سرنوشت پنج میلیارد دلار پول ایران در عراق - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 25857
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 05 مرداد 1399 - 8:14 |
خاطرات مدیر مرکز حفظ و نشر اسناد و ارزش‌های مقاومت اسلامی عراق از عملیات مرصاد:

سرنوشت پنج میلیارد دلار پول ایران در عراق

عراق سال‌هاست یکی از مشتریان پر و پا قرص گازی و برقی ایران است حتی بعد از خروج آمریکا از برجام و تهدید این کشور برای تحریم کشورهایی که از ایران نفت یا گاز خریداری کنند، عراقی‌ها به واردات گاز و برق از ایران ادامه دادند به‌طوری‌که درحال‌حاضر حدود ۳۰ درصد از برق موردنیازش را از ایران وارد می‌کند.
سرنوشت پنج میلیارد دلار پول ایران در عراق

بخش اقتصادی
عراق سال‌هاست یکی از مشتریان پر و پا قرص گازی و برقی ایران است حتی بعد از خروج آمریکا از برجام و تهدید این کشور برای تحریم کشورهایی که از ایران نفت یا گاز خریداری کنند، عراقی‌ها به واردات گاز و برق از ایران ادامه دادند به‌طوری‌که درحال‌حاضر حدود ۳۰ درصد از برق موردنیازش را از ایران وارد می‌کند.
با اعمال مجدد تحریم‌ها، چالش جدی در پرداخت پول گاز و برق به ایران به‌وجودآمد و عراق اعلام کرد به‌جای پرداخت یورو و دلار، بدهی خود را با دینار پرداخت می‌کند، اما این پیشنهاد ازسوی ایران موردقبول واقع نشد و قرار شد بخشی از بدهی‌ها به‌صورت یورو و در صورت عدم توان عراق به دینار پرداخت گردد. 
در حال حاضر هم بخشی از پول ایران در بانک عراقی که زیر نظر بانک «جی پی مورگان» آمریکا قرار دارد، به دینار واریز شده اما به دلیل تحریم‌های یک‌جانبه بانک مرکزی، این پول بلوکه‌شده و هیچ اقدام مؤثری تاکنون برای آزادسازی آن انجام نگرفته است. 
سیدحمید حسینی دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق  در گفت‌وگو با «رسالت»، با اشاره به بدهی عراق از واردات برق و گاز از ایران گفت: عراق همواره بدهی‌های خود را در قبال کالا و خدماتی که از ایران دریافت کرده، پرداخت کرده ، اما در پرداخت بدهی‌های اخیر خود تأخیر داشته است.  ما طی سال‌های گذشته بیش از ۱۰ میلیارد دلار پول برق از عراق دریافت کرده‌ایم، ضمن این‌که از سال گذشته صادرات گاز هم به این کشور داشته‌ایم.  
وی ادامه داد: از سال گذشته تاکنون ایران بابت صادرات گاز و برق به عراق از این کشور طلبکار است. ایران به‌طوردائم صادرات گاز و برق به عراق دارد و طبق آخرین برآوردهای انجام‌شده، پنج میلیارد دلار از عراق طلب دارد. در سال جاری توافقاتی صورت گرفته
تا این پول آزاد شود و عراقی‌ها قول دادند، مشکلاتی که در نقل‌وانتقال پول و خرید کالا از محل این پول وجود دارد را برطرف کنند. حسینی در تشریح دلایل عدم دریافت طلب ایران از عراق گفت: سال گذشته در سفر رئیس‌کل بانک مرکزی به عراق، حسابی به نام بانک مرکزی دریکی از بانک‌های عراقی که نقل و انتقالات پولی و مالی بین‌المللی این کشور را انجام می‌دهد، باز شد و عراق بدهی‌های خود را به دینار به آن حساب واریز کرد، زیرا امکان پرداخت به‌صورت ارزی را نداشت. در این حساب رقم بالایی واریز شد، اما به دلیل تحریم دوباره بانک مرکزی توسط آمریکا، امکان برداشت از آن حساب وجود ندارد. 
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق  تصریح کرد: بانک عراقی که نقل و انتقالات بین‌المللی را انجام می‌دهد، زیر نظر بانک
«جی پی مورگان» آمریکا قرار دارد و به همین علت در انتقال پول برای ایران سختگیری می‌شود و از سال گذشته تاکنون هم هیچ اقدامی در راستای دریافت پول صورت نگرفته است. 
وی یادآور شد: قرارداد صادرات گاز با عراق برخلاف قرارداد با ترکیه که ۲۵ ساله بسته شده، ۶‌ساله است، درحالی‌که ارقام قراردادهای کوتاه‌مدت نسبت به بلندمدت بالاتر است. درحال‌حاضر هم وزارت برق عراق که خریدار است، بدهی خود را پرداخت کرده اما این پول در بانک بلوکه شده. علاوه بر این اخیرا قرارداد دوساله‌ای هم برای صادرات برق به عراق به امضا  رسیده است. حسینی با اشاره کاهش میزان صادرات کالا به عراق در پی شیوع کرونا گفت: میزان صادرات به عراق طی سه‌ماهه اول امسال، یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار بوده که نسبت به سال قبل که دو میلیارد دلار در مدت مشابه بوده، با کاهش صادرات روبه‌رو بودیم، اما همین میزان صادرات هم قابل‌ملاحظه است. این صادرات از طریق بخش خصوصی انجام گرفته و برای دریافت و پرداخت آن مشکلی وجود نداشته است. 
وی بابیان این‌که موج دوم شیوع کرونا می‌تواند باعث کاهش بیشتر صادرات به عراق شود، گفت: امیدواریم موج دوم کرونا هر چه سریع‌تر مهار شود تا نتواند حجم صادرات را بیش از این میزان کاهش دهد. اکنون مرزهای شلمچه، مهران، سومار و اقلیم کردستان باز هستند و صادرات و واردات انجام می‌گیرد و مرزهای خسروی و چذابه هم در روزهای آینده باز می‌شوند.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای سرنوشت پنج میلیارد دلار پول ایران در عراق بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.