فریبکاری آشکار اروپا در مذاکرات وین
گروه بینالملل
مقامات اروپایی به بازی چندگانه خود در مذاکرات وین ادامه میدهند. اگرچه مقامات اروپایی خود نیز بهخوبی نسبت به ماهیت حقوقی و منطقی خواستههای جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات واقف هستند اما زیادهخواهی در پشت میز مذاکره را به هر مؤلفه دیگری ترجیح میدهند. سه کشور اروپایی عضو برجام در پنجمینروز از مذاکرات وین، پس از دیدار با نماینده آمریکا در بیانیهای مشترک، نقش مخرب ایالاتمتحده در بروز مشکلات کنونی اجرای برجام را نادیده گرفته و ادعا کردند که ایران مانع پیشرفت در مذاکرات احیای مفاد این توافق است.این ادعا در حالی مطرح میشود که پیشنهادات عملیاتی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران در مقابل تروئیکای اروپایی قرارگرفته و آنها بهجای تمرکز بر روی متن مذاکرات، درصدد شانتاژ سیاسی و تبلیغاتی در قبال تحولات مربوط به مذاکرات وین برآمدهاند.
بیانیه تروئیکای اروپایی
دیپلماتهای ارشد انگلیس، فرانسه و آلمان در این بیانیه مدعی شدند که پس از آغاز دور جدید مذاکرات، «ما ساعتها تعامل داشتهایم و همه هیئتها به ایران فشار آوردهاند که منطقی باشد؛ اما تاکنون هنوز نتوانستهایم به مذاکرات واقعی برسیم. ما در برخورد با مواضع جدید ایران که با برجام فراتر از آن مغایر است، زمان گرانبهایی را از دست میدهیم.»
این اظهارات درحالی مطرح میشود که میخائیل اولیانوف مذاکرهکننده ارشد روسیه تقریبا همزمان با صدور این بیانیه در توییتر نوشت که هرچند بسیاری از مسائل باقیمانده است، اما مذاکرهکنندگان سخت تلاش میکنند تا اختلافات را کاهش دهند.سه کشور اروپایی بدون اشاره به اینکه ایالاتمتحده مقصر اصلی وضع موجود است و بهرغم ژستهای خیرخواهانه همچنان قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد درباره برجام را نقض میکند مدعی شدند که طرح کلی یک توافق جامع و منصفانه که تمام تحریمهای مرتبط با برجام را حذف میکند، درحالیکه به نگرانیهای ما درباره عدم اشاعه میپردازد، از تابستان گذشته بهوضوح قابلمشاهده بوده است.آنها بر همین اساس رفتار ایران را ناامیدکننده خوانده وبا تکرار ادعای از دست رفتن زمان مدعی شدند: بدون پیشرفت سریع و با توجه به پیشرفت سریع برنامه هستهای ایران، برجام خیلی زود به پوستهای خالی تبدیل خواهد شد.در همین حال
علی باقری کنی مذاکرهکننده ارشد ایران در مذاکرات وین در واکنش به این بیانیه در توييتی نوشت:بعضی بازیگران بهجای دیپلماسی واقعی به عادت مقصرنمایی خود پافشاری میکنند.
ما سریعا پیشنهادهایمان را ارائه کردیم و به نحوی سازنده و منعطف تلاش کردیم تا اختلافات کم شود. وی تصریح کرد: دیپلماسی، خیابانی دوطرفه است. اگر ارادهای برای جبران خطایی مقصر باشد، راه برای توافق خوب سریع هموار میشود.
رویکردی که مسبوق به سابقه است
چندی پیش ژان ایولودریان وزیر امور خارجه فرانسه در تازهترین سخنان خود، هشدار داده است که اگر ایران در مذاکرات دست به «فریبکاری» بزند، چیزی جز پوسته از توافق هستهای باقی نخواهد ماند!
گویا مقامات کاخ الیزه و دیگر مقامات اروپایی فراموش کردهاند که در حال حاضر نیز بهواسطه خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای و بی تعهدی تروئیکای اروپایی، چیزی جز یک نام و پوسته از برجام باقی نمانده است. فراتر از آن بهتر است مقامات فرانسوی از واژه «فریبکاری» هیچگاه در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی خود استفاده نکنند زیرا خود مصداق بارز این رفتار و رویکرد محسوب میشوند.همگان به خاطر دارند که پس از خروج دولت ترامپ از برجام، فرانسویها، ژرمنها و انگلیسیها با استناد به مواردی مانند تأمین خواستههای ایران در برجام یا راهاندازی ساختار اینستکس ، تا چه اندازهای به نفع استراتژی
« فشار حداکثری»علیه کشورمان زمان خریدند. در آن زمان رهبر معظم انقلاب بارها اعلام کردند به برجام اروپایی دل نبندید و حسابی روی آن باز نکنید.یکی از اصلیترین دلایل این تذکر مهم در عرصه سیاست خارجی کشور، این است که بازیگران اروپایی اساساکنشگران سیاسی مستقلی محسوب نشده و حکم یک«متغیر وابسته»را در حوزه روابط بینالملل پیداکردهاند.
اروپاییها در معادلهای که پس از خروج آمریکا از برجام شکل گرفته است ، رسما به مهرههای بازی آمریکا تبدیلشدهاند.این قاعده هم در قبال دوران ریاست جمهوری ترامپ و هم در دوران ریاست جمهوری بایدن صادق است،جایی که در آن اساسا توافق هستهای حکم یک ابزار را دارد نه یک سند حقوقی و بینالمللی!
روایت معکوس اروپائیان از مذاکرات وین
نکته مهم دیگر، به صورتبندی اظهارات و ادعاهای مقامات اروپایی در مذاکرات وین بازمیگردد. غربیها در حال ارائه روایتی معکوس در خصوص شرایط جاری در مذاکرات هستهای میباشند، اتفاقا صورت منازعه دیپلماتیک اخیر این است که واشنگتن و تروئیکای اروپایی درصدد احیای یکطرفه برجام از سوی جمهوری اسلامی ایران هستند. مقاومت غیرطبیعی آمریکا و سه کشور اروپایی در قبال رفع تحریمهای ضد ایرانی ، ارائه تضمین در خصوص آینده برجام و راستی آزمایی در پروسه احیای توافق هستهای جملگی نشئت گرفته از همین فرمول میباشد. بنابراین اساسا غرب میخواهد از توافق هستهای صرفا نام و پوستهای باقی بماند که این پوسته متضمن انجام « تمامی تعهدات ایران» در قبال «رفع قطرهچکانی تحریمها» باشد. این رویکرد فرانسویها در جریان برگزاری مذاکرات وین« که منتهی به امضا سند اولیه برجام در تیرماه سال ۱۳۹۴ شد» نیز مسبوق به سابقه بوده است. اظهارات لودریان بهوضوح نشان میدهد که فرانسویها بهطورکلی تروئیکای اروپایی درحال تکرار همان بازی نخنما هستند. آنچه در برهه فعلی اصالت و موضوعیت دارد این است که برای اتحادیه اروپا وزن و جایگاه یک بازیگر اصلی یا حتی تعیینکننده در مذاکرات و حوزه سیاست خارجی در نظر نگیریم.در این معادله، باید به امثال لودریان و حتی ماکرون رئیسجمهور فرانسه، بهعنوان سخنگویان غیررسمی کاخ سفید یاد کرد.
اروپا , برجام , مذاکرات وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.