ضعف زیرساختهای درمانی در سیستان و بلوچستان
گروه اجتماعی
با گسترش شیوع ویروس کرونا نوع دلتا در اکثر شهرهای ایران، نقشه تقسیمبندی میزان شیوع تقریبا به رنگ قرمز و نارنجی در آمده است و در این میان وضعیت استان سیستان و بلوچستان بحرانی گزارششده بهطوریکه احمدعلی موهبتی، استاندار این استان گفته است که بیش از یک هفته است که آمار روزانه مبتلایان در استان بیش از یک هزار و ۲۰۰ نفر و تعداد فوتیها تا ۱۹ نفر رسیده است که با آمار کشور پاکستان با ۲۲۰ میلیون نفر جمعیت برابری میکند!
موهبتی دلیل شیوع کرونا در سیستان و بلوچستان را انتخابات شوراها، تجمعات خانگی و عدم رعایت پروتکلها دانسته است.
معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس ایران هم با انتقاد از وضعیت رسیدگی به مردم در سیستان و بلوچستان گفته که این منطقه ضعیفترین زیرساختهای بهداشت و درمان را داراست. محدوده سواحل مکران یعنی شهرهای چابهار، کنارک، نیکشهر و قصرقند حتی یک بخش عفونی ندارد.
سعیدی در خصوص روند واکسیناسیون در سیستان و بلوچستان تأکید کرده، شرایط واکسیناسیون هم هیچ نسبتی با حجم بیماری ندارد و برخورد مسئولان وزارت بهداشت، ما را متأُسف کرده و مسئولان بهجای پاسخگویی، مدعی هستند. شنبه در ستاد ملی مبارزه با کرونا مقرر شد بهطور ویژه استانهای درگیر مورد نظارت و دقت و کمک قرار گیرند. علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا، عنوان کرده است که: «ارتباط مستقیمی با استاندار سیستان و بلوچستان برقرار و مسائل و مشکلات مطرح شد و قرار شد بهصورت ویژه کمکهایی ارسال شود و اگر نیاز باشد، بیشتر کمکها انجام شود. البته زیرساختها برای شیوع بیماری و پذیرش بیمار مهم است. خوشبختانه درزمینه اکسیژن ساز و تخت در استان سیستان و بلوچستان مشکل خاصی نیست، اما اقدامات بیشتری بهویژه در حوزه نظارت و رعایت پروتکلها و اعمال قانون با پروتکل شکنان نیاز است که در این منطقه انجام شود. میزان رعایت پروتکلها در سیستان و بلوچستان بهطور میانگین زیر ۵۰ درصد است و نیاز است که مردم عزیز و صبور آن منطقه در رعایت پروتکلها دقت بیشتری را داشته باشند.»
دکتر عاطفه عابدینی، دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ هم با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان در حوزه تختهای بیمارستانی و داروهای ضدویروس مانند رمدسیویر و فاویپیراویر و تجهیزات و دستگاههای کمک تنفسی کمبودی ندارد، گفته است: مردم این استان تمایلی برای تزریق واکسن ندارند.
در همین زمینه، محمدرضا هاشمیان، متخصص آی سی یو بیمارستان مسیح دانشوری در تبیین علل تعداد مبتلایان در سیستان و بلوچستان که بهصورت انفجاری افزایشیافته به «رسالت» توضیح میدهد: «بحث ایمنی در سراسر کشورهای جهان صرفا از طریق واکسیناسیون مطرح است و ایران در این خصوص در رده ۴۶ دنیا ایستاده و حتی افرادی که واکسینه شدهاند، درگیر این بیماری میشوند. از سیستان و بلوچستان گزارشهایی به دستمان رسیده که فردی به طورکامل واکسینه شده اما در حال حاضر به کرونا مبتلا شده و در آی سی یو بستری است و وضعیت خوبی ندارد. در همین تهران یکی از همکاران بهرغم واکسینه کامل، تحت درمان شدید قرارگرفته، بهاینعلت که در کنار افراد واکسن زده، تعداد بسیاری از افراد، واکسنی تزریق نکردهاند، چون روند واکسیناسیون بدون برنامهریزی و غلط بوده و شانس ابتلای افراد واکسینه به این بیماری وجود دارد و اگر بخواهیم آماری ارائه کنیم، بیتردید در آیندهای نزدیک تنها کشوری در دنیاخواهیم بود که افراد واکسینه ماهم به کرونا مبتلا شدهاند، بنابراین سرعت واکسیناسیون وزارت بهداشت آنقدر لاکپشتی بوده که افراد واکسینه هم در مظان خطر ابتلای جدی قرار دارند و حتی این خطرات به سمتی رفته که داروهای تراز اول و دوم درمان کرونا را استفاده میکنند، به همین دلیل مشاهده میکنیم در یک منطقه از ایران مثل سیستان و بلوچستان وضعیت بسیار بغرنج است.»
هاشمیان در ادامه میگوید: «وزارت بهداشت علت مرگومیرها را بهصورت جزئی اعلام نمیکند و این موضوع برای ما که در آی سی یو فعالیت میکنیم نگرانکننده است، چون نمیدانیم علت دقیق مرگومیرها در سیستان و بلوچستان به چه علتی است و نمیتوانیم همه این مرگها را به سوش هندی نسبت بدهیم و این مسئله از ابتدا علت اختلاف ما با وزارت بهداشت بوده اما در زمینه تخصصی ما صاحبنظر هستیم و وزارت بهداشت از ابتدا در این زمینه اشتباه علمی را مرتکب شده است. لذا این مرگها سیستماتیک است. در بحث مرگهای فردی، خطای پزشکی میتواند نقش داشته باشد اما در حال حاضر میزان مرگهای ما بیشازحد است که خطای سیستماتیک بوده و مقصر آن را فقط در چارچوب وزارت بهداشت میتوان یافت و ازنظر پروتکلهای درمانی هم باید درست عمل میکردیم. داروهایی مثل فاویپیراویر و رمدسیویر تا همین دو، سه ماه پیش وارد نشده بود و مرگومیرهای بسیار زیادی به خاطر عدم استفاده از آن داروها و بعدهم به خاطر عدم استفاده صحیح از این داروها به وجود آمد و مردم هنوز نمیدانند چه زمانی باید به بیمارستان مراجعه کنند و چه زمانی پزشک مخیر است که این داروها را تجویز کند. هماکنون بسیاری از پزشکانی که در خط اول درمان هستند، درمانهای متفاوتی را برای بیماران اجرا میکنند. بنابراین ما در زمینه واکسیناسیون کند عمل کردهایم و در حوزه درمان نیز بهموقع و درست اقدام نکردهایم و یا درمانهایمان مبتنی بر شواهد علمی نیست. حدود سه ماه پیش انجمن مراقبتهای ویژهنامهای نوشت که وزارت بهداشت پروتکل درمانیاش در آی سی یو غلط است اما این وزارتخانه پاسخگوی نامه ما نبود و حتی انجمن آی سی یو هیچگاه از سوی وزارت بهداشت دعوت نشد تا مشکلات را با وزارتخانه در میان بگذارد درحالیکه در سیستان و بلوچستان تعداد فوق تخصصهای ریه و آی سی یو بسیار اندک است و امکانات لازم را در اختیار ندارند. بنابراین چه در حوزه بحثهای علمی و چه پشتیبانی در سیستان و بلوچستان و حتی تهران بهاندازه کافی گرفتاریم منتها مسئله این است که در چنین پازلی که بیماری کرونا درمان وسیعی در کل دنیا ندارد باید به واکسیناسیون بها بدهیم.»
این متخصص آی سی یو یادآور میشود:« در کشوری مثل ما که جزء اولین کشورهایی بوده که درگیر کرونا شده، قرار گرفتن در رده ۴۶ به لحاظ سطح پوشش واکسیناسیون مطلوب نیست. در حوزه مقابله با کرونا باید انتقاد کرد تا عملکرد بهتری را شاهد باشیم. درحال حاضر تمامی میکروفونها یکطرفه است و نوبت به ارائه نظرات تخصصی و علمی ما نمیرسد. به همین دلیل است که در زمینه قرنطینه و پیشگیری و درمان اشتباهات بسیاری را مرتکب شدهایم و لازم بود مناظرهای صورت میگرفت بین متخصصان و کادر درمان باکسانی که در حوزه کرونا تصمیم گیرند چراکه معتقدم اقدامات ما مبتنی بر شواهد علمی نبوده، وگرنه آیا علت خاصی دارد که در کشور ۸۰ میلیونی ما، هم واکسیناسیون کمتر است و هم مرگومیر بیشتر است؟ آیا مهاجرت خاصی صورت گرفته که سوشهای تمام دنیا وارد ایران میشود؟ اگر این سوشها وارد کشورهای دیگر میشود، مرگومیرهایش به این صورت است؟ این سوش انگلیسی آیا آنقدر که در کشور ما مرگومیر داد در خود انگلستان تا به این حد مرگومیر داشت؟ بیتردید جمعیت هندیها در امارات خیلی بیشترند، چرا این میزان مرگومیر در امارات اتفاق نیفتاده است؟ انواع گونهها و سوشها به کشور ما واردشده، فقط مانده از قطب شمال سروکله یک سوش پیدا شود و به کشور ما بیاید. نوع تفکر ما سبب شده مزرعهای از کرونا در کشور شکل بگیرد و ظاهرا قرار نیست این مزرعه تمام شود، چون میزان واکسیناسیون ما، قطرهچکانی و کند است و بازهم در روزهای آینده شاهد تصاویری هستیم که نشان میدهد مردم در صف واکسیناسیون درکنارهم ایستادهاند. امیدواریم تیمی جدید توسط رئیس دولت سیزدهم بهصورت مستقل ایجاد شود و اینها کارآیی لازم را داشته باشند تا پیش از رفتن دولت و وزارت بهداشت فعلی، این تیم در امر واکسیناسیون و درمان دخیل باشند. نباید فرصت را از دست داد و رئیس دولت سیزدهم از همین امروز میتواند ورود کند و تیم جدید جایگزین لشکر شکستخورده فعلی شود، لشکری که مردم را در دریای اشتباهات و مشکلات غرق کرد. همانطور که این روزها درباره مسائل سیاسی و اقتصادی صحبت میشود که رئیسجمهور جدید باید این اقدامات را انجام دهد، در حوزه کرونا نیز باید به همین ترتیب باشد.»
سیستان و بلوچستان , محمدرضا هاشمیان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.