سرعت گرفتن دومینوی خیانت
گروه سیاسی
پسازآنکه بحرین و امارات در خط مقدم کشورهای سازش کننده با رژیم صهیونیستی قرار گرفتند، دومینوی سازش اعراب با اسرائیل و خیانت آشکار آنان به آرمان فلسطین سرعت گرفته است. در همین رابطه، در روزهای گذشته نیز رئیسجمهور آمریکا از توافق رژیم صهیونیستی و سودان برای عادیسازی روابط دیپلماتیک خبر داد.
سودان پس از امارات و بحرین، سومین کشوری است که تلاش کرده در پی وعده دولت آمریکا مبنی بر خارج کردن این کشور از فهرست کشورهای حامی تروریسم و لغو تحریمهای آن، هرچه سریعتر به آنچه که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل آن را حلقه سریع صلح میخواند، راه یابد. حتی برخی خبرها حاکی از این است که پیش از اعلام توافق سودان با اسرائیل، ترامپ رسما سودان را از فهرست مذکور حذف کرد و سودانیها دقیقا در ظرف مدت کوتاهی پس از اعلام این خبر به وعده سازش عمل کردند.
احتمال ملحق شدن پنج کشور دیگر به فهرست خائنین در آینده نزدیک
جدای از سودان، دولت عربستان نیز که همواره همسو و مجری سیاستهای آمریکا و اسرائیل در بین دولتهای اعراب و سازشگر منطقه بوده، سعی کرد از این جریان عقب نماند و از فرصت بهدستآمده برای علنی کردن ارتباطات پیدا و پنهان خود با اسرائیل استفاده کند. به همین خاطر، دونالد ترامپ جمعه اعلام کرد که «پنج کشور عربی دیگر خواهان پیوستن به توافق سازش با اسرائیل هستند و عربستان سعودی نیز بهزودی به توافق سازش خواهد پیوست».
به نظر میرسد هر یک از دولتهای مورد هدف آمریکا برای پیادهسازی طرح سازش با اسرائیل بهنوعی در درون خود یا در ارتباطات و تعاملات بینالمللیشان با دیگر کشورها دارای پاشنه آشیل و چالشهای فراوانی هستند. همین موضوع است که سبب شده دولت آمریکا از طریق توسل به نقطهضعفها و ارعاب این کشورها از طریق اعمال سیاستهای تنبیهی و یا حتی تطمیع، آنان را به امضای توافق سازش با اسرائیل و کشاندنشان به داخل حلقه صلح بهره ببرد.
رفع تحریمها و معاف شدن از پرداخت بدهیهای آمریکا، هدف اصلی دولت سودان از ملحق شدن به طرح سازش است و دراینبین حتی هیئت سودانی کمک ۱٫۲ میلیارد دلاری اختصاصیافته به نفت و گندم و اعانه یا قرض یک میلیارد دلاری ۲۵ ساله را جزء شرایط خود برای عادیسازی مناسبات با رژیم صهیونیستی مطرح میکند. این در حالی است که از سوی دیگر دولتهایی همچون امارات و عربستان تلاش دارند تا خودشان را بهنوعی محور اصلی تحولات منطقه و بازیگر فعال در معادلات آن معرفی کنند.
تقابل با جریان مقاومت؛ بُعد دیگر توافق اعراب سازشگر با اسرائیل
البته علاوه بر این امارات، بحرین و عربستان همزمان با این موضوع، هدف مشترک دیگری را دنبال میکنند و درصددند از طریق پیوستن به طرح سازش بهنوعی سیاست تخاصمی خودشان در قبال محور مقاومت خصوصا ایران را عملیاتی و پیگیری کنند. موضوعی که مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا نیز هفته گذشته در سخنانی در «شورای آتلانتیک» در واشنگتن، صراحتا مدعی شد که توافقات عادیسازی روابط میان امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی در راستای ایجاد نوعی ساختار امنیتی در مقابل ایران است و قرار است در آن کشورهای منطقه در کنار رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از درگیری با ایران همکاری کنند. یا حتی پیش از وی نیز کِلی کرافت نماینده آمریکا در سازمان ملل، تلویحا روند سازش اعراب با اسرائیل را اقدامی در تقابل با ایران توصیف کرد.
با تمام این تفاسیر، گرچه بسیاری از تحلیلگران داخلی و بینالمللی بر این باورند که اجرا و پیگیری شتابزده طرح سازش از سوی آمریکاییها آنهم در شرایط کنونی بهنوعی با اهداف انتخاباتی دولت ترامپ مرتبط است، اما از سوی دیگر پیگیری اهداف بلندمدتی همچون رؤیای قدیمی صهیونیستها مبنی بر حکومت نیل تا فرات آنان، نفوذ به مناطق و مرزهای نزدیک جمهوری اسلامی ایران و تقابل هرچه صریحتر آمریکا و اسرائیل با کشورمان و تغییر معادلات و تحولات منطقه غرب آسیا به سود این کشورها از دیگر دلایلی است که میتوان برشمرد.
رژیم صهیونستی , سودان , عربستان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.