طنین دیپلماسی فرهنگی ایران در آن سوی مرزها
گروه بین الملل
برگزاری هفته فرهنگی ایران در روسیه، پس از چهار سال وقفه ( به دلیل شیوع کرونا) در مسکو و سن پترزبورگ ، بازتاب گسترده ای در میان مخاطبان دیپلماسی، فرهنگ و هنر در هر دو کشور داشته است. رصد دقیق اشتراکات بازیگران ، هدایت آنها در چارچوب یک همکاری عملیاتی و مؤثر برای طرفین و بهره برداری از این همکاری در مسیر تحقق منافع ملی کشور است و این قاعده در شکل گیری، استمرار و تکامل روابط راهبردی ایران و روسیه کاملا صادق است.فدراسیون روسیه از امروز ۱۳ تیرماه ( سه شنبه ) در چارچوب اسناد رسمی موافقتنامه همکاری بین دو کشور و با هماهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو، میزبان برگزاری این رویداد بزرگ که معرف فرهنگ و هنر ایرانی است خواهد بود. این رویداد در بخشهای مختلفی شامل نمایشگاه آثار هنری، اکران فیلمهای سینمایی و انیمیشن، اجرای گروه موسیقی سنتی، بازیهای رایانهای و برگزاری دورههای آشنایی با هنرهای ایرانی برگزار خواهد شد.وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، دو تن از معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد به همراه نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی؛ اعضای رسمی هیئت ایرانی در این رویداد فرهنگی را تشکیل می دهند.
هفته فرهنگی ایران در یک نگاه
در بخش نمایشگاهی، هنرمندان کشورمان در ۲۰ رشته از جمله تذهیب، نگارگری، خاتم کاری، قلمزنی، سفال و سرامیک سازی و … آثار خودرا به مخاطبان روسی ارائه خواهند کرد.در بخش ویژه فرش ، معتبرترین برندهای فرش ایرانی ( بیش از یکصد فرش، تابلوفرش و گلیم های نفیس ایرانی) به نمایش گذاشته خواهد شد.در بخش صنایع خلاق هنری بازی های رایانه ای ایرانی و گردشگری مجازی و پازلهای سه بعدی درمعرض دید بازدیدکنندگان قرار خواهد گرفت.هنرمندان منتخب شرکتکننده در این رویداد از برترین هنرمندان کشور هستند که علاوه بر عرضه آثار خود، کارگاههای آموزشی نیز برگزار خواهند کرد.
در بخش موسیقی، ارکستر ملی ایران و ارکستر دولتی جوانان روسیه دو اجرای مشترک در شهرهای مسکو و سن پترزبورگ برگزار خواهند کرد . در این ارکستر مشترک، ۱۹ نوازنده از کشورمان به همراه ۱۶ نوازنده روس حضور دارند. در بخش فیلم و انیمیشن نیز محصولاتی از سینمای فاخر ایران در روسیه به نمایش در خواهد آمد.شایان ذکر است، طرف روس، معتبرترین اماکن فرهنگی و هنری شهرهای مسکو و سن پترزبورگ را برای اجرای برنامههای هنری ایرانی اختصاص داده است.
همچنین لازم به ذکر است که اداره کل همکاریها و تنظیمگری صادرات فرهنگی در ستاد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنی فرهنگی کشورمان در مسکو، طی سه ماه گذشته با جلب همکاری و هماهنگی صمیمانه از بنیاد رودکی، بنیاد بازیهای رایانهای، کارگروه تخصصی مد و لباس کشور، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، اداره کل رسانه و فضای مجازی و بنیاد دیپلماسی عمومی ایران، تمهیدات لازم برای برگزاری این هفته فرهنگی را فراهم کردهاند.
علاوه بر این واحدهای ستادی و پشتیبانی سازمان امور مربوط به آمادهسازی و ارسال اقلام و تجهیزات فرهنگی و هنری به مسکو را تدارک دیده و به پایتخت روسیه ارسال کرده اند. اکنون رایزنی فرهنگی ایران در روسیه مهیای برگزاری این رویداد فرهنگی -دیپلماتیک مهم و ارزشمند می باشد.
اهمیت دیپلماسی فرهنگی در مناسبات ایران و روسیه
ایران، کشوری با فرهنگ غنی و پویا، ژئوپلیتیک خاص و قدرت تأثیرگذاری منطقهای و حتی فرامنطقهای در جوانب مختلف محسوب میشود. روسیه نیز کشوری است که همواره از سوی بازیگران غربی مورد تهدید قرار داشته و از سوی دیگر، توانسته خود را با عنوان قدرتی مسلط در بسیاری از زمینه هادر نظام بینالملل تثبیت کند.بدیهی است که در برخی حوزه ها، هم افزایی مؤثری میان دو کشور در موضوعات متعدد صورت گرفته و فراتر از آن، زمینه های همکاری بسیاری میان این دو در حوزه های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و بین المللی وجود دارد.
در چنین شرایطی، نقش مؤلفهها و ظرفیتهای فرهنگی در تحقق رابطه راهبردی میان دو کشور ایران و روسیه بسیار پررنگ و تعیین کننده خواهد بود. بسیاری از استراتژیستها و نظریه پردازان حوزه روابط بین الملل در ابتدای هزاره سوم، یعنی دوره ای که در آن به سر میبریم، نه تنها دیپلماسی فرهنگی را یک مجرای ارتباطی و ظرفیت ساز برای کشورها و دولتها قلمداد می کنند، بلکه فراتر از آن مؤلفه های فرهنگ را به مثابه یک بستر اصلی در شکل دهی و استمرار مناسبات می دانند. به این معنا که همکاری ها و هم پوشانیهای فرهنگی را عامل پیوند دهنده کشورها در حوزههای متنوع اقتصادی و سیاسی دانسته و دیپلماسی رسمی را بدون پیوست فرهنگی ابتر و ناقص تلقی می کنند.
تهران و مسکو پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پیوستن کمونیسم به موزه های تاریخ، اقدامات و زمینه ساز بسیاری در حوزه فرهنگی داشته و دارند. گسترش تمایل بسیاری از دانشجویان و شهروندان دو کشور در خصوص آموزش زبانهای فارسی و روسیه، مبادلات دانشگاهی و علمی، ترجمه آثار کتابهای علمی، فلسفی، تاریخی و سیاسی، مبادلات فرهنگی در حوزه هنر و سینما و تئاتر، فرهنگی در رشته تئاتر و سینما از جمله اين موارد محسوب می شود و ورود متقابل گردشگران ایرانی به روسیه نیز در سالهای اخیر بر تقویت این روند افزوده است.
نگاه فرصت ساز ایران
در این میان، نگاه ایران نسبت به مقوله فرهنگ، زیربنایی، عملیاتی و فرصت ساز است. به عبارت بهتر، ما در اینجا صرفا شاهد نگاه انتزاعی نسبت به حوزه فرهنگ نیستیم، بلکه این نگاه کلان باید جنبه ای عملیاتی پیدا کند. مطابق پیش بینی های صورت گرفته از سوی اقتصاددانان بین المللی، طی سالهای نزدیک و حتی یک دهه آینده، چهار قدرت اقتصادی اصلی جهان از حوزه جغرافیایی شرق و آسیا خواهند بود. روسیه و چین دو قدرت عمده در این خصوص محسوب می شوند.
حتی یکی از موضوعاتی که بازیگران غربی از جمله آمریکا در خصوص آن نگرانی دارند، همین رشد فناوریهای نوین و نمو اقتصادی و صنعتی در میان بازیگران شرقی است.در چنین شرایطی نگاه به شرق، حکم یک راهبرد فرصت ساز را در حوزه اقتصادی کشور خواهد داشت و باید از این فرصتها به نفع منافع اقتصادی و تجاری کشور به خوبی استفاده شود. البته نگاهها و فرضیات بازدارندهای که در مواجهه با این حقیقت مطرح می شود که ریشه در عدم توجه به این واقعیت مهم اقتصادی در جهان معاصر است. در چنین موقعیتی، نمی توان از نقش کلیدی و کلان فرهنگ و دیپلماسی فرهنگی در شکل دهی پدیده ها و فرصتها و دفع بسیاری از تهدیدات غافل شد….
روابط ایران و روسیه , روسیه , هفته فرهنگی ایران در روسیه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.