فریم به فریم با کرونا
|حسن شجاعی- دبیرگروه فرهنگی|
تقریبا بیش از ۶ ماه از حضور مهمانی ناخوانده در کشور ما میگذرد، مهمانی که نهتنها با خود برکت نداشته بلکه مشکلات فراوانی را نیز برای مردم به همراه آورده است. از نخستین روزهایی که کرونا وارد خانههای ایرانیان شد تا به امروز تلاشهای زیادی از سوی رسانهها صورت گرفته تا ابعاد مختلف این بیماری برای مردم روشن شود تا راههای مقابله با آن بهدرستی مورداستفاده قرار گیرد.
شاید بیاغراق نباشد گفته شود در خط مقدم مقابله با این بیمار و از نخستین روزهای حضور کووید۱۹ در ایران، این رسانهها بودند که از مخاطرات و مشکلات این بیماری برای مردم گفتند و در قالب فیلم و عکس و خبر و گزارش تلاش کردند بافرهنگ سازی از شدت و اثرگذاری آن کم کنند.
در این میان شاید یکی از مهمترین فعالان رسانهای که تلاش زیادی را برای به تصویر کشیدن واقعیتهای حضور کرونا در ایران داشتند عکاسان خبری بودند که از همان روزهای ابتدایی با حضور در مراکز درمانی و حتی در مراسمهای تدفین درگذشتگان ناشی از کرونا سعی کردند تا مردم رابا واقعیتهای این حادثه تلخ آشنا نمایند.
انتشار تصاویر لحظات تلخ و شیرین کرونایی در رسانهها همگی در سایه حضور مؤثر عکاسان خبری در مراکز درمانی و سایر حوزههایی بود که با کرونا درگیر بودند.
برای آشنایی با شرایط عکاسان خبری در روزهای کرونایی و دغدغهها و سختیهای کاری آنها در این ایام با سجاد صفری عکاس خبری و عضو هیئتمدیره انجمن عکاسان مطبوعاتی ایران گفتوگویی ترتیب دادیم که در ادامه میخوانید.
وی در ابتدا با اشاره به این نکته که کرونا در نخستین روزهای حضورش در ایران برای همه غریبه بود و عکاسان خبری هم نمیدانستند باید چگونه و از چه زوایایی با آن مواجه شوند گفت: هفتههای اول اسفند سال قبل بااینکه همهجا بحث ورود کرونا به کشور مطرح بود اما دید روشنی از نحوه اطلاعرسانی و معرفی آن از سوی همکاران عکاس خبری نبود و هرکس بر اساس سلیقه خود تلاش میکرد تا از این اتفاق تولید محتوای تصویری داشته باشد. ضمن اینکه خود مسئولین هم نمیدانستند باید چه رویکردی نسبت به نحوه اطلاعرسانی در این زمینه داشته باشند و از همان روزهای نخست با گارد بسته با عکاسان خبری برخورد میشد.
صفری ادامه داد: در همان ایام تنها نهادی که با عکاسان خبری ارتباط خوبی برقرار کرد و موجب شد تا عکسهای روزهای نخست از قاب دوربین همکاران به رسانهها برسد اورژانس بود که با حمایت و همراهی عکاسان خبری سبب شد تا مردم آرامآرام از طریق عکسهای خبری با تبعات و اثرات این بیماری بیشتر آشنا شوند. ضمن اینکه عزیزان روابط عمومی اورژانس در این مسیر با در اختیار گذاشتن بستههای بهداشتی تلاش کردند تا خطرات ناشی از این بیماری برای عکاسان کمتر شود و از این بابت از آنها ممنون هستیم.
عضو هیئتمدیره انجمن عکاسان مطبوعاتی ایران سپس در خصوص سختگیریهایی که مقامات مسئول در زمینه حضور عکاسان خبری درصحنههای مرتبط با کرونا نظیر مراکز درمانی و یا کفنودفن متوفیان ناشی از آن انجام میدادند و این روزها هم این روند ادامه دارد گفت: متأسفانه مسئولین ما همانگونه که در خصوص برنامههای مختلفی که باید در زمان شیوع کرونا اجرا شود پروتکل تدوین میکنند در زمینه حضور رسانهها هیچگونه دستورالعمل مدونی ندارند و مراکز درمانی و سایر بخشهای مرتبط سلیقهای با حضور رسانهها برخورد میکنند. این مسئله موجب میشود تا عکاسان خبری نتوانند آنگونه که شایسته است وظیفه خود را در زمینه ثبت و ضبط اطلاعات انجام دهند. از سوی دیگر مشکل دیگری که ما دیگر به آن عادت کردهایم و در زمان تهیه گزارشهای خبری و تصویری وجود دارد، نامحرم بودن رسانه و نگاه تقابلی است که سبب شده تا در اکثر مواقع با همکاران ما برخوردهای نامناسبی صورت گیرد.
صفری ادامه داد: انتظار ما از متولیان حوزه سلامت و نیز دستاندرکاران تدوین پروتکلهای ایام کرونایی این است که برای رسانهها ، بهویژه عکاسان خبری که در صف مقدم حضور در مراکز خطر هستند تسهیلات لازم را در نظر بگیرند. توقع زیادی هم نداریم و تنها میخواهیم دوستان توجه داشته باشند که ما از سیاره دیگر یا از کشورهای متخاصم برای تهیه گزارش نیامدهایم. بلکه میخواهیم واقعیات این بیماری یا هر رویداد خبری را برای مردم منعکس کنیم.
شما ببینید در تمام دنیا نحوه برخورد با رسانهها بهگونهای است که از آنها در تمامی رویدادها استقبال میکنند چون این اعتقاد وجود دارد که حضور رسانه برای تسهیل امور و فرهنگسازی و نیز شفافسازی رویدادهاست اما در اینجا متأسفانه نگاه خوبی نسبت به رسانهها، بهویژه عکاسان و تصویربرداران خبری در زمان بحرانها وجود ندارد.
این عکاس خبری خاطرنشان کرد: همکاران ما در این روزها با به خطر انداختن جان خود درصحنههای آلوده به کرونا حاضر میشوند و حتی تعدادی از این عزیزان هم به کرونا مبتلا شده و در مراکز درمانی تحت درمان هستند پس انتظار این است که لااقل در زمینه رفتار حرفهای با آنها در ثبت و ضبط وقایع با نگاه حرفهای برخورد شده و اجازه داده شود تا این حادثه تلخ از قاب عکاسان خبری برای ثبت در تاریخ ماندگار شود. همه ما این روزها در خط مقدم مقابله با کرونا هستیم و هرکدام بایستی وظیفه خود را بهدرستی انجام دهیم و با خطرپذیری شرایطی را ایجاد کنیم تا جامعه با حساسیت بیشتری نسبت به این موضوع برخورد نماید.
عضو هیئتمدیره انجمن عکاسان مطبوعاتی ایران در پایان گفت: بسیاری از همکاران من در حوزه عکاسی خبری بهصورت حق التصویر فعالیت میکنند و نهتنها از درآمد و حقوق مناسبی برخوردار نیستند بلکه از مزایای بیمه هم محروم میباشند به همین دلیل انتظار داریم در زمینه فعالیتهای حرفه ایشان دچار مشکل نشوند و از حمایتهای قانونی نیز برخوردار باشند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.