سیاست تنشزدایی راهبرد اصلی ایران در منطقه است
فاطمه فلاح زاده
جعفرقنادباشی درباره حضور ایران در مذاکره با عربستان گفت: هر نوع مذاکره با عربستان، مربوط به روابط دوجانبه و نشان از حسننیت ایران دارد. درواقع جمهوری اسلامی ایران، قصد ندارد که در این مذاکرات، نماینده کشور دیگری باشد. هدف جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات خود با عربستان جلوگیری از حضور بیگانگان در منطقه و پیگیری مشی تنشزدایی است.
جعفر قنادباشی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» درباره پنجمین دوره از مذاکرات ایران و عربستان بیان داشت: با توجه به اینکه ایران اصلیترین حامی جبهه مقاومت یمن در برابر تجاوز عربستان سعودی است، اما در مسئله مذاکرات ایران و عربستان برای عادیسازی روابط، جمهوری اسلامی ایران، میدان جانبداری و نمایندگی از یمن را ندارد.
وی افزود: هر نوع مذاکره با عربستان، مربوط به روابط دوجانبه و نشان از حسننیت ایران دارد. درواقع جمهوری اسلامی ایران، قصد ندارد که در این مذاکرات، نماینده کشور دیگری باشد یا اینکه یمن را بهعنوان وجهالمصالحه در مذاکرات با عربستان قرار دهد. مردم یمن نیز خودشان علاقهای ندارند که به وجهالمصالحه در مذاکرات تبدیل شوند.
قنادباشی تصریح کرد: تعدیل مواضع عربستان یا بهعبارتدیگر نوعی عقبنشینی از دیگر رویکردهای آغاز مذاکرات بود چراکه پیشازاین کلیه عوامل مربوط به برهم زدن روابط از سوی عربستان بود. بدیهی است که عربستان در این شرایط تمایل بیشتری به عقبنشینی داشته باشد زیرا ایران مسیر تنشزدایی را در پیش گرفته است.سیاست تنشزدایی، هدف منطقی جمهوری اسلامی ایران در منطقه بود. هدف ایران در مذاکرات متقاعد ساختن عربستان مبنی بر عدم نیاز به باز کردن پای آمریکاییها به منطقه به بهانه تنش با ایران است.
هرنوع مذاکره با عربستان مربوط به روابط دوجانبه است
تحلیلگر مسائل خاورمیانه همچنین خاطرنشان کرد: محور این مذاکرات دوجانبه و شامل مسائلی ازجمله تعداد سفرا، کارگاهها و حج بود چراکه در زمان خصمانهترین روند حرکتی عربستان، روابط حج و اپک پابرجا بود و دچار تزلزل نشده بود.
او متذکر شد: لازم به ذکراست که یمن بههیچعنوان روی صحبت ایران و این دوره از مذاکرات نیست. بهطورحتم ایران تمایل ندارد نماینده کشور دیگری باشد و به دفاع از کشوری دیگر پای میز مذاکرات بنشیند.
قنادباشی با بیان اینکه یکی از مهمترین دلایل حضور عربستان در این دوره از مذاکرات ضعیف شدن است، گفت: این ضعف ناشی از جنگ یمن است. عربستان در زمان دولت ترامپ قویتر از شرایط حال حاضر بود و از زمان شکست ترامپ در انتخابات آمریکا ضعیف شده است، چراکه سعودیها تلاش فراوانی برای پیروزی ترامپ در انتخابات صورت دادند که حال با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و حضور بایدن این تلاشها بیثمر مانده است.او در پایان این گفتوگو همچنین اظهار داشت که هدف جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات خود با عربستان جلوگیری از حضور بیگانگان در منطقه و پیگیری مشی تنشزدایی است. بنابراین مطابق گفتهها وزارت امور خارجه اعلام هر نوع مذاکره با عربستان، تنها مربوط به روابط دوجانبه است.
جعفرقنادباشی , فاطمه فلاح زاده
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.