سرنوشت مبهم پروژه نورد استریم ۲
گروه بینالملل
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، پسازآن که روسیه استقلال مناطق تحت کنترل استقلالطلبان در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت، روند صدور مجوز بهرهبرداری از خط لوله انتقال گاز «نورد استریم ۲» را به حالت تعلیق درآورد. جو بایدن، رئیسجمهور ایالاتمتحده نیز گفت که مطابق قولی که پیشتر داده بود هماهنگی لازم را با آلمان برای توقف مقدمهچینی موردنیاز جهت آغاز صدور گاز از طریق خط لوله نورد استریم ۲ انجام داده است.
به گزارش یورونیوز، دولت آمریکا همواره تأکید کرده که احداث این خط لوله جدید برای صدور گاز روسیه به آلمان که با دور زدن مسیر پیشین انتقال گاز از طریق خاک اوکراین اجرایی شده، وابستگی اروپا به گاز روسیه را بیشازپیش افزایش خواهد داد.با وجود مخالفتهای آمریکا عملیات احداث خط لوله نورد استریم ۲ به پایان رسیده ولی هنوز گازی در آن به جریان نیفتاده است. به همین دلیل، توقف عملیات اجرایی آن به یکی از مجموعه اقدامات غرب علیه روسیه بدل شده است.
نورد استریم ۲ یک خط لوله انتقال گاز طبیعی به طول هزار و ۲۳۰ کیلومتر است که با طی عمق دریای بالتیک از روسیه تا سواحل آلمان امتداد دارد.این خط لوله به موازات خط لوله نورد استریم ۱ احداث شده ولی ظرفیت انتقال گاز از طریق آن دو برابر نسخه اولیه خود است؛ چنانکه قادر است سالانه ۱۱۰ میلیارد مترمکعب گاز را از شهر ویبورگ روسیه به گرایفسوالد آلمان برساند.آغاز جریان گاز در این خط لوله به شرکت روسی گازپروم بهعنوان مالک نیمی از سهام آن، این امکان را میدهد که بدون استفاده از خطوط لوله فعلی انتقال گاز که از خاک اوکراین و لهستان عبور میکند، گاز صادراتی خود را به سیستم خط لوله اروپا برساند.
عملیات احداث این خط لوله به پایان رسیده و تزریق گاز نیز به آن انجام شده ولی آغاز جریان انتقال آن هنوز در انتظار صدور مجوزهای قانونی بهرهبرداری از سوی آلمان و کمیسیون اروپاست.سازمان تنظیم مقررات آلمان در حال بررسی انطباقپذیری سازوکار اجرایی خط لوله نورد استریم ۲ با مقررات اروپایی درزمینه رقابت منصفانه است. این همان فرآیندی است که با تأیید اولاف شولتس، صدراعظم آلمان معلق شد.همچنین آلمان موظف بود گزارشی در مورد تأثیر این خط لوله بر امنیت انرژی ارائه دهد که به گفته شولتس انتشار این گزارش نیز فعلا منتفی شده است.
جدال واشنگتن و برلین ادامه دارد
عملیات اجرایی این خط لوله که در زمان صدراعظمی آنگلا مرکل پیش رفت، یک عامل تنشزا در روابط ایالات متحده و آلمان بود.ایالاتمتحده از ابتدا با احداث خط لوله نورد استریم ۲ مخالف بود و همچنان آن را عاملی برای افزایش وابستگی اروپا به گاز روسیه میداند که این امکان را به مسکو خواهد داد که با راحتی بیشتری از گاز بهعنوان یک سلاح سیاسی علیه اتحادیه اروپا و دیگر متحدان این کشور در شرق اروپا استفاده کند.بر همین اساس، آمریکا در اواخر سال ۲۰۱۹ و در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ شرکتهای سازنده این خط لوله را تحریم کرد، اقدامی که با واکنش منفی مرکل مواجه شد. صدراعظم آلمان با محکوم کردن تصمیم دولت آمریکا از واشنگتن خواست تا در سیاستهای انرژی اروپا دخالت نکند.
البته برخی تحلیلگران نیز تلاش آمریکا برای حضور پررنگتر در بازار صادرات گاز را نیز یکی از دیگر انگیزههای ایالاتمتحده با آغاز به کار خط لوله جدید صادرات گاز روسیه به اروپا میدانند.
یورونیوز
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.