طنابکشی ایران و کره
حانیه مسجودی
مدتهاست وضعیت منابع بلوکهشده ایران در کره جنوبی نامشخص است و باوجود ادعای مقامات این کشور مبنی بر پیگیری آزادسازی این منابع و کسب اجازه از آمریکا همچنان خبری از آزادسازی این پولها نیست.حدودا یک ماه پیش بود که یک کشتی باربری متعلق به کره جنوبی در آبهای خلیجفارس به دلیل تخلف محیط زیستی توسط جمهوری اسلامی ایران توقیف شد و دقیقا پسازاین اتفاق مقامات کره توقیف این کشتی را گروکشی ایران برای آزادسازی منابع بلوکهشده خود خواندند. ادعایی که توسط مقامات کشورمان تکذیب اما راهی برای بازپسگیری پولها و منابع ایران در کره به شما میرفت. بر همین اساس سران کشور کره جنوبی خواستار مذاکره با ایران بر سر چگونگی آزادسازی منابع بلوکهشده حاصل از نفت کشورمان شدند.اواسط بهمنماه سال جاری نیز بر اساس اعلام یک مقام وزارت امور خارجه کره جنوبی رایزنیهای سئول با واشنگتن برای پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل از محل داراییهای بلوکهشده ایران در کره، در حال نهایی شدن بود.خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی نوشت: که یک مقام وزارت امور خارجه کره جنوبی روز چهارشنبه، ۱۵ بهمن در اظهاراتی از پیشرفت چشمگیر درروند رایزنیهای این کشور با آمریکا برای آزادسازی داراییهای بلوکهشده ایران در حسابهای بانکی کرهای و استفاده از آن در جهت پرداخت بدهی تهران به سازمان ملل خبر داد.این مقام کرهای که خواست نامش فاش نشود، افزود: مسئله تقریبا حلوفصل شده است. ما رایزنیهایمان را با آمریکا برای پرداخت این پول انجام دادهایم و تنها میبایست درباره جزئیات کار گفتوگو کنیم. پیشرفت چشمگیری درروند رایزنیها حاصلشده و من فکر میکنم که اینیک فرصت است تا ایرانیها حسن نیت ما را احساس کنند.
منابع بلوکهشده ایران در کره آزاد میشود یا خیر؟
بااینحال اما هنوز باگذشت بیش از یک ماه و نیم خبری از آزادسازی منابع بلوکهشده ایران در کره نشده است. اما در همین حال یک روز پس از آنکه کره جنوبی اعلام کرد برای استرداد منابع مالی مسدود شده ایران با آمریکا مشورت خواهد کرد، رئیس بانک مرکزی کشور گفت که قرار است یک میلیارد دلار از بدهی کره جنوبی به ایران در مرحله نخست پرداخت شود.کره جنوبی اما هنوز تایید نکرده که آیا شرایط برای آزادسازی بدهیهای این کشور به ایران از بابت واردات نفت در سالهای پیش از تحریم آمریکا مهیا شده است یا خیر.عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی کشور روز چهارشنبه ششم اسفند به خبرنگاران گفت: هفت میلیارد دلار از منابع ایران در کره جنوبی مسدود شده است و در مرحله نخست، «یک میلیارد دلار از بدهی کره جنوبی به ایران بهصورت نقدی بهحساب بانکهای ایرانی واریز میشود.»
ظاهراً کرهایها هنوز مجوزهای لازم را دریافت نکردهاند
اما چندی پیش محمدجواد ظریف، با اشاره به بلوکه شدن پولهای ایران در کشور کره جنوبی و آخرین وضعیت آنها، گفت: «هفته گذشته با وزیر خارجه کره جنوبی به درخواست وی گفتوگو داشتم، وزیر جمهوری کره بیان کرد حداکثر تلاش خود را برای به نتیجه رساندن موضوع میکند، ما هم از جانب خود در حال پیگیری هستیم.
وی تأکید کرد: مکانیسمها و سازوکارها موردتوافق قرارگرفته است، اما ظاهرا کرهایها هنوز مجوزهای لازم را دریافت نکردهاند ازاینرو اعلام میکنند که پیگیر موضوع هستند.»وزیر امور خارجه کشورمان بیان کرد: «از نظر ایران دریافت مجوز از آمریکاییها غیرضروری است اما بااینحال طرف کرهای تلاش دارد که مجوزها را از آمریکا برای آزاد کردن پولهای بلوکهشده ایران در کره دریافت کند».آنطور که پیداست طرف مقابل در حال اتلاف وقت و معطل نگهداشتن ایران است و با بهانههای واهی مبنی بر دریافت مجوز از آمریکا و رایزنیهای لازم قصد دارند که مسئله را بیش از زمان پیشبینیشده طولانی کنند. چراکه با بررسی اظهارات مقامات کرهای مشخص میشود که آنها اراده سیاسی کافی و استقلال لازم را برای انجام کار صحیح ندارند و زیر یوق آمریکاییها سر خم کردهاند.خبرگزاری یونهاپ نیز گزارش کرده بود که تهران سئول را تحتفشار قرار داده است تا حدود ۷ میلیارد دلار از داراییهای خود را که به دلیل تحریمهای ایالاتمتحده در دو بانک کره جنوبی مسدود شده ، آزاد کند. سئول در حال مذاکره با واشنگتن در مورد راههای آزادسازی پول بدون نقض تحریمها ازجمله گسترش تجارت بشردوستانه با تهران است.
اما بنا به گفته لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور درصورتیکه مذاکرات حقوقی تأمینکننده منافع نباشد، ممکن است اقدام قضائی یا شبه قضائی یعنی داوری اعمال شود چون مکانیسم این کار وجود دارد.پس از خروج دولت دونالد ترامپ از برنامه جامع اقدام مشترک – معروف به توافق هستهای ایران یا برجام – در سال ۲۰۱۸، تحریمهای اقتصادی ایران مجددا اعمال شد. این امر منجر به مسدود شدن ۷ میلیارد دلار پول ایرانی ناشی از فروش نفت در دو بانک کره جنوبی شد.
نتیجه طنابکشی وزارت امور خارجه ایران و کره چه خواهد شد؟
حال مقامات وزارت امور خارجه کره جنوبی و مسئولان بانک مرکزی ایراندر تازهترین نشستی که در این مورد داشتند اعلام کردند در مورد تعیین مقدار پول برای انتقال و مسیر انتقال آن بهمنظور کسب رضایت وزارت خزانهداری ایالاتمتحده به تفاهم رسیدهاند و کارهای آزادسازی این منابع در حال انجام است باید دید که آیا وزارت امور خارجه توان به سرانجام رساندن این پروژه و درواقع خروج از حالت انفعالی خود رادارد یا خیر. چراکه در قبال کشورهای وابسته به آمریکا مانند کره جنوبی باید مقتدر، محکم و فعال بود.
حانیه مسجودی , کره جنوبی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.