سیستم پولی و بانکی؛ پاشنه آشیل اقتصاد کشور - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 61245
  پرینتخانه » اسلایدر, اقتصادی, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 04 اسفند 1400 - 22:01 |
سیستم پولی و بانکی؛ پاشنه آشیل اقتصاد کشور

سیستم پولی و بانکی؛ پاشنه آشیل اقتصاد کشور

به گزارش «رسالت» بسته پیشنهادی «پول، بانک و سیاست‌های پولی پیشنهادی به دولت سیزدهم از نگاه اقتصاد اسلامی» با ارائه نظرات اساتید اقتصاد اسلامی رونمایی شد و قرار است برای رفع مشکلات اقتصادی در اختیار رئیس‌جمهور و دولت قرار بگیرد.
سیستم پولی و بانکی؛ پاشنه آشیل اقتصاد کشور
نفیسه امامی
به گزارش «رسالت» بسته پیشنهادی «پول، بانک و سیاست‌های پولی پیشنهادی به دولت سیزدهم از نگاه اقتصاد اسلامی» با ارائه نظرات اساتید اقتصاد اسلامی رونمایی شد و قرار است برای رفع مشکلات اقتصادی در اختیار رئیس‌جمهور و دولت قرار بگیرد.در ابتدای این نشست سخنان حجت‌الاسلام‌والمسلمین رضا غلامی، رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا گفت: مجمع عالی علوم انسانی اسلامی با تولید بسته‌های پیشنهادی برای دولت سیزدهم، نشان داد امکان آزادسازی ظرفیت‌های منحصربه‌فرد علوم انسانی اسلامی برای حل مسائل کشور وجود دارد.البته ما هنوز از تقدیم دو بسته پیشنهادی قبلی به دولت محترم بازخوردی دریافت نکرده‌ایم اما استقبال گرم رئیس‌جمهور محترم و دستورات ایشان به دستگاه‌ها در خصوص استفاده از بسته‌های پیشنهادی مجمع حقیقتا امیدبخش بود.
غلامی تأکید کرد: در این ۴۳ سال، علوم انسانی سکولار نه در همه مسائل، ولی در بخشی از مسائل، به بن‌بست رسیده و یا به‌جای حل مسئله، با ارائه نسخه‌های ناکارآمد، شرایط کشور را با مشکلات مضاعف روبه‌رو کرده است. از طرف دیگر، در کل، استفاده دولت از بدنه نخبگانی کشور برای حل مسائل مبتلابه اندک است و این امر به ضعف دستگاه کارشناسی دولت و فقدان یک شبکه سیستماتیک از اندیشکده‌های انقلابی‌زبده در کنار دولت برمی‌گردد.
غلامی تأکید کرد: بسته پیشنهادی به دولت بلافاصله تقدیم رئیس‌جمهور ارجمند خواهد شد که به حل مسائل پولی و بانکی کشور اختصاص دارد. در تولید این بسته پیشنهادی، شماری از زبده‌ترین و مجرب‌ترین استادان اقتصاد اسلامی و متخصصان حوزه بانکداری اسلامی مشارکت داشته‌اند.
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا در پایان گفت: امروز سیستم پولی و همچنین شبکه بانکی کشور به پاشنه آشیل اقتصاد کشور بدل شده و باید کل نظام درباره شبکه بانکی به یک تصمیم بزرگ، قاطع و سرنوشت‌ساز برسد و شجاعانه آن را عملیاتی کند.
 سفته‌بازی بانک‌ها، از معضلات اساسی نظام سرمایه‌داری
در ادامه این نشست ایرج توتونچیان، معاون اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی بابیان این‌که آنچه که از اول انقلاب تاکنون با آن مواجه بوده‌ایم یک نظام غیراسلامی و سرمایه‌داری است که ستون فقرات آن را بهره مرکب تشکیل داده است، گفت: مفروضاتی که در این نوع نظام مطرح می‌شود، این است که فرد اشباع‌ناپذیر است. این موارد آثار مخربی بر کشور گذاشته و بیکاری ،فقر و توزیع ناعادلانه درآمد و ثروت را به مملکت تحمیل کرده‌اند.
وی تأثیر بهره را در سطح عمومی قیمت‌ها ناچیزی دانست و گفت: من بیشتر به آثار پسین نرخ بهره توجه دارم. با توجه به نوشته‌های غربی‌ها، نرخ بهره باعث سفته‌بازی می‌شود و گرداب پولی را ایجاد می‌کند. این در حالی است که اقتصاددانان نظام سرمایه‌داری برنده جایزه نوبل و صندوق بین‌المللی پول نیز بر آثار زیان‌بار نرخ بهره و سفته‌بازی تأکیددارند.  
توتونچیان سفته‌بازی توسط بانک‌ها را یکی از معضلات اساسی نظام سرمایه‌داری عنوان کرد و گفت: با سفته‌بازی گرداب پولی ایجاد می‌شود و اجازه نمی‌دهد میزان پس‌انداز به مقدار سرمایه‌گذاری برسد درنتیجه حجم پس‌انداز بیشتر از سرمایه‌گذاری می‌شود که نتیجه‌ای جز فقر و توزیع ناعادلانه ثروت نخواهد داشت. 
وی ادامه داد: سفته‌بازی در بورس و سایر بازارها به تعداد کالاهای با دوام نرخ بهره ایجاد می‌کند. آثار پسین و پیشین نرخ بهره یا بهره مرکب فوق‌العاده تأثیر مخربی گذاشته و بازهم خواهد گذاشت. این نرخ بهره مقداری که اجازه سرمایه‌گذاری می‌دهد کمتر از میزان بالقوه است و گرداب پولی ایجاد می‌کند که نشان‌دهنده تورم و کسری بودجه در کشور است. 
توتونچیان اضافه کرد: با عدالت محوری بانک‌هایی که وام‌های ربوی می‌دادند، نقدینگی را وارد چرخه تولید می‌کنند که منجر به رشد اشتغالزایی و کاهش قیمت کالاها می‌شود. ما امیدواریم رئیس‌جمهور بسته پیشنهادی را در جهت پیاده کردن نظام اقتصاد اسلامی بدون بهره مورداستفاده قرار دهد. 
این کارشناس اقتصادی با تأکید بر این‌که وزارت علوم نسبت به موضوعات اقتصاد اسلامی به‌خصوص برای پژوهشگران توجه بیشتری داشته باشد، گفت: ما شاهد هستیم که عده‌ای بودجه‌های زیادی درباره موضوعاتی غیر از اقتصاد اسلامی دریافت می‌کنند درحالی‌که باید ردیف بودجه‌ای در راستای پژوهش اقتصاد اسلامی تعیین گردد تا در سال‌های بعد اثرات خود را بگذارد و کارهای عمیق‌تری انجام بگیرد اما اکنون موضوعات مرتبط با اقتصاد اسلامی در حاشیه قرار دارند. 
  اصلاحات ساختاری تصمیم سختی است که باید گرفته شود
محمدجواد توکلی، عضو مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی (ره) دیگر سخنران این نشست، بابیان این‌که از ۱۳ نفر از اساتید در حوزه اقتصاد اسلامی برای ارائه پیشنهادات‌شان در حوزه پولی و بانکی بهره برده‌اند، گفت: به عقیده بسیاری از صاحب‌نظران اقتصادی پاشنه‌آشیل ما در بحث‌های اقتصادی، نظام بانکی و نظام مالی است. بعد از تصویب نظام بانکی بدون ربا و قانون عملیات بدون ربا در دهه ۶۰، خیلی از اهدافی که از نظام بانکی وجود داشت، محقق نشده و اکنون تردیدهایی در رابطه بااین‌که آیا نظام بانکی در خدمت تولید قرارگرفته و یا به تحقق عدالت کمک می‌کند یا نه از طرف اساتید مطرح شده است.وی بابیان این‌که نظرات مطرح‌شده توسط اساتید اقتصاد اسلامی برای دولت می‌تواند راهگشا باشد، گفت: امیدواریم دولت به این نظرات توجه کند و در جلسه‌ای حضوری با رئیس‌جمهور این اظهارات مطرح گردد.
توکلی یادآور شد: اگر برای وضعیت خلق پول بانکی توسط بانک‌های خصوصی تصمیم جدی گرفته نشود، مشکلات ما ادامه خواهد داشت. انجام اصلاحات ساختاری تصمیم سختی است که باید گرفته شود.
  تکامل در خلأ  اتفاق نمی‌افتد
فرزاد جهان‌بین، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی دیگر سخنران این نشست، با اشاره به این‌که علوم انسانی اسلامی امروز وارد یک دوران تثبیت‌شده‌ و اکنون به ثمردهی رسیده است، گفت: بسته پیشنهادی که امروز رونمایی شد در ادامه فعالیت مستمر و دامنه‌داری است که از سال ۸۸ آغاز شد و در قالب دو همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت رقم خورد. این دوره ثمردهی نتیجه رابطه‌ای است که میان مسائل عمومی کشور و مجمع تشخیص مصلحت نظام ایجاد شده و هم به حل مسائل کشور و هم به تکامل کمک خواهد کرد.وی اضافه کرد: بعد از دوران شروع و تثبیت، تکامل در خلأ نمی‌تواند اتفاق بیفتد و برای بارور و پرثمرتر شدن،  برقراری رابطه بین مجمع و مجموعه‌های مختلف در صحنه باید ایجاد شود، لذا ما می‌توانیم بگوییم که یکی از لوازم ثمردهی و تکامل، ارتباط‌گیری با این مباحث است. 
وی با ارائه دو پیشنهاد برای ثمردهی بسته پیشنهادی اقتصاد اسلامی به دولت گفت: پیشنهاد می‌دهم اساتید جلسه حضوری با رئیس‌جمهور داشته باشند زیرا تجربه نشان داده است که شاید این بسته توسط آقای رئیسی دیده شود اما درنهایت بایگانی گردد. پیشنهاد دوم این است که این امکان فراهم گردد تا برخی از اساتید برجسته و یا جوان مدتی را در یکی از بانک‌ها یا بانک مرکزی حضور پیدا کنند تا به مسائل اشراف بیشتری پیدا کنند زیرا بعضی از اظهارنظرها در مقام عمل امکان اجراشدن را ندارند.
|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای سیستم پولی و بانکی؛ پاشنه آشیل اقتصاد کشور بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.