سکته غربگرایان در برزیل
گروه بینالملل
پیروزی داسیلوا و سوسیالیستها در انتخابات ریاست جمهوری برزیل، بدترین خبر ممکن برای غربگرایان در آمریکای مرکزی و جنوبی محسوب میشود. لولا داسیلوا، رئیسجمهور اسبق برزیل توانست در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور، ژایر بولسونارو، رئیسجمهور کنونی را شکست داده تا بهعنوان رئیسجمهور بعدی برزیل انتخاب شود. پس از شمارش آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری برزیل، لولا داسیلوا توانست ۵۸/۸۱ درصد آرا را به دست بیاورد و بهعنوان رئیسجمهور بعدی برزیل انتخاب شود. ژایر بولسونارو نیز با به دست آوردن ۴۹/۱۹ درصد آرا، نخستین رئیسجمهور برزیل شد که نتوانست برای بار دوم در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود. از بولسونارو با عنوان ترامپ برزیل نیز یاد میشده است.
ماراتن حساس در برزیل
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری برزیل در حالی روز یکشنبه برگزار شد که در دور نخست آنکه روز ۱۱ مهرماه برگزارشده بود لولا داسیلوا رئیسجمهور سابق و چپگرای این کشور با کسب ۴۶/۵ درصد آرا از ژایر بولسونارو رئیسجمهور تندروی فعلی با ۴۴/۸ درصد به دور دوم رفتند.
انتخابات برزیل در حالی انجام شد که براساس گزارش نیویورکتایمز، «برزیل طی دهه گذشته، از یک بحران به بحران دیگر گذر کرده است: تخریب محیطزیست، رکود اقتصادی، استیضاح یک رئیسجمهور، زندانی شدن دو رئیسجمهور و یک بیماری همهگیر (کرونا) که بیش از هر جای دیگری در خارج از ایالاتمتحده باعث مرگ مردم شد».
به نوشته این روزنامه آمریکایی، «مورخان در برزیل میگویند این انتخابات بهطور گسترده بهعنوان مهمترین رأی مردم این کشور در دهههای اخیر در نظر گرفته میشود چراکه تا حدی ممکن است سلامت یکی از بزرگترین دموکراسیهای جهان در خطر باشد».در ادامه این گزارش آمده است: «ژایر بولسونارو رئیسجمهور فعلی، یک پوپولیست راست افراطی است که دوره اول ریاست جمهوری او به دلیل آشفتگی و حملات مداومش به نظام انتخاباتی برجسته بوده است. او به خاطر سیاستهایی که جنگلزدایی در جنگلهای بارانی آمازون را تسریع میکرد، به خاطر استقبال از داروهای اثباتنشده علیه واکسنهای کووید ۱۹ و حملات شدیدش به رقبای سیاسی، قضات، روزنامهنگاران و متخصصان بهداشتی، خشم در داخل و نگرانی در خارج از کشور را برانگیخت».نیویورکتایمز افزود: «رقیب او، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیسجمهور سابق، یک چپگرای پر آتشه است که در دهه اول این قرن بر شکوفایی اقتصادی برزیل نظارت داشت، اما( پس از پایان ریاست جمهوری) به اتهام فساد به زندان رفت. اتهامات بعدا کنار گذاشته شد و اکنون، پس از ماهها پیشتازی در نظرسنجیها، مردی که «لولا» شناخته میشود، آماده است تا یک رستاخیز سیاسی خیرهکننده را کامل کند».
پیام انتخابات اخیر برزیل برای آمریکا
پیروزی تعیینکننده اخیر چپگرایان در انتخابات ریاست جمهوری برزیل ، یکی از مهمترین سنگرهای آمریکا در آمریکای لاتین را از چنگال طرفداران امپریالیسم آمریکایی خارج ساخته است. از سوی دیگر، طی ماههای گذشته، شاهد ایجاد موج جدید سوسیالیسم و چپگرایی در آمریکای لاتین هستیم. شاید تا کمتر از دو سال قبل هرگز مقامات آمریکایی تصور نمیکردند که برزیل و کلمبیا بهعنوان دو کانون اصلی مداخلهگرایی کاخ سفید به دو سنگر مهم چپگرایان در «غرب زدایی» از آمریکای مرکزی و جنوبی تبدیل شود اما اکنون این اتفاق رخ داده است. پس از پیروزی چپگرایان در پرو و شیلی و تثبیت موقعیت دشمنان آمریکا در ونزوئلا، کلمبیا، کوبا، بولیوی و آرژانتین ، واشنگتن قدرت مانور خود را شدیدا در آمریکای لاتین ازدسترفته میبیند. از اکنون تا حداقل ۵ سال دیگر، آمریکا با بحرانهای زیاد و گرههای کور متعددی در آمریکای مرکزی و جنوبی مواجه خواهد شد. خصوصا در این معادله، آمریکا بر روی توان مکزیک ( همسایه خود ) نیز نمیتواند حساب کند زیرا دولت این کشور نیز ماهیتی سوسیالیستی دارد!
چرا پیروزی سوسیالیستها در برزیل اهمیت داشت؟
پس از پیروزی چپگرایان در شیلی و پرو، مقامات آمریکایی اصرار بیشتری بر حفظ سنگر سنتی خود در کلمبیا و برزیل داشتند. در ابتدای قرن بیستم و با شکلگیری موج سوسیالیسم در آمریکای لاتین با محوریت بازیگرانی مانند هوگوچاوز، مورالس و فیدل کاسترو، مقامات آمریکایی از طریق تقویت دولت وقت «اوریبه» در کلمبیا، این کشور را بهعنوان حیاطخلوت خود در آمریکای لاتین حفظ کردند. دولت کلمبیا از سوی آمریکا مأمور بود ضمن بر هم زدن زنجیره سوسیالیسم در آمریکای جنوبی، از ظرفیت امنیتی و نظامی خود نیز جهت مهار بازیگرانی مانند ونزوئلا استفاده کند. حتی برخی از مخالفان چاوز و بعدها مادورو در کاراکس از سوی دولت کلمبیا و ارتش این کشور مورد حمایت قرار میگرفتند.در برزیل نیز اکنون طرفداران آمریکا بازی را به سوسیالیستها واگذار کردند تا یکی از گستردهترین زنجیره ضدآمریکایی در تاریخ سیاسی آمریکای لاتین شکل گیرد. این بار آمریکا در جریان شکلگیری موج جدید سوسیالیسم در آمریکای لاتین، این پایگاه سنتی خود را پس از سه دهه از دست داد!
ویژگی موج دوم سوسیالیسم
اگرچه برخی احزاب سوسیالیسم در آمریکای مرکزی و جنوبی خود را تحت عنوان «چپ نو»معرفی کردهاند، اما تمایل آنها در خصوص مبارزه با مداخله آمریکا در آمریکای لاتین و تقویت زنجیره سوسیالیستی در این منطقه غیرقابلانکار است. بهعنوانمثال، اکنون، انتخاب یک رئیسجمهور سوسیالیست و معاون اولش، زنی آفریقاییتبار در انتخابات کلمبیا تازهترین نمونه از چرخشهای سیاسی در آمریکای لاتین و فاصله گرفتن از ایالاتمتحده آمریکا است.در حال حاضر در هشتکشور پرجمعیت آمریکای جنوبی، چپ در قدرت است: مکزیک، آرژانتین، پرو، بولیوی، ونزوئلا، کلمبیا ،شیلی و برزیل.
هماکنون هشت کشور پرجمعیت آمریکای لاتین به چپ متمایل شدهاند.به این فهرست باید کوبا و نیکاراگوئه را نیز اضافه کرد. جدای از دولتهای چپگرای کوبا و ونزوئلا، دانیل اورتگا، رئیسجمهور مخالف آمریکا هم در نیکاراگوئه چهار انتخابات اخیر ریاست جمهوری را برده و اکنون بعد از فیدل کاسترو رکورددار زمامداری در منطقه است.ضمن آنکه ایجاد موج جدید چپگرایی که تلفیقی از احزاب چپ سنتی و چپ نو خواهد بود، بر معادلات قدرت در دیگر کشورها مانند اکوادور، اروگوئه و پاراگوئه نیز تأثیرگذار خواهد بود. درحالیکه استراتژیستهای آمریکایی در یک نگاه استعمارگرایانه و سلطهجویانه، همواره از آمریکای لاتین بهعنوان حیاطخلوت خود یاد میکردند، تحولات اخیر در آمریکای مرکزی و جنوبی شدیدا آنها را نگران ساخته است.
انتخاب برزیل , برزیل , لولا داسیلوا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.