شباهتها و تفاوتهای سیاستهای ترامپ و بایدن در قبال ایران
عباس اصلانی، کارشناس مسائل آمریکا در مورد یادداشت جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا در پایگاه اینترنتی شبکه خبری CNN، به «رسالت» میگوید: درحالیکه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزدیک میشویم گمانهزنیهای مختلفی در مورد اینکه انتخاب کدام گزینه برای ایران بهتر است، بیشتر شده و اظهارات متفاوتی دراینباره به گوش میرسد. اما اظهاراتی که از مقامات رسمی ایران شنیده شده مبنی بر این بوده است که هرکدام از نامزدهای حزب جمهوریخواه یا دموکرات انتخاب شود، برای ایران تفاوتی ندارد و به نظر میرسد یادداشت بایدن نیز تا حدودی تأیید همین نکته باشد.
وی افزود: بایدن در این یادداشت گفته است که راه بهتری برای فشار به ایران وجود دارد که گویای هدف و موضع او است. شاید او در تاکتیک، روش و سلیقه با ترامپ تفاوت داشته باشد، اما بعید به نظر میرسد که در راهبرد تفاوت زیادی داشته باشد؛ چراکه در بخشی از این یادداشت از ترامپ گلایه میکند که نتوانسته در ممانعت از رفتار تهاجمی ایران در منطقه غرب آسیا موفق باشد و وعدههای ترامپ در زمینه مهار ایران را حرفهای توخالی میداند.
اصلانی معتقد است: با توجه به اشاره بایدن به حرفهای توخالی ترامپ، میتوان اینطور برداشت کرد که نامزد دموکرات با تاکتیک متفاوتی به دنبال آنچه که فشار واقعی بر ایران میداند، است.
این پژوهشگر ارشد مطالعات استراتژیک غرب آسيا گفت: قضاوت بر اساس دموکرات یا جمهوریخواه بودن ترامپ یا بایدن در خصوص اینکه کدامیک سیاست بهتری در قبال ایران دارند، معیار درستی برای سنجش نیست. زیرا تجربیات دوران اوباما هم این را به ما ثابت کرده است که او هم در زمینه فشار بر ایران چیزی کم نگذاشت. ما
در زمان اوباما شاهد بودیم قوانینی که در کنگره با تعامل دولت وضع شد، هم به لحاظ کمیت و هم کیفیت قابلتوجه بود. همچنین در شورای امنیت سازمان ملل نیز بهواسطه همکاری آمریکا با اروپا و کشورهای دیگر، چندین قطعنامه علیه ایران صادر شد که ازجمله مهمترین آنها قطعنامه ۱۹۲۹ بود.
اصلانی یادآور شد: یکی از ویژگیهایی که در دوران اوباما به چشم میخورد این بود که تحریمها علاوه بر کمیت، کیفیتشان نیز تغییر کرد. درواقع تحریمها تغییر فاز داد؛ به این معنا که از تحریمهای هدفمند به تحریمهای جامع تبدیل شد. نکته بعدی این است که در دوران اوباما تحریمهای سرزمینی یا یکجانبه که آمریکاییها وضع کرده بودند به تحریمهای فراسرزمینی یا تحریمهای ثانویه نیز تبدیل شدند. در این دوره تمرکز ویژهای بر حوزههایی مانند امور بانکی، مالی و انرژی وجود داشت.
این کارشناس مسائل آمریکا تأکید کرد: لذا تجربیات دوران اوباما نشان میدهد صرف دموکرات یا جمهوریخواه بودن دولت آتی آمریکا فضیلت یا ارجحیت خاصی را برای ایران مطرح نمیکند. بنابراین تقسیمبندی حزبی و بررسی منافع ایران در وابستگی به انتخاب هر یک از آنها، نمیتواند دلیلی درست برای سنجش باشد. وی افزود: شاید این دو حزب در تاکتیک تفاوتهایی داشته باشند اما راهبرد و هدف اصلی آنها در قبال ایران که تضعیف یا مهار ایران بهصورت حداقلی و تغییر نظام بهصورت حداکثری است، فرقی ندارد.
وی به نکته دیگری در یادداشت بایدن اشاره کرد و گفت: نامزد حزب دموکرات گفته است اگر ایران به تعهدات خود در برجام پایبند باشد، آمریکا نیز به توافق بازمیگردد! اگر بنا بر تقدم و تأخر باشد، این آمریکاست که ابتدا باید به توافق بازگردد و پسازآن اگر در مورد پایبندی ایران نظری داشت مطرح کند. چراکه یادداشت بایدن این اصل را نادیده میگیرد که اول آمریکا از برجام خارج و به تعهدات خود عمل نکرد و پسازآن حتی تحریمهای متعددی را علیه ایران وضع کرد یا بازگرداند و اقدامات امنیتی علیه منافع جمهوری اسلامی انجام داد و بهویژه سردار سلیمانی را ترور کرد.
اصلانی ضمن اشاره به این بخش از یادداشت بایدن که گفته بود با بازگشت برجام به دنبال تمدید بندهای محدودکننده برجام است تا آن را به موضوعات دیگر شامل موارد منطقهای و موشکی ربط دهد، گفت: باید به جمعبندی رسید که برآیند یادداشت رقیب ترامپ مبرهن کرد که اگر برخی تصور میکردند پیروزی جو بایدن در انتخابات، لزوما شرایط را برای ایران بهبود میبخشد، چنین نیست و این کار به این سادگیها میسر نمیشود.
این کارشناس مسائل آمریکا در بخش پایانی جمعبندی خود افزود: از قضا بایدن به دنبال این است که با تحریمهای هدفمند در حوزههای حقوق بشری، منطقهای و موشکی به ایران فشار وارد کند و حتی به همکاری نزدیک با رژیم صهیونیستی علیه ایران تأکید کرده است. درنتیجه به این سادگی نیست که بگوییم چون برجام در دوران اوباما منعقد شده و بایدن نیز معاون اول او بوده است، اگر سرکار بیاید تحریمها لغو و دوران آسانی برای ایران فرا میرسد.
آمریکا , بایدن , ترامپ , عباس اصلانی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.