شمارش معکوس در بازپرداخت بدهی سئول به تهران
نفیسه امامی
مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی از برگزاری مذاکرات ایران با کره جنوبی برای آزادسازی ۷ میلیارد دلار منابع بلوکهشده ایران خبر داد. مصطفی قمریوفا در صفحه شخصی اش در تويیتر عنوان کرده است: «این منابع مالی از ۴ سال قبل به بهانه تحریمها در دو بانک کره جنوبی مسدود شده است و ایران در این فرصت بر رفع محدودیت غیرقانونی از منابع ارزی بلوکهشده خود در کره جنوبی تأکید کرده است.»
این خبر در پی سفر هیئت کاری ایران به سئول منتشر شده است. طبق اعلام خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی، این دو کشور برنامهریزی برای مذاکرات درباره آزادسازی منابع مالی مسدود شده ایران در کره جنوبی را آغاز کردهاند.
تا پیش از اجرایی شدن تحریمهای آمریکا، کره جنوبی سومین واردکننده نفت ایران و بزرگترین خریدار میعانات گازی از کشورمان بود. کره جنوبی در سال ۲۰۱۸ میلادی ماهانه ۵/۱۸ میلیون بشکه نفت از ایران خریداری میکرد که حتی پس از اعمال تحریمها با صدور معافیتهای تحریمی برای مدتی هم ادامه یافت اما این روند در نیمه اول سال ۲۰۱۹ میلادی متوقف شد و بیش از
۷ میلیارد دلار از درآمد نفتی ایران در بانکهای کره جنوبی مسدود شدند و دستمایه اختلافات دو کشور در سالهای اخیر شده است.
تحریم ها؛ عامل کارشکنی سئول
مسئولان کره جنوبی همواره اعلام کرده اند موافق دسترسی قانونی ایران به منابع ارزی شان هستند اما مشکل اصلی را تحریم های آمریکا عنوان کرده اند. کره جنوبی و آمریکا یکی از شرکای مهم تجاری برای یکدیگر محسوب می شوند
و سیستم بانکی کره به دلیل ترس از تحریم و مشمول جریمه شدن از سوی دولت آمریکا، پول های ایران را بلوکه کرده است.
ماجرای مسدودسازی و بلوکه شدن دارایی های ایران در بانک های کره جنوبی از حدود سه سال قبل آغاز شد و مذاکرات مستمری برای رفع این مشکل تاکنون میان مسئولان دو کشور انجام گرفته است ولی هنوز به توافق قطعی و انتقال دارایی ها به ایران منجر نشده است.
عباس موسوی، سخنگوی وقت وزارت خارجه ایران در تابستان سال قبل اعلام کرده بود که در صورت عدم نتیجهگیری از فعالیتهای دیپلماسی و تداوم حمایت از یاغیگریهای آمریکا توسط دولت کره جنوبی، مطالبات قانونی ایران از طریق مراجع بینالمللی پیگیری خواهد شد.
قبل از آنهم عبدالناصر همتی، رئیس وقت بانک مرکزی ایران از احتمال اقدامات قانونی برای دسترسی به پولهای مسدود شده خبر داده بود.
در پی تنش میان تهران و سئول درباره بازگرداندن پولهای مسدود شده ایران در بانکهای کرهای، حسین تنهایی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی از تنظیم قراردادی برای بازگرداندن بخشی از این پول به صورت اقلام دارویی و بهداشتی
خبر داده بود به طوریکه در صحبت های اولیه قرار بود ۵۰ میلیون دلار آن به صورت اقلام دارویی و پزشکی وارد شود اما حتی ۳ میلیون دلار آن محقق نشد. در نهایت سئول از مذاکرات ۵۰ میلیون دلاری برای ارسال اقلام دارویی به ارسال تعداد محدودی از تجهیزات پزشکی و دارویی به ایران به مبلغ ۵۰۰ هزار دلار اقدام کرد که با انتقادهای زیادی در ایران مواجه گردید.
طرف ایرانی پیش از این راهکارهای متعددی همچون خرید تجهیزات فنی و صنعتی غیرتحریمی از سوی ایران و پرداخت بدهی نفتی در پوشش کانال بشردوستانهای مشابه در قالب غذا و دارو به طرف کره جنوبی پیشنهاد داد اما متأسفانه سئول به هیچ کدام از این راهکارها عمل نکرد.
نخستوزیر کره جنوبی فروردین ماه سال جاری و پس از آزادی کشتی توقیفشده این کشور از ایران سفری به کشورمان داشت و رایزنی درباره آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی انجام گرفت. محور دیدارهای وی با مقامات ایرانی، موضوع آزادسازی دارایی های ایران بود اما این سفر هم نتوانست نتیجه ای برای ایران به همراه بیاورد.
رایزنی ها میان مسئولان تهران و سئول برای یافتن راهکاری در جهت آزادسازی منابع ایران ادامه داشته است تا اینکه ماه گذشته با اعلام تعلیق حق رأی ایران در سازمان ملل به علت عدم پرداخت حق عضویت این نهاد، کره جنوبی با پرداخت بدهی ۱۸ میلیون دلاری ایران از محل دارایی های بلوکه شده ایران در این کشور، مشکل حق رأی تعلیق شده ایران در این نهاد بین المللی را مرتفع کرد.
با از سرگیری مذاکرات احیای برجام، معاون وزیر خارجه کره جنوبی با علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در وین در دی ماه گذشته دیدار کردند و از موافقت طرف کرهای با انجام گرفتن فوری آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران در بانکهای کرهای خبر داده شد.
گمانه زنی ها از بازگشت ایران به بازار نفت
خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منابع مطلعی گزارش کرده که ایران پس از سه سال از اجرایی شدن تحریمهای آمریکا علیه این کشور، در حال برداشتن گامهای جدی برای بازگشت به بازار نفت است. بر اساس این گزارش، مقامهای شرکت ملی نفت ایران در سفر به سئول، پایتخت کره جنوبی مذاکراتی را با پالایشگاه های این کشور با هدف فروش احتمالی نفت انجام دادهاند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه کره جنوبی، اعضای هیئت ایران از مقامهای بانک مرکزی، وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران بودهاند و این مذاکرات با هدف پرداختن به مسائل مالی و نفتی انجام میشود.
سفر مقامات کشورمان و مذاکره با مقامات سئول در کنار اعلام روابط عمومی بانک مرکزی از برگزاری مذاکرات ایران با کره جنوبی برای آزادسازی
۷ میلیارد دلار منابع مسدود شده می تواند
گمانه های جدی برای آزادسازی پول های مسدود شده ایران محسوب شود.
تلاش ایران برای بازگشت به بازارهای بینالمللی نفت در حالیاست که طی ماههای گذشته قیمت نفت افزایش نجومی داشته و پیشتر شاهد بالاترین قیمت از اکتبر سال ۲۰۱۴ میلادی تا کنون بود؛ قیمت نفت برنت اخیرا تا نزدیک
۹۷ دلار هم پیش رفته بود ولی ديروز به نزدیک ۹۴ دلار نزول کرده است.
ایران و کره جنوبی پیش از اعمال تحریم ها، شرکای تجاری مهمی برای یکدیگر محسوب می شدند و برندهای کره ای لوازم خانگی و صوتی و تصویری بازار گسترده ای در ایران داشتند ولی با اعمال تحریم های ظالمانه، ورود لوازم خانگی کره ای هم به کشور ممنوع شد و حجم مبادلات میان تهران و سئول به پایین ترین میزان رسید.
با وجود کارشکنی که کره در قبال ایران در پرداخت بدهی های خود داشته و کشور را از دارایی هایش طی ۴ سال گذشته محروم کرده است، اما در صورتی که این شریک تجاری قدیمی در آینده نزدیک بدعهدی خود را با بازپرداخت بدهی های
نفتی و گازی خود جبران نماید، می توان
به ترمیم و بهبود روابط تجاری میان دو کشور امیدوار بود و برای آغاز سرفصل جدیدی از مبادلات برنامه ریزی کرد.
ایران , کره جنوبی , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.