ظرفیت خودکفایی و صادرات گندم در کشور وجود دارد - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 91072
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 13 شهریور 1402 - 6:55 |
علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران:

ظرفیت خودکفایی و صادرات گندم در کشور وجود دارد

علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح عوامل‌ مؤثر در خودکفایی گندم پرداخت و دراین‌باره اظهار کرد: به‌منظور پایداری تولید نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت می‌باشیم.
ظرفیت خودکفایی و صادرات گندم در کشور وجود دارد

علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح عوامل‌ مؤثر در خودکفایی گندم پرداخت و دراین‌باره اظهار کرد: به‌منظور پایداری تولید نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت می‌باشیم. شرایط نباید به‌گونه‌ای رقم بخورد که خودکفایی در تولید گندم مختص به یک سال شود و در سال دیگر کاهش تولید شکل‌بگیرد و نیازمند واردات شویم.

عدم برنامه‌ریزی مدون موجب نیاز به واردات می‌شود و کشور را از رسیدن به مرز خودکفایی دور می‌سازد. وی با اشاره نسبت به معایب عدم برنامه‌ریزی د‌ر بخش‌های‌ مختلف کشاورزی افزود: هرگاه که حمایت‌های لازم در حوزه قیمتی، آموزش بهره‌برداران و کشاورزان و تأمین نهاده‌های کشاورزی در دستورکار قرار گرفت، تولید رونق پیدا کرد و خودکفایی رقم خورد. به‌عنوان‌مثال در سال ۸۳ و ۹۵ پتانسیل خودکفایی گندم شکل گرفت و کشور بی‌نیاز از واردات شد. متأسفانه خودکفایی در سال‌های ۸۳ و ۹۵ به سبب نبود برنامه جامع و بلندمدت استمرار پیدا نکرد.

ایمانی بابیان اینکه تحویل کود کامل به کشاورزان یکی از مؤلفه‌های مؤثر در افزایش تولید گندم بود، تصریح کرد: مادامی‌که به پتانسیل خودکفایی گندم دست پیدا می‌کنیم، حمایت‌ها کاهش می‌یابد. به سبب کاهش سطح حمایت‌ها، تولید به عقب برمی‌گردد و انگیزه‌ها کاهش پیدا می‌کند. خوشبختانه در سال جاری و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، اقدامات خوبی صورت گرفت و وزیر امور کشاورزی و همچنین معاون زراعت وزارت جهادکشاورزی حمایت‌های خوبی را در دستورکار قراردادند و اعلام داشتند که کود باید به‌صورت کامل در اختیار کشاورزان قرار گیرد. بدین اساس انواع کودهای موردنظر به‌صورت یک جا در اختیار کشاورز قرار گرفت و کشاورز سه نوع کامل کود که لازمه کاشت می‌باشد را به سهولت تهیه کرد.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با اشاره به میزان گندم خریداری‌شده سال جاری همچنین خاطرنشان کرد: کودهای موردنیاز کشاورزان به‌صورت قراردادی در اختیارشان قرار گرفت و این امری مثبت ارزیابی می‌گردد. به سبب چنین اقدامی خرید از مرز ۷ میلیون سال گذشته به ۱۰ میلیون  رسید و از مرز ۱۰ میلیون نیز عبور کرد. او متذکر شد: مطابق آخرین آمارها گندم خریداری‌شده از کشاورزان به‌صورت تقریبی ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تن می‌باشد. این عدد حاکی‌از افزایش ۳ میلیون تنی خرید گندم از کشاورزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته می‌باشد. وی با تأکید بر نقش آموزش درکشت و افزایش تولید گندم یادآور شد: بی‌شک افزایش خرید گندم در ارتباط با برنامه‌ریزی درست و مدیریت منابع می‌باشد. خوشبختانه در حوزه آب، نهاده‌های تولید و آموزش اقدامات خوبی صورت گرفته است. شایان‌ذکر است تا بگوییم که در فرآیند کاشت و برداشت گندم، آموزش نقش  مهمی دارد و بر فرآیند نهایی تأثیر به سزایی می‌گذارد. ایمانی درتشریح اقدامات اساسی و موردنیاز برای تقویت تولید گفت: به زراعی و به‌نژادی امری اساسی است و با افزایش عملکرد در هکتار، کاهش هزینه‌ها و به حداقل رساندن ضایعات تولید ارتباط دارد.

افزون براین به‌ سبب اقدامی همچون به‌نژادی قابلیت افزایش تولید در واحد سطح نیز رقم می‌خورد. خوشبختانه این مهم دردستورکار قرارگرفته و به‌زراعی نیز در برنامه آموزش به کشاورزان قرار دارد. باید برای کشاورزان میزان عمق کاشت، میزان بذر مصرفی، آزمون خاک و سایر عوامل این‌چنینی تبیین شود تا بهره‌وری افزایش یابد و تولید در مرز خودکفایی استمرار یابد.مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران همچنین ا‌دامه داد: پایداری تولید نیازمند استمرار برنامه‌های جامع و اثرگذار می‌باشد. مادامی‌که برنامه‌ریزی‌ها و نحوه حمایت‌ها مستمر نباشد، تولید با فرازوفرود همراه خواهد شد. هرگاه که حمایت‌ها در دستورکار قرار گرفت، رشد تولید رقم خورد و هرگاه که حمایت‌ها کمرنگ شد، تولید نیز فروغ خود را از داد. او با تأکید بر ضرورت افزایش سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های تولیدی بیان کرد: نبود حمایت کشور را به واردکننده گندم تبدیل می‌کند. در سال ۹۶ الی ۹۸ نیازی به واردات نداشتیم چراکه در سال ۹۵ خودکفایی گندم رقم خورده بود اما به سبب عدم استمرار در برنامه‌ریزی‌ها در سال ۹۹ ناچار به واردات شدیم و در سال ۱۴۰۰ حدود ۷ میلیون تن گندم وارد کشور کردیم.

امروز چاره‌ای جز سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های تولید نداریم. باید بکوشیم تا بهره‌وری از عوامل تولید افزایش پیدا کند. ایمانی با اشاره به محدودیت منابع آبی کشور اظهارکرد: باید به یاد داشته باشیم که منابع آبی کشور محدود است و تنها راه نجات، افزایش بهره‌وری از نهاده‌های تولید می‌باشد. باید از خاک حداکثر بهره‌گیری را داشته باشیم و از نهاده‌های موجود به‌خوبی و در مسیر درست استفاده کنیم. مجموع این عوامل سطح عملکرد را افزایش می‌بخشد و اقتصاد خانوار کشاورز را تأمین می‌کند. او می‌افزاید: تأمین اقتصاد خانوار کشاورز موجب افزایش تولید می‌شود و افزایش تولید در کشور کاهش نیاز به واردات را رقم می‌زند.

به سبب چنین رویکردی ارزبری نیز کاهش پیدا خواهد کرد و امید به زندگی روستایی افزایش خواهد یافت. مادامی‌که کشاورزان و ساکنان روستا احساس کنند شرایط اقتصادی‌شان رو به بهبود است، دیگر روستا را ترک نخواهند کرد و روستا‌ها رها نخواهند شد. وی در پایان این گفت‌وگو با تأکید بر لزوم تدوین برنامه مدون بلندمدت بیان داشت: ضرورت دارد تا در بخش کشاورزی، چشم‌اندازی را به کمک وزارت جهادکشاورزی ترسیم کنیم تا مؤلفه‌های تقویت تولید استمرار یابد و خودکفایی رقم بخورد. پتانسیل تأمین نیاز ۱۰۰ درصدی کشور وجود دارد و چه‌بسا می‌توانیم بیش از نیاز کشور تولید داشته باشیم و مابقی را صادر کنیم. با صادرات محصولات کشاورزی تراز تجاری‌ کشور نیز افزایش پیدا خواهد کرد و محصولات موردنیاز کشور نیز وارد خواهد شد. 

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای ظرفیت خودکفایی و صادرات گندم در کشور وجود دارد بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.