فرهنگ جهانی اربعین - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 30994
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 15 مهر 1399 - 22:21 |

فرهنگ جهانی اربعین

هرساله همزمان با بیستم ماه صفر، در اربعین امام حسین علیه‌السلام خیل عاشقان حسینی خود را از هر سو به سمت دیار عاشقان کربلای معلای کشانده و با امام خویش تجدید بیعت می‌کنند و آمادگی خویش را برای مبارزه درراه خدا اعلام می‌دارند. گرچه امسال کرونا اجازه نداد این ملاقات به‌صورت حضوری و با شرکت تمامی عاشقان به اباعبدالله از سراسر جهان انجام شود اما حضور این جمعیت عظیم از نقاط مختلف دنیا باوجود تهدیدهای تروریستی پدیدهای عظیم و نشان‌دهنده اوج گرفتن تفکر مبارزه درراه خدا و آمادگی عمومی و همگانی در این راه است. هرچند امسال این بیماری فیض حضور را از میلیون‌ها زائر اربعینی گرفت اما فرصت اربعینی شدن را نه.
فرهنگ جهانی اربعین

حجت‌الاسلام نیما ارزانی
هرساله همزمان با بیستم ماه صفر، در اربعین امام حسین علیه‌السلام خیل عاشقان حسینی خود را از هر سو به سمت دیار عاشقان کربلای معلای کشانده و با امام خویش تجدید بیعت می‌کنند و آمادگی خویش را برای مبارزه درراه خدا اعلام می‌دارند. گرچه امسال کرونا اجازه نداد این ملاقات به‌صورت حضوری و با شرکت تمامی عاشقان به اباعبدالله از سراسر جهان انجام شود اما حضور این جمعیت عظیم از نقاط مختلف دنیا باوجود تهدیدهای تروریستی پدیدهای عظیم و نشان‌دهنده اوج گرفتن تفکر مبارزه درراه خدا و آمادگی عمومی و همگانی در این راه است. هرچند امسال این بیماری فیض حضور را از میلیون‌ها زائر اربعینی گرفت اما فرصت اربعینی شدن را نه.
تأکید رهبر انقلاب به خواندن زیارت در روز اربعین برای جاماندگان صف پیاده‌روی موجب تقویت این اندیشه شد که این چند خط را اشتراک بگذاریم.
زیارت اربعین، یکی از مهم‌ترین محورهای حیاتی فرهنگ شیعه است که همواره شیعیان راستین با این نشانه در طول تاریخ شناخته می‌شدند. زیارت در مفهوم شیعی، عبادتی هدفمند و تعالی‎بخش است که با گره زدن جان به نسیم روح‌بخش  بندگان برگزیده خداوند صورت می‌پذیرد. اربعین، تجلی‌گاه عشق و شور و انتظار زائران امامی است که هویت فرهنگ تشیع را به جهان منعکس می‌کند؛ درواقع اربعین این درس را به دنیا می‌دهد که در مکتب شیعه هیچ‌گاه بن‌بستی وجود ندارد و سرفصل تازه‌ای را از عظمت مکتب اهل‌بیت به دنیا باز معرفی می‌کند ،در تابلوی پیاده‌روی اربعین، ايجاد روحیه وحدت و همبستگی در میان همه مسلمانان از مرام‌نامه انسانی  تربیت‌شدگان مکتب شیعه برای دل‌های آماده  ترسیم می‌شود.
استاد مرتضی مطهری درباره رمز بقای مکتب امام حسین علیه‌السلام می‌نویسد: امام حسین علیه‌السلام به‌واسطه شخصیت عالی‎قدرش به‌واسطه شهادت قهرمانانه‌اش، مالک قلب‎ها و احساسات صدها میلیون انسان است. اگر کسانی که بر این مخزن عظیم و گران‎قدر احساسی و روحی گمارده شدند یعنی رهبران مذهبی، بتوانند از این مخزن عظیم در جهت هم‌شکل کردن و هم‌رنگ کردن و هم احساس کردن روح‎ها باروح عظیم حسینی بهره‌برداری صحیح کنند، جهان اصلاح خواهد شد. راز بقای امام حسین علیه‌السلام این است که نهضتش از طرفی منطقی است، بعد عقلی دارد و از ناحیه منطق حمایت می‌شود، و از طرف دیگر در عمق احساسات و عواطف راه‌یافته است.
اوج این زیبایی‌ها را می‌توان در رفتار میزبان دید این رفتارهای زیبا در اربعین به خاطر نوری است که خدا در این ایام قرار داده و چون مردم خود را بیشتر در محضر اهل‌بیت علیه‌السلام احساس می‌کنند، به چنین رفتارهای زیبایی کشیده می‌شوند، این‌ها و بسیاری دیگر، از ویژگی‌های خاص و منحصربه‌فرد جریان اربعین است؛ ویژگی‌هایی که چه‌بسا در سایر سفرهای زیارتی کربلا هم مشاهده نمی‌شود.
واقعاخداوند در قالب صحنه‌ها، مفاهیم و صفات را به انسان‌ها آموزش می‌دهد. پیاده‌روی اربعین تمام زیبایی‌ها را در خود دارد، در هر جای جاده باشید امام و نورش را احساس می‌کنید گویی این جاده از امام جدا نبود، به عبارتی همه ما و جاده در امام بودیم. آری؛ برای همین بود که رفتارها آن‌قدر لطیف و زیبا شده بودند. با امام بودن یا بهتر بگویم در امام بودن انسان‌ها را لطیف می‌کند و بدون کوچک‌ترین زحمتی موجب تربیت و اصلاح حالات و اخلاقیات می‌شود و اربعین مبین همین ادعاست.
امام صادق علیه‌السلام چه زیبا فرمودند که: به‌درستی که هرکسی از خانه‌اش به‌قصد زیارت قبر حسین ابن علی علیه‌السلام خارج شود اگر پیاده باشد، با هر قدمی، حسنه‌ای برایش نوشته‌شده و گناهی از او پاک می‌شود و اگر سواره باشد، با هر قدمی، حسنه‌ای برایش نوشته‌شده و به‌واسطه آن گام، گناهی از او کنار گذاشته می‌شود تا به درب حائر حسینی برسد که در این صورت خداوند نام او را ازجمله رستگاران و نجات‌یافتگان ثبت می‌کند و زمانی که آداب زیارت و اعمالش را به پایان برساند، خداوند نام او را در زمره برندگان می‌نویسد.
امروز، زیارت اربعین توانسته معادلات سیاسی فرهنگی و اجتماعی جهان را برهم بزند. بسیاری از این رویداد حیرت‌زده شده‌اند و به این می‌اندیشند که این چه واقعه و سیستمی است که این رویداد را هدایت می‌کند. برای بسیاری این سؤال پیش‌آمده که، پشتوانه این سیستم عظیم اقتصادی، نظامی و سیاسی چیست، که توانسته چنین تجمع بی‌نظیر در طول تاریخ را خلق کند؟
بسیاری از افراد و استراتژیست‌ها در اتاق‌های فکر خود هنوز مشغول تأمل و تدبرند و می‌خواهند بدانند؛ چه چیزی باعث چنین تجمع بی‌نظیری در طول تاریخ شده است.  بسیاری هنوز نتوانسته‌اند، پاسخی برای این سؤال خود بیابند که؛ بودجه این حرکت از کجاست و کدام دستگاه‌ها و رسانه‌ها این حرکت عظیم را هدایت می‌کنند؟  این چه اقتصادی است که قریب به  ۲۰ میلیون نفر را در این رویداد اداره می‌کند؟ آن‌هم به‌صورت کاملا رایگان.
لذا اگرچه رسانه‌های بین‌المللی به خاطر نقش تأثیرگذاری خلق این حماسه حسینی  مأموریت سرپوش گذاشتن به این حقایق را دارند که این مفاهیم ارزشمند و بایسته‌های مبرهن به مردم عالم نرسد، ولی هرکدام  از ما وظیفه داریم درس‌ها و پیام‌های اربعین را به دنیا اعلام کنیم.
گرچه امسال به دلیل کرونا امکان حضور در این مراسم وجود ندارد اما انعکاس خبری این رویداد عظیم بر روی کره زمین باعث ترغیب و تشویق بیشتر دوستداران اهل‌بیت علیهم‌السلام  می‌شود. وقتی انسان می‌بیند که یک زن سالخورده با پای پیاده و بدون کفش روی این خاک قدم می‌گذارد، به ارادتش نسبت به اهل‌بیت علیهم‌السلام  افزوده خواهد شد. رسانه‌ها باید این واقعه را در مقابل سکوت رسانه‌ای غرب، به‌طور حقیقی انعکاس دهند. امروز ما شاهد موج اسلام‌گرایی در غرب هستیم و در مقابل، آن‌ها هم موج اسلام هراسی را با اسلام دروغین به راه انداخته‌اند که تبلیغ فرهنگ جهانی اربعین خود خنثی‌کننده آن اسلام هراسی دروغین غرب است. حرکت بزرگ کاروان اربعین از سراسر جهان ارائه‌دهنده بخشی از حرکت عظیمی است که در راستای قیام امام انجام شد؛ در حقیقت این حضور قطره‌ای از دریای ماندگار قیام حضرت است که دنیا آن را به چشم خویش دید و اگر ترسید که این تصاویر در دنیا به شکل فراگیر مخابره شود ولی چیزی از حقیقت عالم و راهی که در پیش است را نمی‌پوشاند.
امروز زیارت امام حسین علیه‌السلام در اربعین به یکی از علائم و نشانه‌های عظمت اسلام تبدیل‌شده و جهانیان را به شگفتی وا‌داشته به‌گونه‌ای که آنان را به اهداف نهضت عاشورا متوجه می‌سازد. ازاین‌رو احیا و تعظیم این مراسم و شعائر قطعا موجب عزت دین و فراگیرتر شدن یاد و راه امام حسین علیه‌السلام خواهد شد و تقوای الهی را برای فرد و جامعه به دنبال خواهد داشت.

نویسنده : حجت‌الاسلام نیما ارزانی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای فرهنگ جهانی اربعین بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.