سفرهای استانی؛ تقویت بازوی نظارتی پارلمان
مینا افرازه
مجلس یازدهم در ابتدای شروع به کار خود نهتنها درصدد تغییرات بنیادین در ساختارهای مجلس و کارآمدسازی آن در پی حواشی و عملکرد نامطلوب مجلس دهم برآمد، بلکه سفرهای استانی را نیز در راستای وظیفه نظارتی خود در دستور کار قرار داده است.
در همین راستا، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در حالی روز جمعه به مازندران سفر کرد که پیش از آن نيز سفرهای استانی خود را از خوزستان کلید زده بود. گرچه اصل هدف سفر رئیس مجلس به مازندران، شرکت در یادواره شهدای هادیشهر عنوان شد اما محمدباقر قالیباف در سفر به مازندران به بررسی مسائل و مشکلات استان با حضور نمایندگان و مدیران کل پرداخت و بررسی موضوعاتی همچون ساماندهی سواحل، بیکاری، ایجاد مراکز فناوری خصوصا در حوزه دانشبنیانها و رفع موانع جذب توریست و ارائه راهکارهایی در همین باره نیز ازجمله اقدامات این سفر بود.
رئیس مجلس: مجلس باید در میان مردم باشد
گرچه مجلس یازدهم بر اساس محورهای برنامه تحول بنا دارد بعد نظارتی خود را تقویت کند و از نزدیک به رصد مسائل مختلف بپردازد، اما از سوی دیگر انتقاداتی نسبت به نحوه اجرای آن مطرح میشود. موضوعی که رئیس مجلس در نشست با مدیران و نمایندگان مازندران بهنوعی به آن واکنش نشان داده و اظهار کرد: برخی انتقاد میکنند چرا در جمع مردم حضور پیدا میکنیم زیرابه موضوع پروتکلهای بهداشتی آسیب میزند که باید عنوان کرد، مگر در دوران دفاع مقدس که سرزمینمان درخطر بود جانبرکف پشت خاکریزها نمیایستادیم؛ امروز نیز جنگ اقتصادی است و مجلس باید در میان مردم باشد و نمیتوانیم به هر بهانهای بگوییم این امر امکانپذیر نیست.
در حالی سفرهای استانی رئیس مجلس و تعدادی از نمایندگان موجب انتقادات برخی سیاسیون شد و در ادامه برخی از آنان به دنبال القای شائبه انتخاباتی بودن سفرها به عموم جامعه بودند، اما مجلس یازدهم هدف چنین سفرهایی را در راستای وظایف نظارتی خود و تعامل نزدیک با مردم میداند. در همین راستا رئیس مجلس در اظهاراتش در مازندران، شرایط را بهگونهای دانست که کشور نیازمند مدیریت جهادی است نه مدیرانی که پشت میز بنشینند و بنابراین باید در این راه به جوانان اعتماد و تکیه شود.
تعیین مسیر راه مجلس توسط قالیباف
آنچه در سفر رئیس مجلس و برخی نمایندگان به شهرهای مختلف دیده میشود، آسیبشناسی مشکلاتی است که میتواند مجلس را در مسیر قانونگذاری کارآمد و نظارت مطلوب همراهی کند. گرچه برخی افراد نسبت به سفرهای رئیس مجلس نگاه بدبینانه و یکسویهای دارند و دراینبین برخی دولتیها همچون حمید ابوطالبی مشاور رئیسجمهور نیز چندی پیش درواکنشی توییتری به سفرهای رئیس مجلس نوشت که اولویت نخست واصلیترین دلیلِ تشکیل مجلس، قانونگذاری است و حتی نظارت را مختص سازمان بازرسی کل کشور در قوه قضائیه میداند، اما بااینحال اظهارات روز جمعه رئیس مجلس در نشست مشترک با مجمع نمایندگان و همچنین مدیران کل استان مازندران بهنوعی مسیر راه مجلس یازدهم و نسبت اقداماتش با دولت را بهخوبی مشخص کرد.
قالیباف در این نشست گفت: باید یادآور شد ما دولت و قوه مجریه نیستیم بلکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستیم و باید ریلگذار امور باشیم تا سیاستها درست اجرایی شود. همچنین باید نظارت جدی در ابعاد مختلف برای اجرایی شدن احکام داشته باشیم.
وی ادامه داد: تصمیمات مجلس ،فرآیند خرد جمعی نمایندگان و نخبگان است و باید از سوی قوه مجریه و سایر نهادهای مختلف اجرایی شود؛ باید از دخالت در کار اجرایی پرهیز شود تا قوه مجریه پاسخگوی مردم و نمایندگان مجلس باشد.
علاوه بر این به باور بسیاری از تحلیلگران، نظارت و سفرهای استانی مجلس یازدهم در راستای آن، بهنوعی گام بعدی قانونگذاری است و تا زمانی که نظارت مؤثری بر اقدامات و مصوبات مجلس نباشد نمیتوان انتظار اجرای صحیح و کامل قوانین را انتظار داشت.
رئیس مجلس , سفرهای استانی , محمد باقر قالیباف , مینا افرازه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.