سیاست غیرسازنده آمریکاییها و اروپاییها
گروه سیاسی
صبح روز دوشنبه، مورخ ۱۲ تیرماه ۱۴۰۲ ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در جریان نشست خبری در خصوص هفته حقوق بشر آمریکایی با اشاره آخرین تحولات گفتوگوهای رفع تحریم اظهارداشت: ما ادامه مذاکرات را با هدف تامین حداکثری منافع ملی دنبال میکنیم و مواضع خود را به طرف مقابل به روشنی اعلام کردیم و در بازه زمانی اخیر رگههایی از واقع بینی و دور شدن از فضای غیرسازنده و سیاست مخرب را در طرف های مقابل مشاهده کردیم اما این برای ما کافی نیست و ما به میز مذاکره پایبند هستیم و به هر گونه بدعهدی مجدد واکنش نشان میدهیم. وی همچنین نسبت به گزارش رسانههای غربی در خصوص عدم پایبندی اروپا به رفع تحریمهای مندرج در برجام واکنش نشان داد و گفت: گزارشات رسانهای ملاک عمل و تصمیم گیری ما نیست. روز انتقالی مطابق با برجام در سال هشتم یعنی مهرماه امسال است. ایران به عنوان عضو مسئولیت پذیر برجام متناسب با اقدامات طرفهای مقابل اقدام خود را انجام میدهد. ما در چارچوب برجام و سازوکارهای مندرج در آن به هرگونه بدعهدی طرف های مقابل واکنش نشان میدهیم؛ کما اینکه گام های جبرانی هستهای جمهوری اسلامی ایران هم واکنشی به خروج آمریکا از برجام و بی عملی اروپا بود چراکه ما سیاست خارجی متوازن خود را در ارتباط با کشورهای مختلف بدون توجه به روند و نتیجه مذاکرات ادامه میدهیم. پیشتر رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع دیپلماتیک مدعی شد، اتحادیه اروپا به مقامهای ایرانی اطلاع داد بنا دارد تحریمهای موشکی ایران را با وجودی که در ماه اکتبر منقضی میشود، پابرجا نگه دارد. هدف کشورهای اروپایی از اعمال این تحریمها خودداری از کلید زدن ساز و کار موسوم به مکانیسم ماشه است. کارشناسان روابط بین الملل و سیاسی براین باورند که اگر خبر منابع غربی صحت داشته باشد، به نوعی بیانگر اعمال تحریمهای جهانی بر روی ایران به منظور جلوگیری از استفاده از مکانیسم ماشه خواهد بود. بدین معنا که آنها از تهدید خود عقب نشینی کردند و تحریمهای سرزمینی خود را حفظ خواهند کرد. آنچه که اکنون در گزارشعدم پایبندی اروپا به رفع تحریمهای مندرج در برجام مبرهن است، عدم اعمال تحریم جدید علیه ایران است. حال کوشش آمریکاییها و اروپاییها این است حریمهای قبلی، یعنی تحریمهای یک جانبه خود را حفظ کنند.
ناصر کنعانی، سخنگویوزارت امورخارجهدر جریان نشست خبری خود به سایر مسائل روز همچون جزئیات سفر امیرعبداللهیان به باکو؛ حضور در اجلاس وزرای امور خارجه جنبش عدم تعهد، هتک حرمت قرآن کریم با مجوز دولت سوئد و واکنشهای مردم مسلمان جهان، حملات رژیم صهیونیستی به جنین، روابط ایران و آذربایجان و تغییر سفرا نیز اشاره کرد و در پاسخ به سوالی در خصوص برخی گمانه زنیها در ارتباط با روابط ایران و مصر گفت: موضع رسمی خودمان را در زمینه روابط ایران و مصر بیان کرده ایم؛ ایران در پاسخ به هر اقدام مثبتی از سوی مصر پاسخ متقابل و مثبت خواهد داد. کارشناسان معتقدند که توجه به وابستگی مصر به منابع مالی خلیج فارس، قاهره با ایجاد فضایی مناسب برای اهداف اقتصادی کشورهای حاشیه خلیج فارس برای کاهش تنشهای منطقهای هماهنگتر خواهد کرد و همانطور که روند بهبود روابط عربستان و امارات با ترکیه و قطر باعث شد مصر در مسیری مشابه حرکت کند، به نظر میرسد در رابطه با ایران نیز موضوع تا حدودی مشابه باشد. به تازگی علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بینالملل با بیان اینکه ایران و مصر از لحاظ استراتژیکی و ژئوپلیتیکی ویژگیهای بینظیری در جهان دارند، تصریح کرد: همکاری دو کشور به ویژه در زمینههای فرهنگی میتواندروابط جهان اسلام را نیز تقویت کند. اگرچه به صورت اولیه مشکلی در توسعه روابط فیمابین وجود ندارد و پیوند های ریشه دار و عمیق دو کشور عامل موثری در این زمینه است. به باور فعالان عرصه اقتصادی و سیاسی در شرایطی که کشورهای اروپایی و آمریکایی در پی نقض تعهدات خود هستند و پایبندی نسبت به تعاملات ندارند، گسترش سطح همکاریها و عادی سازی روابط با برخی از کشورها همچون مصر میتواند زمینه ساز تعاملات سازنده شود و در سطح منطقهای و در ابعاد سیاسی نتایج خوبی را رقم بزند.
در بررسی بیشتر این موضوع و در پاسخ به اینکه از سرگیری روابط ایران و مصر چه تاثیری بر موازنه منطقه خواهد داشت به گفتوگو با سیدهادی سید افقهی پرداختیم و آخرین تحولات گفتوگوهای رفع تحریم و گزارش اخیر رسانههای غربی در خصوص عدم پایبندی اروپا به رفع تحریمهای مندرج در برجام را با مرتضی مکی و مصطفی خوش چشم، کارشناسان امور بین الملل مورد بررسی قرار دادیم که در ادامه میخوانید.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.