فرهنگسازی سرمشق انقلاب اسلامی
گروه فرهنگی
در نخستین روز از دهه فجر انقلاب اسلامی، بررسی شاخصهای مختلف انقلاب کمک میکند تا نسل جوان ایران اسلامی بیشازپیش با رویکردها و خاستگاه آن آشنا شود و با عقلانیت و منطق با دستاوردهای آن برخورد نماید.
یکی از مهمترین رویکردهای انقلاب توجه به مقوله فرهنگی و لزوم تغییر نگرش و رویکرد جامعه با این موضوع بود که همواره در فرمایشات رهبر فقید انقلاب اسلامی و نیز مقام معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفته است.
اصلیترین مبنای فرهنگ انقلابی، به ماندگاری دائمی حقیقت انقلاب بازمیگردد. این اصل، پاسخدهنده ادعای برخی مبنی بر تبدیل انقلاب به جمهوری اسلامی است؛ درصورتیکه جمهوری اسلامی چیزی جز صورت و مظهر انقلاب نیست و در نتیجه این دو حقیقت از هم جداشدنی نیستند. شاید بتوان جمهوری اسلامی را اولین بستر تحقق اسلام ناب دانست که باید در بستر حداکثری انقلاب اسلامی در سایر بلاد اسلامی و سپس فرهنگ ناب اسلامی باروحیه انقلابی در کل جهان گسترش یابد.
در تجربه فعالیتهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از ابتدای نهضت امام راحل در دهه ۴۰ و استقرار جمهوری اسلامی در دهه ۵۰، این نکته مشهود است که هر جا فرهنگ انقلابی بر بینش، نگرش و کنش مسئولین و مردم تسری یافت، به اهداف مادی و معنوی خود رسیدیم و هر جا از فرهنگ و روحیه اسلامی و انقلابی فاصله گرفتیم ضربه خوردیم.
از سوی دیگر انقلاب اسلامی ایران یکی از متغیرهای مهمی است که در چند دهه اخیر منجر به ایجـاد نگرش جدید نسبت به اسلام در جهان شده است. این انقلاب بر اساس رویکرد فرهنگی درصدد ایجاد همگرایی فرهنگی در میان جوامع اسلامی در جهان شده و معتقد است از مهمترین عواملی که میتواند کشورهای مسلمان را به یک انسجام درونی و اجماع جهانی فراخواند همانا تأکید بر مشترکات دینی و تعامل حول آنهاست. ازاینرو دعوت به وحدت اسلامی بر اساس تعالیم الهی اسلام و در قالب توجه به فرهنگ اسلامی از طرف بنیانگذار انقلاب اسلامی مطرح میشود.
انقلاب اسلامی، انفجار نور حق و عدالت
سید کمالالدین سجادی، سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی «رسالت» عنوان کرد: « مفهوم فرهنگ وسیع و بسیار فراتر از آن چیزی است که در حال حاضر در باور عموم مردم قرار دارد. فرهنگ شناسان شئون زندگی و اجتماعی مردم یک جامعه را نیز ذیل فرهنگ تعریف کرده و توجه به آن را حائز اهمیت میشمارند.»
وی افزود: «توجه امام خمینی (ره) و حضرت آیتالله خامنهای به فرهنگ و نوشتن کتابهای بسیار در این زمینه، اهمیت این حوزه را بهخوبی بیان میکند. بنابراین نیاز است همواره درصدد حمایت از این ارزشها و توجه به آرمانهای امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری باشیم.»
سجادی در پاسخ به اين سؤالکه چرا انقلاب اسلامی، یک انقلاب فرهنگی قلمداد میشود، تصریح کرد: «پیش از انقلاب، فرهنگی متفاوت از فرهنگ حال حاضر تبلیغ میشد. مهمترین اصل این تبلیغ دوری از دین، غربزدگی و پیروی کردن از ضد ارزشها بود اما هنگامیکه انقلاب اسلامی پیروز شد، بسیاری از باورها و عادتهای غلط خاتمه یافت و ارزشهای دینی و اسلامی جایگزین آن شد. بیشک چنین امری بهصراحت خبر از فرهنگی بودن انقلاب اسلامی میدهد.»
سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری همچنین خاطرنشان کرد: «پس از پیروزی انقلاب اسلامی و پایان یافتن تبلیغات ضد دینی، فرهنگی بسیار متفاوت با پیروی از خط مشی امام راحل و آرمانهای اسلام جایگزین شد که این جایگزینی یک انقلاب فرهنگی و دینی قلمداد شدچراکه همواره بر رواج ارزشهای دینی و اسلامی تأکید داشت.»
او یادآور شد:«پیروزی انقلاب اسلامی شروع استقلال در حوزههای مختلف کشور بود. همچنین دانشگاهها نیز در این دوره بهخوبی گسترش و زمینهای برای افزایش سطح تحصیلات و فرهنگ عمومی جامعه را رقم زد. لازم به ذکر است تا بگوییم بسیاری از دروس غیرقابل نیاز که پیش از انقلاب اسلامی رواج داشت، در این دوره برچیده و دروس سرچشمه گرفته از مکتب انقلاب جایگزین آن شد.»
خط مشی امام راحل همواره باقی و پیروی از آن اهمیت دارد
وی گفت: «بارها گفته شد؛ انقلاب جمهوری اسلامی ایران، انقلاب ارزشها بود. مردم ایران همواره پیرو خط مشی ائمه اطهار و اهلبیت (ع) بوده و هستند اما با پیروزی انقلاب اسلامی دیگر جایی برای تبلیغ ضد ارزشها باقی نماند و پیروی از هر آنچه اهلبیت و اوصیای خداوند به آن تأکید کرده بودند، به قوت رواج و گسترش یافت. بنابراین وجه اصلی انقلاب، وجه فرهنگی بود.»سجادی اظهار کرد: «بهموجب پیروزی انقلاب اسلامی ترویج به حفظ قرآن کریم و قرائت آن افزایش یافت. همچنین جنگ آن سالها نیز بهنوعی موجب خودباوری و ایمان هرچه تمام تربه خدای یگانه شد. در آن سالها ارزشهای دینی مردم رنگ دیگری گرفت و بیش از هر زمان دیگر قوت یافت.»سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری در پایان این گفتوگو بیان کرد: «انقلاب ما، انفجار نوری بود که در حال حاضر نیز در تمامی دنیا قابلعرضه و رؤیت است. فرهنگ سالهای پیروزی انقلاب اسلامی نیز همواره به قوت خود ساری و جاری است و هیچچیز نمیتواند در آن خدشه وارد کند.»
انقلاب اسلامی , دهه فجر
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.