در کشورهای همجوار خواهد داشت و اگر ما تنها صادرکننده گاز به این کشورها نباشیم از قدرت نفوذ امنیتیمان در آن کشورها کاسته میشود.
این کارشناس حوزه انرژی با احتمال اینکه همزمانی واردات گاز از قطر با احتمال جنگ میان روسیه و اوکراین بیدلیل نیست، افزود: کارت برنده روسیه صادرات گاز به اروپاست و اگر اروپا مقاومت جدی در برابر این کشور داشته باشد، تهدید به قطع گاز میکند. اگر اروپا جایگزینی بهجای روسیه داشته باشد، میتواند با مقاومت بیشتری در برابر تهدیدات روسیه ایستادگی کند.
حسینی، مشکل نیروگاههای کشور را عدم سرمایهگذاری در استخراج گاز عنوان کرد و افزود: با افزایش سرمایهگذاری علاوه بر تأمین گاز کشور، گاز کشورهای دیگر هم میتوانیم تأمین کنیم. باید سرمایهگذاری بیشتری در میادین پارس جنوبی انجام شود تا تولید گاز افزایش پیدا کند. متأسفانه از دولتهای گذشته تاکنون سرمایهگذاری برای افزایش برداشت انجام نگرفته است. درحالیکه این مسئلهای استراتژیک و امنیتی است زیرا میدان گاز پارس جنوبی، میدان مشترکی میان ایران و قطر است.
احتمال تحریک کشورهای حاشیه خلیجفارس توسط رژیم صهیونیستی
جهانبخش امینی، عضو سابق کمیسیون انرژی مجلس نیز در گفتوگو با «رسالت»، درباره واردات گاز عراق از قطر گفت: به نظر میرسد جایگزینی گاز قطر بهجای ایران به علت ارزانی صادرات گاز از این کشور و سهولت دسترسی و تحریمهای ایران نباشد، بلکه هدف محدودیت صادرات و کاهش منابع ارزی کشورمان باشد.
وی ادامه داد: احتمال دارد ارتباط کشورهای حاشیه خلیجفارس با رژیم صهیونیستی، باعث ایجاد تحرکاتی برای کاهش صادرات گاز ایران شده باشد. سالهاست روابط خوبی میان ایران و عراق وجود دارد و ایران همواره حسن همجواری و همسایگی خود را به عراق ثابت کرده است و به همین علت عراق نمیتواند پیشنهاددهنده در این زمینه باشد. به نظر میرسد مسائل پشت پرده دیگری وجود داشته باشد که با گذشت زمان نمایان خواهند شد.
کارشناس حوزه نفت و گاز جایگزینی واردات گاز از قطر بهجای ایران را اقدام قابل قبولی ندانست و افزود: مسئولان کشور باید از طریق دیپلماسی این موضوع را پیگیری کنند.
وی با اشاره به تأثیر تحریمها بهعنوان یکی از عوامل کاهش صادرات انرژی از کشور گفت: کشورهای خریدار نفت و گاز ایران موافق تحریم انرژی کشور نیستند و به همین علت به طرق مختلف تحریمها را دور زدهاند.
صادرات گاز , قطر , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.