سهام به عدالت رسید؟ - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 22616
  پرینتخانه » اقتصادی, سیاسی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 11 خرداد 1399 - 8:17 |
بررسی تبعات آزاد سازی سهام عدالت در بورس؛

سهام به عدالت رسید؟

انتظار دارندگان سهام عدالت بعد از گذشت ۱۵ سال از واگذاری آن با دستور مقام معظم رهبری به سررسید و آزادسازی سهام عدالت از روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت‌ماه کلید خورد.
سهام به عدالت رسید؟
‌|گروه اقتصادی ‌|
انتظار دارندگان سهام عدالت بعد از گذشت ۱۵ سال از واگذاری آن با دستور مقام معظم رهبری به سررسید و آزادسازی سهام عدالت از روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت‌ماه کلید خورد.
سهام عدالت که در آبان ۸۴ در هیئت دولت نهم تصویب و در آبان همان سال اجرایی شد،تحت اساسنامه شرکت سرمایه‌گذاری سهام عدالت آغاز به کارکرد و به  ۴۹ میلیون نفر از اقشار مختلف از ۵۰۰ هزار تا یک‌میلیون تومان واگذار شد، اما در ۱۵ سال گذشته دولت‌های دهم، یازدهم و دوازدهم زمینه‌های آزادسازی آن را فراهم نکرده بودند.
  آزادسازی سهام عدالت ، منجر به افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه میان مردم شد و در حدود ۵/۳میلیون نفر کنترل سهام را به عهده گرفتند.
 اکنون سهام عدالت جزء دارایی افراد محسوب می‌شود و اگر سهامدار در بورس فعال باشد در سبد سهامی خود می‌تواند تک‌تک سهام شرکت‌ها را ببیند و اگر در بورس فعال نیست می‌تواند با مراجعه به سایتی که شرکت سپرده‌گذاری اعلام خواهد کرد سهام خود را مشاهده کند. 
بازار سرمایه کشور دارای ظرفیت بالایی است و عرضه سهام عدالت در شرایط کنونی که بورس روند رو به رشدی را تجربه می‌کند، می‌تواند به توسعه بازار سرمایه کمک قابل‌توجهی کند و مردم نباید نگرانی‌ای بابت ریزش قیمت‌ها در بورس با توجه به عرضه سهام عدالت داشته باشند. عباسعلی کریمی معاون توسعه سازمان بورس تهران با اشاره به عرضه سهام عدالت در بازار بورس به «رسالت» بیان کرد:«طرح سهام عدالت که به‌صورت توزیع بخشی از سهام شرکت‌های دولتی بین اقشار مختلف جامعه به‌ویژه اقشار کم‌درآمد انجام شد، باهدف بسط عدالت اقتصادی- اجتماعی و توزیع عادلانه ثروت، گسترش مالکیت عمومی، کاهش تصدی‌گری دولت و خصوصی‌سازی و جلب مشارکت عمومی در اقتصاد صورت گرفته است.»
کریمی مزایای عرضه سهام عدالت در بازار سرمایه را برشمرد و ادامه داد: «اجرای طرح سهام عدالت و آزادسازی آن با توجه به گستردگی طرح در سطح ملی و برخورداری نزدیک به ۵۰ میلیون نفر از آن، به افزایش مشارکت مردم در بازار سرمایه، ارتقای دانش مالی و توسعه فرهنگ سهامداری و سرمایه‌گذاری در سطح جامعه منجر خواهد شد. علاوه بر این، آزادسازی سهام عدالت به افزایش سهام شناور و در نتیجه افزایش عمق و نقدشوندگی بازار می‌انجامد و در کل به توسعه بازار سرمایه کمک قابل‌توجهی خواهد کرد.» 
وی با اشاره به تأثیر آزادسازی سهام عدالت بر بازار سرمایه در شرایط کنونی گفت: «روند آزادسازی به‌گونه‌ای پیش رفته که بخش مهمی از پرتفوی سهام عدالت همچنان به‌صورت غیرمستقیم و از طریق تعاونی‌های سهام عدالت مدیریت خواهد شد بدین ترتیب سهام این گروه از مشمولان در این مقطع به فروش نخواهد رسید و همچنان در پرتفوی کلی سهام عدالت باقی خواهد ماند.»
معاون توسعه سازمان بورس تهران تصریح کرد: «از بخش آزادشده سهام عدالت نیز امکان فروش ۳۰ درصد آن فراهم‌شده است که بدون تردید با توجه به روند
 رو به رشد بازار سرمایه و پیش‌بینی سودآوری سهام در صورت نگهداری، بخش بزرگی از این گروه مشمولان نیز همچنان سهام خود را نگهداری کرده و اقدام به فروش آن نخواهند کرد. بدین ترتیب مشخص است که بخش بزرگی از سهام عدالت در کوتاه‌مدت توسط مشمولان به فروش نخواهد رسید.»
کریمی در پاسخ به این سؤال که آیا سازمان بورس برای جلوگیری از ایجاد صف فروش سهام و ریزش احتمالی قیمت تدابیری اندیشیده است، گفت: «با توجه به افزایش درخور ملاحظه ارزش بازار و ارزش معاملات در بورس، سفارش‌های فروش احتمالی تأثیر تعیین‌ کننده‌ای بر بازار سهام نخواهند داشت و تأثیرات احتمالی آن مقطعی و کوتاه خواهند بود. این برداشت که در صورت آزادسازی سهام عدالت بازار با صف سنگین فروش سهام روبه‌رو خواهد شد، دور از ذهن است و با توجه به استقبال چشمگیر مردم از بازار سرمایه و تقاضای روزافزون برای حضور در این بازار و پرتفوی جذاب و باکیفیت سهام عدالت، عرضه‌های احتمالی با سطح مناسبی از تقاضا پاسخ داده خواهد شد.»
سهامداران، سهام عدالت خود را نفروشند!
نصرالله برزنی عضو سابق هیئت‌مدیره سازمان بورس و کارشناس اقتصاد مالی نیز در گفت‌وگو با «رسالت» ظرفیت بازار سرمایه  را بزرگ و گسترده عنوان کرد و گفت: «تشکیلات بورس شامل ارکان مهمی از جمله بورس، فرا بورس و سازمان بورس با وظیفه نظارتی و از سوی دیگر سرمایه‌گذاران که منابع خود را وارد می‌کنند، می‌شود. علاوه بر این ناشرانی قرار دارند که از طریق عرضه اولیه سهام‌شان یا در بازار ثانویه فعال هستند و یا در بورس و فرابورس رابط سرمایه‌گذاران شرکت‌های عرضه‌کننده هستند. این مؤلفه‌ها ظرفیت بازار رسمی سرمایه را تشکیل می‌دهند.» وی با تأکید بر این‌که بازار سرمایه ظرفیت جذب سهام عدالت را دارد و ورود آن هیچ ریزشی را برای شاخص سهام بورس ایجاد نمی‌کند، افزود: «با مروری به تاریخچه فعالیت بازار سرمایه می‌توان متوجه رشد و توسعه آن شد. بازار رسمی سرمایه از سال ۱۳۴۶ آغاز به کارکرد و تا سال ۵۷ رشد منطقی داشت، اما بعد از انقلاب به‌واسطه وجود جنگ تحمیلی تا سال ۶۷ آسیب‌های زیادی را به خود دید، ولی با اتمام جنگ و تصویب قانون ملی شدن صنایع و ورود بانک‌ها، بازار سرمایه به‌شدت رشد پیدا کرد و بزرگ شد.» 
برزنی تصریح کرد: «شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران جدید به بازار بورس اضافه شدند به‌طوری که اکنون نزدیک به ۷۷۵ شرکت بزرگ در آن پذیرفته شده‌اند. به علت بالا رفتن ظرفیت و حجم بازار امکان جذب صندوق‌هایی که جدیدا دولت در سه مرحله طراحی و به بازار عرضه می‌کند را به همراه سهام عدالت دارد. بازار نشان داده قابلیت و قدرت جذب عرضه‌ها را در اختیار دارد و مردم نباید نگرانی‌ای بابت ریزش قیمت‌ها در بورس با توجه به عرضه سهام عدالت داشته باشند.» 
این کارشناس اقتصاد مالی با اشاره به تمهیدات شورای بورس برای تجمیع سهام عدالت از نقاط مختلف کشور بیان کرد: «طراحان بازار با ارائه راه‌حل میانی، بانک‌ها را به‌عنوان واسطه سهام قرار دادند تا کسانی که سهام خود از شرکت‌های مختلف را در اختیار دارند و قصد فروش آن‌ها را دارند، خریداری و آن‌ها را تجمیع کرده و سپس در بورس وارد کنند.» 
وی در پاسخ به این سؤال که آیا توصیه به فروش سهام عدالت توسط سهامداران می‌شود یا خیر، گفت: «تجربه بازار سرمایه دنیا نشان می‌دهد که سهامدارانی که سهام خود را در بلندمدت نگه داشتند بیشترین سود را برده‌اند به همین علت توصیه می‌شود کسانی که نیاز مالی ندارند، سهم خود را نفروشند. به‌عنوان مثال سهم یک‌میلیون تومانی سهام عدالت بعد از گذشت ۱۵ سال اکنون نزدیک به ۱۸ میلیون تومان رسیده است درحالی‌که اگر همان یک‌میلیون در بانک سپرده شده بود بعد از این مدت به چهار میلیون رسیده بود.» 
 عضو سابق هیئت‌مدیره بورس، فعالیت در بازار سرمایه را قابل‌قبول ارزیابی کرد و افزود: «حضور در بورس، فعالیت سالمی است که با نظارت بیشتری همراه است و در مواجهه با بازار ارز، طلا و مسکن ثبات بیشتری دارد.
 بازار سهام دارای قابلیت تجزیه‌پذیری است در حالی که مسکن را نمی‌توان تجزیه کرد. به‌عنوان مثال سهام شرکت شستا در روز اول دو میلیون به فروش رسید در حالی که این اتفاق برای بازارهای رقیب مانند طلا و مسکن نمی‌تواند رخ بدهد.»  
|
برچسب ها
, ,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای سهام به عدالت رسید؟ بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.