شناخت الگوی علوی لازمه جامعه امروز
گروه فرهنگی
آموزههای علوی و سیره عملی امیرالمؤمنین علیهالسلام ازجمله موضوعاتی است که در دهه ولایت باید بیش از همیشه به آن توجه شود. در این مسیر پیروی عملی از سیره ایشان ازجمله موضوعاتی است که اگر در شرایط فعلی جهان به آنها تأسی شود گرههای بسیاری از کار بشر گشوده شده و مشکلات و اختلافات به حداقل کاهش خواهد یافت. امروز پس از گذشت قرنها، نهجالبلاغه بهعنوان مجموعهای از علوم و حقایق شناخته میشود و بهترین نسخه شفابخش جامعه در تمامی عرصههاست.
نامههای حضرت علی علیهالسلام به مالک اشتر الگویی برای پویایی مدیران و مسئولان امروزی است و اگر مسئولان از سیره و رفتار امیرالمؤمنین علیهالسلام الگو بگیرند بیشتر در دل مردم جای خواهند گرفت. به نظر میرسد آنچه نیاز است، پرداختن به مباحث اصلی و زنده و راهگشا در اندیشه و سیره ایشان است و هر یک از اندیشههای این امام همام را میتوان برای حل مشكلات استفاده کرد. حضرت علی علیهالسلام در برخورد با همنوعان و خانواده خویش بهترین الگوی جامعه امروز هستند كه با مطالعه تاریخ و نهجالبلاغه میتوانیم به این مهم پی ببریم. باید بهدرستی در چگونگی شخصیت والای حضرت علی علیهالسلام تدبر كنیم و با تأسی از آن بزرگوار برای انجام بهتر امور دینی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، نظامی ایشان را الگوی خود قرار بدهیم.
ولایت امیر مؤمنان به این معناست كه در سیره اخلاق عملی و رفتاری از ایشان پیروی كنیم و امروز این ویژگیهای خوب و رفتار والا را الگوی خویش قرار دهیم.
از میان همه خصوصیات و فضایل اعلایامیرالمؤمنین علی علیهالسلام ، شاید اعجابآورترین آنها، عدالت ایشان را میتوان بیان کرد که آن حضرت نهتنها در بیان و در بعد فردی، بلکه در عمل فردی و در جامعه و مسند حکومتی و مدیریتی نیز در هیچ شرایط و موقعیتی، از اعمال آن فرو نگذارده است. به این سبب، کنکاش در زوایای بیان نظری و سیره عملی آن بزرگوار در مسئله عدالت برای جامعهای که میخواهد پایههای حکومتی و مناسبات اجتماعی خود را بر مبنای دینی و دستورات الهی پایهگذاری کند، بسیار ضروری مینماید؛ چراکه آموزههای حکیمانه آن حضرت در این زمینه به همراه سیره عملی ایشان میتواند برای چنین جامعهای الگوی عملی بسیار شایستهای قرار گیرد.
حكومت علوی بر مبانی دینداری، عدالت گرایی، قانون مداری و آزادی و امنیت جامعه استوار بود و مشروعیت آن در شریعت با نص الهی و پذیرش مردم از طریق حضور و بیعت همگانی تأمین میشد. اصول و معیارهای این حكومت، از تعالیم دینی و شـریعت الهـی، سـنت نبـوی و اجتهـاد علوی، و بر اساس واقعیات جامعه، نشئت میگرفت؛ همچنـین، در سیره نظری و عملـی آن حضرت، معیارها و شاخصههای راهبـردی مهمـی به دست دادهشده كه حكومت علوی را از دیگر حکومتها متمایز ساخته اسـت. این رهیافتها را میتوان به شكل دستورالعمل و الگویی برای نظـام سـازی و مـدیریت جامعه اسمی بهكار گرفت و با اجرای این الگوهای كاربردی از حكومت علوی در نظامهای دینی میتوان عدالت اجتماعی و امنیت كامل را تحقق بخشید.
برای تبیین بیشتر این موضوع پای صحبتهای حجتالاسلاموالمسلمین سید علی حسینی استاد حوزه نشستیم تا از منظر ایشان در این خصوص بیشتر جویا شویم.
وی در ابتدای سخنان خود بابیان اینکه پیروی از سیره امیرالمؤمنین علیهالسلام را تنها در کلام و عبارات ایشان نباید خلاصه کرده و بهرهمندی از سیره عملی ایشان باید در اولویت رفتاری ما باشد گفت: همانگونه که حضرت میفرمایند:« هر کس خویش را پیشوای دیگران قرار داد، باید اصلاح خویش را بر اصلاح دیگران مقدم بدارد و پیش از آنکه مردم را با زبان خود دعوت نماید، با سیرت و رفتار خود دعوت کند. کسی که معلم و ادب کننده خویشتن است، به احترام سزاوارتر است از کسی که معلم و مربی مردم است.» بهاینترتیب درمییابیم که برای اداره امور جامعه اسلامی باید بیش از اینکه به زبان تأکید کنیم باید با رفتار و عمل درست مردم را در مسیر درست راهنمایی نماییم و جذب ولایت کنیم.
حجتالاسلاموالمسلمین حسینی ادامه داد: ائمه اطهار علیهمالسلام در عمل خود راههای جذب مردم را جستوجو میکردند و بهاینترتیب بود که بر دلها حکومت داشتند. در بحث دعوت عملی، هم خود عمل و هم شیوه دعوت، بسیار مهم است. در این زمینه اهلبیت در روایت متعددی نحوه دعوت عملی را سفارش میفرمایند.
وی در ادامه وظیفه حکومت اسلامی در ارائه سیره عملی برای اداره کشور را مهم تلقی کرد و یادآور شد: همانگونه که امیرالمؤمنین علیهالسلام در زمامداری خود تلاش داشتند تا با رفتار رو کردار عملی خود الگوسازی کرده و بااخلاق اسلامی مردم را به عدالت و تقوی رهنمون سازند در حال حاضر نیز این موضوع باید موردتوجه کارگزاران اسلامی نیز قرار گیرد و با حسن خلق و تأکید بر فرهنگسازی عملی با تأسی از سیره امیرالمؤمنین علیهالسلام جامعه اسلامی را به سرمنزل مقصود رهنمون سازند. بهرهمندی و استفاده از این سیره عملی موجب خواهد شد تا زوایای مختلف حکومت علوی بهویژه عدالت محوری آن در جامعه بروز و ظهور یافته و مشکلات مردم کاهش یابد.
امام علی ( ع ) , امیرالمومنین علی (ع)
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.