صدای پای کودتا در تونس
گروه بینالملل
وقوع حوادث اخیر در تونس و برکناری فوری نخستوزیر و پارلمان این کشور به بهانه سوء مدیریت در قبال شیوع کرونا، موردتوجه بسیاری از تحلیلگران منطقه و جهان قرارگرفته است. حمایت ارتش از تصمیم اخیر رئیسجمهور تونس و سکوت معنادار بازیگران غربی و آمریکا در قبال آنچه امروز در این کشور آفریقایی میگذرد، پیام آشکاری دارد! این پیام آشکار، همان طرح کلان مواجهه با بیداری اسلامی در منطقه است. طرحی که از همان سال ۲۰۱۱ و همزمان با وقوع بیداری اسلامی در کشورهای مخالف منطقه کلید خورد. نباید فراموش کرد که بیداری اسلامی در منطقه، ابتدا از تونس کلید خورد و منجر به برکناری حکومت غربگرا و دیکتاتوری زینالعابدین بن علی گردید.
در تونس چه میگذرد؟
قیس سعید، رئیسجمهوری تونس در اقدامی غیرمنتظره رئیس پارلمان این کشور و همچنین نخستوزیر را از قدرت برکنار کرد و خودکنترل امور را به دست گرفته است.برخی منابع خبری میگویند که سعید با کمک ارتش تونس دست به این اقدامات شبهکودتا زده است.بعد از نشست اضطراری رئیسجمهوری با برخی از مقامات بلندپایه این کشور، ریاست جمهوری تونس در بیانیهای اعلام کرد که قیس سعید تصمیم گرفته اداره امور کابینه را خود برعهده بگیرد و ضمن تعلیق فعالیت پارلمان مصونیت سیاسی نمایندگان را نیز لغو کرده است. وی در بیانیه خود این تصمیمات را مطابق با اصل ۸۰ قانون اساسی تونس خوانده است. به نوشته الجزیره، قیس سعید به معترضان نیز هشدار داده است که اگر بخواهند با سلاح به مقابله با دولت بپردازند با گلوله به آنها پاسخ داده خواهد شد. هرکسی که به فکر استفاده از سلاح بیفتد نیروهای امنیتی نیز با گلوله با آنها مقابله خواهند کرد.
واکنش راشد الغنوشی و اسلامگرایان تونس
براساس گزارش شبکه الجزیره، «راشد الغنوشی» رئیس پارلمان تونس فورا این اقدامات قیس سعید را برای سرنگونی انقلاب تونس و همچنین انقلابی علیه قانون اساسی و آزادی این کشور خوانده است. راشد الغنوشی که رئیس بزرگترین حزب سیاسی تونس نیز است همچنین اقدامات قیس سعید را بیپایه و اساس خوانده و گفته است که پارلمان توسط مردم انتخابشده است و همچنان به کار خود ادامه خواهد داد و معتبر است. در حال حاضر اعتراضاتی نیز در تونس در اعتراض به برکناری «هشام المشیشی» نخستوزیر این کشور در جریان است و ویدئوهای منتشرشده نشان میدهد که عدهای از معترضان در میادین اصلی تونس جمع شدهاند. بااینحال خبرگزاری رویترز گزارش داده است که در کنار مخالفان دولت، حامیان قیس سعید نیز در خیابانها حضور دارند و تصمیمات رئیسجمهور را بهترین تصمیمات سیاسی از زمان انقلاب این کشور میدانند.
هیچکس ازنخست وزیر تونس خبر ندارد!
نایبرئیس جنبش النهضه تونس در واکنش به تصمیمات رئیسجمهوری این کشور گفته، کاری که قیس سعید کرد یک کودتای تمامعیار علیه نهادهای دولتی است.وی تأکید کرده است که اوضاع بسیار ناپایدار و مبهم است و ما تلاش میکنیم تونس را آزاد و دموکراتیک نگهداریم.«علی العرائیده» با اشاره به سرنوشت هشام المشیشی نیز گفته، هیچکس از محل بازداشت وی خبر ندارد و ما اعتقادداریم که وی در کاخ ریاست جمهوری نگهداری میشود.
طی روزهای گذشته مردم شهرهای مختلف تونس در اعتراض به سوء مدیریت دولت در مبارزه با کرونا و همچنین شرایط سخت معیشتی دست به اعتراضات خیابانی زده بودند. رئیسجمهور تونس به معترضان هشدار داده بود که جوانان این کشور به خاطر فقر خود، در این کشور هرجومرج ایجاد نکنند.خبرگزاری رویترز این تحولات را بزرگترین بحران سیاسی تونس از زمان انقلاب سال ۲۰۱۱ که به برکناری بن علی منجر شد، خوانده است.
نقش سعودیها و اماراتیها در کودتای تونس
«مجتهد» گفت که حوادث اخیر در تونس کودتای «قیس سعیّد» رئیسجمهور این کشور برای برچیدن حزب النهضه به روش کودتای «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر برای کنار زدن اخوانالمسلمین بود.
وی در حساب توییتری خود نوشت: «این کودتا با همکاری السیسی، بن زاید، بن سلمان و فرانسه انجام شد، تظاهراتی که در تونس تحت عنوان (۲۵ اکتبر) برگزار شد شبیه تظاهرات ۳۰ ژوئن مصر بود».
مجتهد افزود: کودتاچیان تعداد زیادی از مزدوران احزاب چپگرا را برای تظاهرات به خیابانها سوق دادند تا برای تصمیمات صادره از رئیسجمهور جشن بگیرند. البته این تعداد برای اثبات شور و شادی مردمی کافی نبود و شبکه العربیه و دیگر رسانهها مجبور شدند به جعل و استفاده از تصاویر تظاهرات قدیمی روی آورده و بهدروغ آنها را تظاهرات و شادی مردمی از تصمیمات رئیسجمهور جا بزنند.مجتهد همچنین نوشت که عربستان و امارات باوجود اختلافات کنونی اما درباره حمایت از این کودتا اتفاقنظر دارند.
محکومیت کودتای تونس
تعلیق پارلمان و برکناری نخستوزیر تونس از سوی رئیسجمهوری این کشور با واکنش دیگر کشورها و البته سکوت کشورهای غربی مواجه شد. مقامات ترکیه این اقدامات را نقض قانون اساسی و کودتا خواندند. «مصطفی شنتوپ» رئیس پارلمان ترکیه در یک پیام توییتری، تعلیق پارلمان و برکناری نخستوزیر تونس توسط قیس سعید رئیسجمهور این کشور را «نقض قانون اساسی و کودتا» خواند.او آنچه در تونس رخ داد را نگرانکننده خواند و گفت تصمیماتی که مانع فعالیت پارلمان و نمایندگان منتخب میشود خلاف قانون اساسی بوده و کودتا است. کودتای نظامی- بوروکراتیک در هرجایی که باشد غیرمشروع است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه نیز به تحولات و حوادث اخیر در تونس واکنش نشان داد. پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت دولت روسیه اخبار و گزارشها از تونس را بهدقت پیگیری میکند.
وی دراینباره توضیح داد: «البته که ما تحولات تونس را زیر نظر داریم و قطعا انتظار داریم که چیزی امنیت شهروندان و ثبات این کشور را تهدید نکند».رئیسجمهور و پارلمان تونس طی دو انتخابات جداگانه در سال ۲۰۱۹ انتخاب شدند و «هشام المشیشی» بهعنوان نخستوزیر تونس فعالیت خود را شروع کرد. اختلافات سیاسی میان رئیسجمهور و المشیشی از یک سال پیش و همزمان با بحران اقتصادی و مالی و مهار ناموفق همهگیری کرونا آغاز شد.بهموجب قانون اساسی تونس، رئیسجمهور مسئول مستقیم امور خارجه و ارتش است اما پس از هرجومرج هفته پیش در مراکز واکسیناسیون، رئیسجمهور از ارتش خواست که مسئولیت مهار کرونا را نیز برعهده گیرد.
تونس , کودتای تونس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.