غفلت از بازار کویتیها
گروه اقتصادی
در شرایطی که تحریمهای سختگیرانه امکان فروش نفت کشور را با چالشهای جدی روبه رو کرده است، صادرات کالاهای غیرنفتی میتواند نقش عمدهای در رونق اقتصاد و ارزی آوری کشور ایفا کند. کشورهای همسایه و حاشیه خلیجفارس از مهمترین بازارهای هدف صادراتی محسوب میشوند که با برنامهریزی و دیپلماسی قوی، امکان ورود کالاهای ایرانی در بازار شیخنشینهای خلیجفارس فراهم میگردد.
کویت یکی از این کشورهاست که با توجه به مساحت کوچک، متمول و دارای ذخایر غنی مالی و معدنی است. این کشور پس از عربستان بیشترین واردات را در میان کشورهای عربی دارد و این ظرفیت مناسبی را ایجاد میکند تا بازرگانان ایرانی، به بازارهای این شیخنشین ورود کنند، اما جای تأسف است که به دلیل وجود مشکلاتی، امکان فعالیت تجار و بازرگانان ایرانی فراهم نیست و همه تجارت ما باکویت توسط بازرگانان باسابقه صورت میگیرد.
این در حالی است که تعداد زیادی از افرادی که در کویت زندگی میکنند، یا ایرانی هستند، یا ریشه ایرانی دارند و یا علاقهمند به مصرف کالای ایرانی هستند، بنابراین سهم صادرات ۲۰۰ میلیون دلاری ایران از واردات ۳۶ میلیاردی کویت، بسیار ناچیز محسوب میشود و نشان میدهد دیپلماسی ایران در این بخش ضعیف عمل کرده است.
در صورت برقراری دیپلماسی موفق و تسهیل در اعطای روادید برای تجار ایرانی، کویت میتواند بازار هدف جدی و مهمی برای ارزآوری کشور محسوب شود؛ مؤلفهای که متأسفانه از انجام آن غفلت شده است.
هانی فیصلی رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و کویت در گفتوگو با «رسالت» با اشاره به شرایط و امکان صادرات و ایجاد تعاملات اقتصادی باکویت گفت: کویت کشور سخت و بستهای برای دادن ویزا به تاجران و گردشگران بیشتر کشورهای دنیاست و این قانون شامل افراد ایرانی هم میشود. تاجران و ایرانیانی که اکنون در کویت زندگی و فعالیت میکنند، از سالهای قبل در آنجا ساکن شدند، زیرا اکنون امکان حضور تجار جدید ایرانی وجود ندارد. ما بارها با سفیر کویت جلساتی برگزار کردیم و از طریق وزارت امورخارجه هم برای رفع مشکل ویزا و روادید مکاتبه داشتیم، اما متأسفانه به نتیجهای نرسیدیم.
وی سابقه ارتباط میان ایران و کویت را مربوط به سالهای بسیار قبل عنوان کرد و افزود: ایران از دیرباز باکویت روابط تجاری خوبی داشت، بهعنوان نمونه در بیشتر شهرهای جنوبی ما هیچ بازاری به نام کشورهای دیگر وجود ندارد مگر بازار کویتیها که در آبادان، اهواز و خرمشهر قرار دارد.
فیصلی با اشاره به میزان حجم صادرات ایران به کویت، گفت: ما سالانه بیش از ۴۰۰ میلیون دلار صادرات به کویت داشتیم که اکنون به
۱۸۶ میلیون دلار رسیده است. باید توجه داشت که کویت به نحوی تابع سیاستهای برادر بزرگتر یعنی عربستان است و متأسفانه دستهایی در دولت کویت است که اجازه نمیدهد مبادلات ما بهراحتی انجام شود. وی اضافه کرد: عمده تجارت باکویت هم از طریق خوزستان و از راه دریا صورت میگرفت، اما به دلیل وجود بعضی از مشکلات سیاسی این ارتباط کاهش پیدا کرد و شیوع کرونا هم این حجم تجارت محدود را کاهش داد. علاوه بر این به دلیل صدور بخشنامههای مختلف بانک مرکزی و وزارتخانههای متعدد، تجار دیگر رغبتی برای صادرات ندارند.
وی ظرفیتهای کویت را برای صادرات کالاهای ایرانی بسیار زیاد دانست و افزود: کویت فرصتها و پتانسیل بسیار بالایی نسبت به کشورهای دیگر دارد، زیرا بیشترین میزان واردات را میان همه کشورهای عربی دارد و سالانه بیش از ۳۵ میلیارد
دلار واردات به این کشور انجام میشود، اما سهم ایران بسیار ناچیز است. چنانچه از طریق دیپلماسی، مشکل روادید میان دو کشور حل شود، صادرات ایران به کویت حتی بیشتر از حجم صادرات به عراق خواهد بود.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و کویت یادآور شد: کویتیها علاقهمند به کالاهای ایرانی هستند. اکنون بیشترین میزان صادرات از ایران اختصاص به مصالح ساختمانی، سیفی جات، میوه، مرکبات و غذای بستهبندیشده است. کویت کشور مسلمانی است و تعداد زیادی از شیعیان در آنجا زندگی میکنند، بنابراین تمایل دارند از مواد غذایی کشورهای اسلامی که بر اساس موازین شرعی تولیدشده است استفاده کنند، اما متأسفانه نتوانستهایم تاکنون با آنها ارتباط برقرار کنیم.فیصلی با اشاره به علاقهمندی مسئولان ایرانی برای برقراری روابط تجاری باکویت افزود: ایران بارها اعلام کرده که از هیئتهای تجاری کویتی استقبال میکند. من بارها با رئیس اتاق بازرگانی کویت صحبت کردم و نظر وی هم برای انجام مبادلات تجاری با ایران مساعد بود و اعلام کردند بعد از شیوع کرونا، هیئت کویتی برای آشنایی با ظرفیتهای اقتصادی به ایران سفر کند.
رئیس اتاق بازرگانی خرمشهر بابیان اینکه ایران از واردات کالا از کویت هم استقبال میکند، گفت: ایران علاوه بر صادرات کالا، میتواند محصولاتی که در این کشور تولید میشوند و یا کالاهایی که مستقیم از دیگر کشورها امکان ورود به ایران را ندارند، از طریق کویت وارد کند، همانطور که چنین تعاملی با عمان وجود دارد .
فیصلی تصریح کرد: درصورتیکه امکان صادرات و واردات از کویت فراهم شود، این کشور میتواند جای امارات را بگیرد، زیرا از ابتدا ایران تعامل تجاری قوی باکویت داشت درحالیکه در آن زمان کشور اماراتی وجود نداشت.
وی با اشاره به بالا بودن ارزش پول ملی این کشور گفت: کویت پشتوانه قوی در بانکهای دنیا دارد و دینار این کشور ارزش زیادی دارد. در غرب هر دینار کویت معادل سه دلار و ۳۶ سنت است. اقتصاد این کشور دولتی نیست و بیشتر اقتصاد در دست بخش خصوصی است که این مسئله دقیقا برعکس اقتصاد ایران است.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.