شانتاژ برجامی غرب
محمد مهرعلی
شانتاژ سیاسی و تبلیغاتی کشورهای غربی در خصوص پیشنهادات برجامی ایران ادامه دارد. در آخرین این موارد، مقامات فرانسوی مدعی شدهاند که خواستههای معقول و حقوقی جمهوری اسلامی ایران، امکان احیای برجام را منتفی خواهد ساخت! این در حالی است که غرب خود مولد بحران اخیر در خصوص توافق هستهای بوده و از سوی دیگر، درصدد دستیابی به توافقی ظاهری میباشد که در آن منافع ایران جایگاهی ندارد.
تأکید جمهوری اسلامی ایران بر خطوط قرمز خود در مذاکرات برجام، گارد بسته تیم مذاکرهکننده هستهای در برابر خواستههای نامعقول و غیرحقوقی واشنگتن و تروئیکای اروپایی ، خبر خوبی برای غرب محسوب نمیشود. تأکید بر این موضع مهم که ایران مذاکره را برای مذاکره نمیخواهد و ماهیت و محتوای مذاکرات را فدای شکل و ظاهر آن نخواهد کرد، آن چیزی نیست که آمریکا و اتحادیه اروپا را در دستیابی به «برجام دفرمه شده» کمک کند! هدف اولیه آمریکا از احیای برجام مشخص بود. آنها به دنبال احیای توافقی متفاوت ( در راستای منافع خود ) هستند، یعنی توافقی که نهتنها از شکل اصلی خود فاصله گرفته باشد، بلکه بازگشت به آن صرفا منجر به پررنگ شدن تعهدات ایران و کمرنگتر شدن تکالیف غرب شود.
مقاومت خاص مقامات آمریکایی و اروپایی در برابر دو اصل مهم رفع واقعی تحریمها و ارائه تضمین در خصوص آینده برجام
نیز همین مسئله است. بایدن و همراهانش بهصورت خاص معتقدند پایبندی واقعی به برجام و ارائه تضمین در این خصوص، نسبت میان تعهدات ایران و تکالیف غرب را به سود تهران دگرگون خواهد کرد و توافق هستهای را تبدیل به یک متغیر مستقل حقوقی خواهد کرد. این همان خط قرمز غرب در مذاکرات برجام محسوب میشود. با همه این اوصاف، خروج یکجانبه آمریکا از برجام و مهمتر از آن، گارد بسته دولت جدید ایران در مذاکرات، پیششرطهای مطلوب غربیها برای دستیابی به برجام دفرمه شده را از بین برده است.
آمریکا و اروپا ، هرروز از هدفگذاری اولیه خود در پروسه احیای برجام دورتر میشوند. آنها از توافق هستهای بهمثابه یک نقطه آغاز جهت ورود به مذاکرات غیرهستهای ( که در آمریکا از آن تحت عنوان توافق جامع نام میبرند )، یاد میکنند. تأکید بر خطوط قرمز ایران در پروسه احیای برجام از سوی تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان، پاشنه آشیل نگاه ماهوی و استراتژیک و حتی تاکتیکی آمریکا نسبت به برجام محسوب میشود. نکته مهمتر آنکه جمهوری اسلامی ایران در این آوردگاه ، مقهور دوگانه سازی«دموکرات-جمهوریخواه»در آمریکا نشده است.
فراموش نکنیم که تضمین گریزی آشکار آمریکا در قبال برجام، از سوی دموکراتهایی انجام میگیرد که در دوران ریاست جمهوری ترامپ، مدعی بودند که وی با خروج از توافق هستهای دچار بزرگترین خبط ممکن در قبال ایران شده است!دموکراتها خود نیز بهخوبی میدانند که به دلیل ماهیت بینالمللی توافق هستهای ، قطعا در اینجا میتوان مکانیسمهایی را طراحی کرد که هزینههای ابطال برجام توسط دولت فعلی یا آتی آمریکا شدیدا افزایش پیدا کند، بهگونهای که ریسک خروج یکجانبه از برجام ، جای مانور محدود و اندکی را برای سیاستمداران کاخ سفید باقی بگذارد.
آمریکا , برجام , محمد مهر علی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.