سکوت عامدانه اروپا در مقابل کاخسفید
| گروه بین الملل|
سکوت عامدانه مقامات اروپایی در خصوص ادعای پوچ و مضحکانه مقامات آمریکایی مبنی بر تداوم حضور این کشور در برجام و لزوم تمدید تحریمهای تسلیحاتی کشورمان، بهخوبی بیانگر ماهیت بازیگران اروپایی و بازی مستقیم آنها در زمین واشنگتن میباشد. نشریه آمریکایی «فا رین پالیسی» در گزارشی نوشت: دو سال بعد از خروج «دونالد ترامپ» از توافق هستهای ایران، تهران غنیسازی اورانیوم را ادامه داده و تحقیقات و توسعه درباره سانتریفیوژهای پیشرفته را از سر گرفته و همچنین ذخایر سوخت هستهای را گسترش داده طوری که به ادعای این نشریه آمریکایی، زمان لازم برای رسیدن ایران به تولید سوخت موردنیاز سلاح بهمنظور ساخت بمب اتمی به نصف کاهشیافته است.
«ریچارد نفیو»، یکی از کسانی که در مذاکرات منتهی به توافق هستهای ایران حضور داشت، مدعی است ایران آشکارا به توانایی تولید سلاح اتمی، از دو سال پیش نزدیکتر شده است.به نوشته فا رین پالیسی، در حالی که هیچ مدرکی چنین ادعایی را ثابت نمیکند، پیشرفتهای ایران این سؤال را مطرح میکند که کمپین «فشار حداکثری» کاخ سفید علیه ایران چقدر موفق بوده است؟ بنابراین گزارش، این سیاست گرچه به اقتصاد ایران صدمه زده، اما این کشور را به سمت ادامه فعالیتهای هستهای سوق داده است. فشار حداکثری آمریکا همچنین اعتبار واشنگتن را حتی در بین متحدان سنتیاش از بین برده و فشارهای فزایندهای را بر همکاریهای دیپلماتیک آمریکا وارد کرده است.
به نوشته این نشریه آمریکایی، در ماه میلادی جاری وزارت خارجه این کشور از تلاش دیپلماتیک برای ایجاد نتیجهای ملموس از این کمپین (فشار حداکثری) در آستانه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پرده برداشت. بنابر اعلام واشنگتن، این تلاش دستیابی به توافقی با شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران است که ۱۸ اکتبر (۲۸ مهر) درست چند هفته قبل از انتخابات آمریکا در ماه نوامبر، به پایان میرسد. در ماه فوریه، آمریکا بهطور خصوصی مواردی از پیشنویس قطعنامه شورای امنیت درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را به گردش درآورد، به این امید که کشورهای اروپایی هم از این طرح حمایت کنند.آمریکا اما با واکنش سرد اروپاییها مواجه شد و کشورهای اروپایی گفتند که این قطعنامه بهطور قطع از سوی روسیه و چین وتو خواهد شد و این دو کشور درصدد این هستند که بعد از پایان این تحریمها به ایران سلاح بفروشند. آنها گفتند در عین اینکه در نگرانیهای آمریکا درباره برنامه موشک بالستیک ایران و نقش منطقهای آن شریک هستند، اما واشنگتن را به دلیل تضعیف توافق هستهای که از حمایت گسترده بینالمللی برخوردار بود و آنها معتقد بودند در محدود کردن برنامه هستهای تهران میتوانست موفق باشد، مقصر میدانند.هفته گذشته «برایان هوک»، نماینده دولت آمریکا در امور مربوط به ایران هشدار داد در صورتی که شورای امنیت برای تمدید این تحریمها توافق نکند، واشنگتن میتواند با اتخاذ مکانیزه پیشبینی شده که به همه امضاکنندگان اولیه این توافق امکان میدهد نهتنها تحریمهای تسلیحاتی بلکه همه تحریمهای ایران را بازگردانند، وارد عمل شود. بنابراین گزارش، در همین حال ایران هشدار داده چنانچه تحریمها دوباره اعمال شوند، از توافق هستهای خارج میشود، به بازرسی بینالمللی از برنامه هستهای خود پایان میدهد و همچنین از پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی نیز خارج خواهد شد.
فارین پالیسی افزود: همچنین چنین اقدامی از سوی آمریکا، سؤالات پیچیده سیاسی، دیپلماتیک و قانونی را درباره اینکه آیا آمریکا که بهصورت یکجانبه از توافق ایران در ۸ می ۲۰۱۸ خارج شد، این حق قانونی یا به لحاظ اخلاقی این اختیار را دارد که بازگشت به شرایط قبل از توافق هستهای را در دستور کار قرار دهد؟ تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بر مبنای آن توافق هستهای تأیید شد، هر یک از اعضای این توافق این حق را دارد که بهتنهایی تحریمهای سابق را بازگرداند. مقامات دولت ترامپ ادعا میکنند که گرچه آمریکا دیگر عضوی از برجام نیست، همچنان تمام حقوق اعضا را بر طبق این قطعنامه داراست و قصد دارد از این حق در صورتی که به چیزی که میخواهد نرسد، استفاده کند.«جان بلینجر» که بهعنوان مشاور حقوقی اصلی شورای امنیت ملی و همچنین وزارت خارجه آمریکا در دوران «جورج دبلیو بوش» خدمت کرده، در این خصوص گفت: آمریکا حق به جریان انداختن «اسنپ بک» (بازگشت تحریمها بهصورت اتوماتیک) را دارد، اما این ممکن است در نهایت در دستیابی به چیزی که به دنبالش است، مؤثر نباشد. وی در ادامه هشدار داد: «شاید کشورها به حفظ این تحریمها مایل نباشند. این ریسک وجود دارد که در صورت عدم تمایل کشورها، این اقدام نتیجه عکس بدهد. اگر تلاش کنی سایرین را هدایت کنی ولی کسی پیروی نکند، موفق نبودهای و در آن صورت آمریکا شورای امنیت را در هم شکسته است.»
ریچارد نفیو هم در ادامه صحبتهای قبلش گفت: گمان میکنم در پایان، شورای امنیت بر مبنای یک قاعده کاملا قانونی مجبور شود نتیجه بگیرد که ما این حق را داریم که قطعنامه را ارائه دهیم. این بحث باعث ایجاد شکاف در شورا خواهد شد؛ از یکطرف فرانسویها، بریتانیاییها و آلمانیها فریاد میزنند که این کار بر اساس توافق درست نیست و از طرف دیگر روسها و چینیها خشمگین خواهند شد و نتیجه عملی این خواهد شد که طرف چینی و روسی این اقدام را غیرقانونی اعلام میکند و بدون شک بهسرعت اقدام به فروش سلاح به ایران خواهند کرد.
این نشریه در ادامه نوشت: مقامات اروپایی در خفا از تهدید اخیر آمریکا ابراز خشم کردهاند و گمان میکنند واشنگتن با این اقدام به دنبال کشتن برجام است. آنها این رویکرد حقوقی واشنگتن را متناقض و ریاکارانه میدانند.
یک مقام اروپایی ارشد همچنین یادآور شد که یک ماده اصلی در منشور سازمان ملل، بند ۲۵ میگوید: اعضای سازمان ملل توافق کردهاند که تصمیمات شورای امنیت را بر طبق منشور کنونی بپذیرند و اجرا کنند. مادهای که آمریکا آن را نادیده گرفته است.بنابر پیشبینی فا رین پالیسی، تصمیم اروپا درباره آغاز فرآیند حل اختلاف ممکن است به مرگ نهایی این توافق ختم شود. یک دیپلمات مستقر در سازمان ملل نیز گفت راهبرد آمریکا به لحاظ قانونی و سیاسی پایهای ندارد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.