سنت حسنه برپا ماند
| حسن شجاعی/دبیرگروه فرهنگی |
هرسال، همزمان با شب ولادت کریم اهلبیت،امام حسن مجتبی علیهالسلام، جمعی از اهالی فرهنگ، شعر و ادب فارسی با رهبر انقلاب دیدار میکردند، اما این دیدار امسال به میزبانی حوزه هنری و در غیاب ایشان برگزار شد. این سنت حسنه همهساله محفلی بود برای شاعرانی که فعالیتهای خود در عرصه شعر را در محضر رهبر فرزانه انقلاب ارائه میکردند و از توصیههای ایشان بهره میبردند. در این مراسم شعرا از طیفها و سلیقههای مختلف و نیز از شهرهای بزرگ و کوچک کشور در قالب شاعران جوان و پیشکسوت در این دیدارها حاضر میشدند. در این دیدارها، شاعران فارسیزبان از سایر کشورها نیز، تازهترین سرودههای خود را ارائه میکردند. ویروس کرونا موجب شد تا این محفل دلی و عاشقانه امسال مانند بسیاری از مراسمها و مناسبتهای دیگر به فرصتی دیگری موکول شود و اهالی شعر انقلاب در موقعیت مناسبتری به دیدار رهبر فرهیخته کشورمان نائل آیند. اما این پایان ماجرا نبود و متولیان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی درحرکتی خودجوش تصمیم گرفتند این مراسم بانام «دیدار ماه» با حضور تعدادی از شاعران کشورمان در مقابل مسجد حضرت آیتالله خامنهای در حوزه هنری برپا شود تا این مراسم به یاد دیدارهای سالانه برگزار و در آن، برخی شاعران شعرخوانی نمایند و آن مناسبت سالانه حفظ شود.
تاریخچه دیدار شعرا بامقام معظم رهبری قبل از انقلاب
حضرت آیت الله خامنه ای از قبل انقلاب بهواسطه علاقه و ذوق ادبی در جلسات ادبی شرکت میکردند که از اولین آنها انجمن ادبی فردوسی بود. این محفل ادبی را سال ۱۳۲۵ آقای نگارنده و دوستان شعرپرداز او پایهگذاری کرده بودند. جلسات این انجمن شبها برگزار میشد؛ ابتدا به صورت دورهای در منزل اعضا، اما بعد از مدتی سرگرد نگارنده، میزبانی جلسات را بر عهده گرفت و حتی در مواقع دوری از مشهد، از این جلسات غافل نبوده است: «زمانی که قم بودم، از قم که به مشهد میآمدم، برنامه را جوری ترتیب میدادم که جلسه آن هفته انجمن ادبی را درک کنم.» فقط انجمن فردوسی نبود که پاتوق آیتالله خامنهای در آن شرکت میکرده است: «در منزل مرحوم فرخ در مشهد، انجمن ادبیای بود که روزهای جمعه تشکیل میشد و من تا هنگامی که در مشهد بودم، روزهای جمعه در این انجمن شرکت میکردم. در آن مجموعه ادبی، یکی دو شاعر برجسته افغان هم شرکت میکردند.» اساتید مشهور ادبیات و تاریخ دانشگاه مشهد نظیر دکتر علیاکبر فیاض، غلامحسین یوسفی، دکتر رجاییخراسانی و… نیز در جلسات انجمن فرخ شرکت میکردند.
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی :
امروز صاحب یک مکتب ادبی و هنری هستیم
محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی در حاشیه برپایی مراسم شبشعر که در رواق شهدای گمنام حوزه هنری برگزار شد در مورد دیدارهای هرساله شعرا با مقام معظم رهبری در نیمههای ماه مبارک رمضان گفت: این جلسات با محوریت شخصیتی بزرگ، هم سیاسی و دینی و هم در حوزه تفکر کشور برپا میشود که تأکیدی بر اهمیت شعر و ادبیات در کشور است. حضرت آقا میفرمایند که شعر ثروت ملی است و باید به آن افزوده شود و بهخوبی از آن استفاده شود و بازهم تأکیددارند برپایی این جلسات بهنوعی تکریم ادبیات فارسی است. مردم و علاقهمندان به ادبیات پیام برپایی این جلسات از سوی رهبری را بهخوبی دریافت کردهاند، درنتیجه شاهد رشد کیفی و کمی شعر فارسی هستیم.وی افزود: امروز صاحب یک مکتب ادبی و هنری هستیم که بیشک شعر در این میان از نقش برجستهای برخوردار است. شاید بتوان گفت موتور محرک این مکتب شعر است و دیگر هنرها بهنوعی تحت تأثیر شعر بوده و از تجارب شاعران ما استفاده کردهاند. بیتردید اگر شعر فارسی را با پیش از برپایی این جلسات با مقام معظم رهبری مقایسهای کنیم، رشد و پیشرفتش را درک میکنیم.مؤمنی شریف که در بسیاری از جلسات رهبری با شعرا در نیمههای ماه مبارک رمضان هرسال حضورداشته است، ادامه داد: از میان دیدارهای گوناگونی که ایشان دارند، دیدار با شعرا از اهمیت بالایی برایشان برخوردار است. آنچنانکه در دیدار با شعرا، نشاط را در ایشان احساس میکنیم. درعینحال حضور ذهن و قدرت نقد رهبری در دیدار با شعرا بسیار موردتوجه است.رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی در مورد نقش مقام معظم رهبری در برپایی دیدار با شعرا و شعرخوانی آنها گفت: ایشان در زمان ریاست جمهوری خود از حوزه هنری خواسته بودند تا سلسله جلساتی راجع به ادبیات و گعدههای شعر داشته باشند که به هر دلیل در آن سالها محقق نشد. تا اینکه سال ۶۸ در اولین سال رهبریشان، این دیدارها و نشستها با طراحی و مدیریت حوزه هنری آغاز به کارکرد. الحمدلله دیدار شعرا با مقام معظم رهبری باگذشت سی سال از آغاز کار خود، بهعنوان مؤثرترین و برجستهترین گعده و انجمن شعری کشور هرسال برپا میشود.قادر طراوت پور، علی داودی، محمدرضا درخشان، یوسفعلی میرشکاک، ناصر فیض و جمعی دیگر از شاعران در این مراسم شعرخوانی کردند.
خاطراتی از دیدار شعرا
با مقام معظم رهبری بعد از انقلاب
عباس براتیپور از مجریان این مراسم با ذکر خاطرهای میگوید: «خاطرم هست که از سال ۱۳۶۸ و بعد از رحلت حضرت امام (ره) به پیشنهاد شخص حضرت آقا، به آقای زم پیشنهاد میکنند که جلسهای با شعرا داشته باشند. آقای زم این مسئله را با من در میان گذاشتند و ما هم پس از بررسی با جمعی از شعرا که تعدادی معدود و انگشتشمار بودند، به این دیدار رفتیم. اسامی حاضران تا جایی که یادم هست جز خودم، مرحوم اوستا و علی معلم و مرحوم سبزواری و خانمها سپیده کاشانی و سیمیندخت وحیدی بودند. خاطرم هست در اتاقی نشستیم تا ایشان آمدند و نوبت به شعرخوانی رسید. آقای اوستا به شوخی اعتراض کردند که آقا کیفهای ما را در ابتدای ورودی گرفتند. کاغذهایمان آنجا مانده. چطور شعر بخوانیم؟ که ایشان فرمودند کیف و کتاب همراهان تحویل شود که شد و ما شعرخوانی کردیم. این جلسه اما در نیمه ماه رمضان نبود و فکر نمیکنم بازتاب رسانهای هم داشت.از سال بعد این جلسه در نیمه ماه مبارک رمضان برنامهریزی شد. در سال بعد هم تعداد شاعران اندکی به خدمت ایشان رسیدیم و بازهم این جلسه بازتاب رسانهای ویژهای پیدا نکرد. از آن به بعد بود که هرسال از ما نظرخواهی میکردند تا چه افرادی در این جلسات حاضر باشند و ما هم ابتدا ۱۰ تا ۲۰ نفر را معرفی میکردیم که در این نشست حاضر باشند. تا رسیدیم به این روزگاران که جمعیت شعرای حاضر بسیار زیاد شده است.
حسین آکین، شاعر ترکیهای:
حضرت آیتالله خامنهای ارتباط انسانی با شعر دارند
حسین آکین، شاعر ترکیهای که سال ۹۶ در جلسات نیمه ماه مبارک رمضان حاضر بود، دراینباره میگوید: ما شاعران نیز فرزندان زمانه خود هستیم، اتفاقات منطقه و جهان اطراف خود را میبینیم، درک میکنیم و به آن واکنش نشان میدهیم. در جلسات نیمه رمضان انسانیت معنای دیگری مییابد. مراسم خوب و بسیار دیدنی و جذاب است؛ چراکه رهبر انقلاب بهواسطه شناختی که از انسان، انسانیت و ارتباط انسانیت با شعر دارند، در این جلسه حاضر میشوند. درواقع جمعی که انتخاب میشوند و به دیدار ایشان میروند، بازنمودی از فضای انسانی میان رهبری یک جامعه با شاعران آن مملکت است. بهطوریکه نکات رهبر معظم انقلاب قوت قلبی برای شاعران است. همهچیز اقتصاد نیست، همهچیز سیاست نیست، اصل انسانیت است. انسانیت با شعر گرهخورده است و با این گفتمانها و فضاها، انسانیت معنای دیگری مییابد.
بیانات رهبری در دیدار با شعرا
۱- ذهن جوان و خلاق شاعران ما میتواند از مضامین نو برای ابداع مفاهیم سیاسی، عرفانی و اجتماعی استفاده کند.
۲- شعر حتی اگر نمادین باشد، باید برای مخاطب قابلفهم باشد.
۳- واقعا شعر مجموعه شاعران انقلاب، امروز نسبت به ۱۰ سال قبل و ۱۵ سال قبل، یک رشد تحسینبرانگیزی کرده است.
۴- شعر انقلاب باید در خدمت مفاهیم انقلاب باشد.
۵- انسان نفوذ شعر را میفهمد؛ شعر تأثیرگذار است، نافذ است. اگر شعر، خوب سروده بشود و شرایط لازم در آن وجود داشته باشد و خوب اجرا بشود، خیلی تأثیر میگذارد،
۶- در آینده نهچندان دور، با عمیقتر شدن و پختهتر شدن قریحه جوانان خوشذوق، شاهد بنای رفیعی از شعر کشور خواهیم بود.
حسن شجاعی , رهبر انقلاب , شعر انقلاب
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.