سعودیها به دنبال کسب اعتبار ازدسترفته خود در منطقه هستند
هادی محمدی، کارشناس مسائل منطقه و روابط بینالملل در گفتوگو با «رسالت» در مورد مواضع اخیر مقامات رژیم عربستان سعودی ازجمله وزیر امور خارجه این کشور مبنی براینکه در هر مذاکره بالقوه بین دولت بعدی آمریکا و ایران، ما هم باید باشیم بیان کرد: از نگاه بازیگران منطقهای مانند رژیم صهیونیستی و رژیم سعودی، مذاکره و بازگشت به برجام و هرگونه مذاکرهای بین آمریکا و ایران که به یک توافقی منجر شود و امتیازی به ایران دهد مردود است. لذا همواره در محافل، کشورهایی مانند رژیم سعودی از چنین روندی احساس خسران میکردند. در همین راستا دستگاههای امنیتی کشورهایی مانند رژیم صهیونیستی به جمعبندیها و نگاه جدیدی دست پیدا کردند و طبق آن معتقدند که اگر بتوانیم از طریق افزایش سطح فشار و گسترده کردن بازیگرانی که بتوانند فشار حداکثری علیه ایران را در یک پروسه مذاکراتی فراهم کنند، با راهبرد دوره جدید حاکمیت و دولت در آمریکا همسو و منسجم میشویم.
وی افزود: بایدن برخلاف ترامپ معتقد است که بهجای فشارهای فیزیکی به ایران باید از ابزارهای فشار هوشمند استفاده کرد و یکی از آن ابزارها هوشمندسازی و حداکثر فشار علیه ایران است تا بتوانند هم در محیط منطقهای و هم در عرصه بینالمللی قابلیتهای بازیگری، جایگاه و قدرت ایران را سلب کنند.
محمدی ادامه داد: در ابتدا از طریق اجماعسازی با اروپا و سپس بیطرف کردن قدرتهای جهانی مانند روسیه و چین و مشارکت دادن به بازیگران منطقهای مانند عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی پروسه فشار هوشمند علیه ایران کامل خواهد شد.
این کارشناس تأکید کرد: از نگاه مستقل، رژیم سعودی اکنون در بدترین شرایط و تاریخ سیاسی خود قرار دارد. این رژیم هم در محیط داخلی دارای شرایط بیثبات و هم در محیط منطقهای دارای کارنامهای شکستخورده در مقابل یمنیها و سیاستهای توسعهطلبی وهابیگری است و در مناسبات با کشورهای منطقه هم در وضعیتی آسیبپذیر است.
عربستان میخواهد جعبهابزار آمریکا باقی بماند
او اضافه کرد: درنتیجه عربستان سعی میکند از این طریق برای خودش یک جایگاهی به دست آورد و با مطرح کردن اینکه ضرورت دارد که در هرگونه مذاکرات آتی بین آمریکا، ایران و اعضای دیگر ۱+۵ مشارکت داشته باشد، ازیکطرف برای ایجاد پرستیژ و یک حرکت فرار روبهجلو برای پوشاندن شکستها و از طرف دیگر پوشاندن شرایط بیثبات و ناکارآمدیهایش است و از طرف دیگر میخواهد بهعنوان جعبهابزاری در اختیار سیاستهای منطقهای آمریکا باقی بماند.
محمدی اظهار کرد: این در حالی است که جمهوری اسلامی اعتقادی به مذاکره با آمریکا ندارد. اگرچه در لایههای سیاسی کشور لیبرالهایی که از جهت گفتمان شکست خوردند این بحث را مطرح میکنند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی عنوان کرد: جریان لیبرال داخلی هم در کارنامه حکومتداری و هم در گفتمان ضرورت سازش با آمریکا و غرب کارنامه قابل دفاعی ندارد و اخیرا هم تلاش کردند تا بگویند که از طریق حفظ ظرفیتهای اروپایی و آمریکا باید کشور را مدیریت کرد. اما موضعگیری تروئیکای اروپا دقیقا همان عناوین زیادهخواهی آمریکا بود و آنها نیز بهجز گستردهتر و دائمی کردن محدودیتهای ایران در موضوعات منطقهای و بینالمللی رویکرد دیگری ندارند. این حرفها به این معناست که پروژه ضرورت مذاکره با آمریکا، یک نام جدید برای ایران است
وی گفت: نظام جمهوری اسلامی اعتقادی به این فرمول و پذیرش برجام ندارد و آن را یک پروژه نافرجام حداقل با ویژگیهای فعلی میداند. چراکه مفهوم اصلی برجام به معنای خلع سلاح کامل ایران است و ماهیت گامبهگام اینکه در این توافق برای آن است که در گامهای بعدی به موضوعات دیگری که ایران را به نقطه تسلیم برساند، دست یابند. لذا اولویت جمهوری اسلامی اصلا این نیست. محمدی اظهار کرد: بااینحال در گزارشهایی که از طرف مشاوران بایدن مطرحشده دیده میشود که معتقدند در موضوع برگشت به برجام باید ابزاری برای دولت سازی در انتخابات سال آینده جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند. آنها میدانند که نگاه ایران منطقی، مستحکم و
مطالبه گر است. بنابراین تلاش میکنند که از مسئله بازگشت به برجام برای تقویت جریان لیبرالیسم مرده داخلی و گفتمان سازش استفاده کنند و از این طریق با تبلیغ برخی امتیازات شکلاتی سعی دارند موضوع احیای جریان لیبرالیسم، ناکارآمدی داخلی را احیا کنند.
عربستان سعودی , هادی محمدی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.