شوک دادگاه لاهه به کاخ سفید - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 23831
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 04 تیر 1399 - 22:56 |
67 کشور خواستار بررسی جنایات آمریکا در افغانستان شدند؛

شوک دادگاه لاهه به کاخ سفید

تلاش آمریکا و متحدان آن برای لاپوشانی جنایات این کشور در افغانستان ادامه دارد.آمار و اطلاعات موجود نشان می‌دهد که صدها هزار نفر در جریان اشغالگری آمریکا در افغانستان کشته شده و میلیون‌ها نفر نیز زخمی و آواره شده‌اند. با این حال واشنگتن با استناد به زور و  همواره سازمان‌های به‌اصطلاح بین‌المللی را در خصوص سکوت در قبال این جنایات حقوق بشری تحت فشار قرار داده است. ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا نیز تأکید کرده است که دادگاه لاهه حق بررسی جنایات واشنگتن در افغانستان را ندارد. 
شوک دادگاه لاهه به کاخ سفید

‌|  گروه بین‌الملل‌|
تلاش آمریکا و متحدان آن برای لاپوشانی جنایات این کشور در افغانستان ادامه دارد.آمار و اطلاعات موجود نشان می‌دهد که صدها هزار نفر در جریان اشغالگری آمریکا در افغانستان کشته شده و میلیون‌ها نفر نیز زخمی و آواره شده‌اند. با این حال واشنگتن با استناد به زور و  همواره سازمان‌های به‌اصطلاح بین‌المللی را در خصوص سکوت در قبال این جنایات حقوق بشری تحت فشار قرار داده است. ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا نیز تأکید کرده است که دادگاه لاهه حق بررسی جنایات واشنگتن در افغانستان را ندارد. 
بیانیه ۶۷ کشور در دفاع از دادگاه لاهه
پس از تحریم دادگاه لاهه توسط ترامپ به دلیل تلاش جهت بررسی جنایات جنگی نیروهای آمریکایی در افغانستان، ۶۷ کشور در بیانیه‌ای مشترک حمایت خود را از دادگاه لاهه اعلام کردند.این ۶۷ کشور در بیانیه‌ای اظهار داشتند: «به‌عنوان کشورهای عضو اساسنامه رم دادگاه بین‌المللی کیفری بار دیگر حمایت‌مان را از این دادگاه به‌عنوان یک نهاد قضائی مستقل و بی‌طرف تأکید می‌کنیم.»
بیانیه می‌افزاید: «در راستای انتشار بیانیه مطبوعاتی ۱۱ ژوئن رئیس مجمع کشورهای عضو، ما بار دیگر بر تعهد خود مبنی بر حفظ‌و دفاع از اصول و ارزش‌های مندرج در اساسنامه رم و حفظ تمامیت آن و مقامات و کسانی که با دادگاه همکاری می‌کنند در مقابل هرگونه اقدامات یا تهدیدهای علیه دادگاه تأکید می‌کنیم.»
امضاکنندگان این بیانیه همچنین تأکید کردند که دادگاه لاهه آخرین مرجع قضائی برای قربانیان جرائم جنگی است و تنها در مواردی ورود می‌کند که دولت‌ها قادر به رسیدگی به جرائم نباشند و یا تمایلی به آن نداشته باشند.در ادامه این بیانیه آمده است: ما از تمام کشورها می‌خواهیم تا همکاری کامل با دادگاه را تضمین کنند تا مسئولیت مهم خویش را جهت تأمین امنیت برای قربانیان جرائم بسیار جدی و بین‌المللی ایفا کند.
جنایات کاخ سفید قابل سانسور نیست
در ماه مارس( اسفندماه)  دادگاه بین‌المللی کیفری (لاهه) اجازه آغاز تحقیقات درباره جنایات جنگی طرف‌های درگیری افغانستان ازجمله نظامیان آمریکایی را صادر کرد.
دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در واکنش به این موضوع دستوری را برای اعمال تحریم‌های اقتصادی و محدودیت‌های مسافرتی علیه کارکنان دادگاه لاهه صادر کرد که در تحقیقات جنایات جنگی آمریکا در افغانستان دخیل هستند.کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد: رئیس‌جمهور همچنین فرمان گسترش محدودیت‌های روادید برای مقامات دادگاه بین‌المللی کیفری و اعضای خانواده آنان را صادر کرده است.در آوریل ۲۰۱۹ نیز آمریکا روادید «فاتو بنسودا» دادستان دادگاه لاهه را نیز باطل کرد تا از ورودش به آمریکا جلوگیری شود.
دستور ترامپ می‌تواند دارایی‌های کارمندان دادگاه را مسدود کند و از ورود آن‌ها و بستگان نزدیک‌ آن‌ها به این کشور جلوگیری کند.«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز دادگاه بین‌المللی کیفری را «دادگاه نمایشی» خواند که در بررسی جنایات جنگی ناموفق بوده و تصریح کرد که آمریکا کارکنان دادگاه لاهه را برای هرگونه پیگرد نیروهای آمریکایی در افغانستان مجازات خواهد کرد.
ترامپ، اوباما و بوش هر سه مجرم هستند 
جنایات آمریکا در افغانستان، تنها مربوط به دوران ریاست جمهوری ترامپ نیست. بدون شک اوباما و بوش پسر ، به‌عنوان دو رئیس‌جمهور قبلی آمریکا نیز در شکل‌گیری این روند خونین و ضد حقوق بشری در افغانستان مجرم هستند. آنچه مسلم است این‌که سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و در رأس همه کاخ سفید، امروز باید پاسخگوی کلاف سردرگم موجود در افغانستان باشند. ترامپ امروز درصدد است با بزرگنمایی توافق با طالبان در فضای انتخاباتی آمریکا، فاکتور و مؤلفه «سیاست خارجی ضعیف دولت خود» را در نظرسنجی‌های عمومی و ایالتی تقویت کند. این در حالی است که رئیس‌جمهور آمریکا مسبب بحرانی است که امروز در افغانستان شاهد آن هستیم. نه‌تنها ترامپ، بلکه باراک‌اوباما و جرج واکر بوش نیز هر سه در ایجاد بحران‌های سیاسی- امنیتی در افغانستان و انزوای شهروندان افغان در تعیین سرنوشت سیاسی خود دست داشته‌اند. امروز زمان آن رسیده است که یک بار برای همیشه، نتیجه عملکرد خونین ۱۹ ساله آمریکا در افغانستان برای افکار عمومی دنیا تشریح شود. بدون شک، خروج کامل آمریکا از افغانستان، تنها یکی از مواردی است که باید تحقق پیدا کند. موضوع مهم دیگری که نباید فراموش شود، پاسخگویی و مجازات مقامات سیاسی، نظامی و امنیتی آمریکا به دلیل وقوع سال‌ها جنایت در افغانستان می‌باشد. در این معادله حقوقی، سه رئیس‌جمهور اخیر آمریکا یعنی جرج بوش، اوباما و ترامپ حکم سه جنایتکار جنگی را دارند که جان صدها هزار شهروند افغان ازجمله زنان و کودکان بی‌گناه را در بحبوحه بازی‌های کثیف استراتژیک و سیاسی خود طی ۱۹ سال اخیر ستانده‌اند. آمریکا  درنهایت از افغانستان خارج خواهد شد، اما کشاندن جنایتکاران آمریکایی معرکه افغانستان به دادگاه‌های بین‌المللی و محاکمه آن‌ها، مطالبه دیگری است که تحقق خواهد یافت.
جنایاتی که باید بررسی شود
اسناد و شواهد زیادی در خصوص جنایات متعدد آمریکا در افغانستان وجود دارد. در سال ۲۰۱۶ میلادی نیز  دیوان بین‌المللی کیفری اعلام کرد نیروهای آمریکایی و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در افغانستان مرتکب جنایت جنگی شده و علیه زندانیان دست به شکنجه و اقدامات وحشیانه زده‌اند. 
بر اساس گزارش‌های حقوق بشری نیز  واشنگتن مسئول کشته شدن هزاران غیرنظامی در افغانستان است.«فاتو بن‌سودا»دادستان دیوان بین‌المللی کیفری ضمن طرح این بخش از اتهامات آمریکا تأیید کرد که  این رخدادها طی سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ روی داده است. آمریکا افزون بر این دارای شناسنامه سیاهی در افغانستان است. جنگی که منجر به قتل هزاران غیرنظامی شد و طولانی‌ترین جنگ آمریکا به شمار می‌آید. در سال‌های اخیر حملات کور هواپیماهای بدون سرنشین به‌ویژه هواپیماهای موسوم به «آرکیو» افزایش یافته است.طی این حملات هزاران غیرنظامی کشته یا زخمی شده‌اند. افزون بر این در حملات نیروهای ناتو نیز هزاران نفر کشته شده‌اند. دیوان عدالت بین‌المللی علی‌رغم درخواست‌های بسیاری که سازمان عفو بین‌الملل و دیدبان حقوق بشر برای محاکمه مسئولان آمریکایی به علت جنایت در افغانستان مطرح کرده‌اند، هنوز نتوانسته است عدالت را برای مردم افغانستان اجرا کند.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای شوک دادگاه لاهه به کاخ سفید بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.