سرخوردگی کاخ الیزه از کاخ سفید
فخرالدین اسدی
پاریس در اقدامی کاملا بیسابقه، سفرای خود را از واشنگتن و کانبرا فراخوانده است. این تصمیم پسازآن اتخاذ شد که استرالیا قرارداد خرید زیردریایی را با فرانسه فسخ کرد و تصمیم گرفت که زیردریاییهای هستهای را آمریکا بخرد.حکومت فرانسه تصمیم اش را مبنی بر فراخوانی نمایندگان ارشد سیاسی این کشور از ایالاتمتحده آمریکا و استرالیا اعلام کرد. ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه گفت که این تصمیم از سوی امانوئل ماکرون رئیسجمهور این کشور درخواست شده است. این اقدام پسازآن روی دست گرفته شد که استرالیا قرارداد خرید زیردریایی به ارزش حداقل ۴۰ میلیارد دلار را روز پنجشنبه با فرانسه فسخ کرد. این زیردریاییهای فرانسه انرژی خود را از دیزل-برق میگرفت.وزیر خارجه فرانسه در یک اعلامیه خبری تأکید کرد که تصمیم پاریس «با جدیت استثنایی اعلامیهها، توجیه میشود.»
فرانسویها بهتزدهاند
کاخ الیزه بهشدت بهتزده و خشمگین است. انعقاد معاملهای پشت پرده میان واشنگتن و کانبرا با هدف فسخ معامله قبلی میان کاخ الیزه و استرالیا، بدترین ضربه حیثیتی به حاکميت فرانسه محسوب میشود. این در حالی است که پاریس طی سالهای گذشته و اخیر به یکی از مهرههای واشنگتن در نظام بینالملل تبدیل شده است. حتی انتقادات موردی امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه از دونالد ترامپ و بایدن، رؤسای جمهور قبلی و فعلی آمریکا، هیچگاه جنبهای جدی و محکم نداشته است. درهرحال، فرانسه خشم خود را علیه این معامله میان استرالیا و ایالاتمتحده اعلام کرده است و البته انگلیس نیز در این معامله دست داشته است. به عبارت بهتر، بهزودی ممکن است سفیر فرانسه در انگلیس نیز از سوی کاخ الیزه فراخوانده شود. در گذشته ، بعضا تنشهایی مقطعی میان پاریس و زوج واشنگتن-لندن به وجود آمده است، اما منتهی به فراخواندن سفرای فرانسه از این کشورها نشده است.
آمریکا فقط ابراز تأسف میکند!
واکنش کاخ سفید نسبت به اقدام اخیر کاخ الیزه در فراخوانی سفرا، در نوع خود قابلتأمل است.
کاخ سفید اعلام کرد که از این تصمیم ایالاتمتحده ابراز تأسف میکند ولی در عین زمان تلاش میکند که این تنش را از راههای دیپلماتیک حل کند.
ند پرایس، سخنگوی کاخ سفید در یک اعلامیه خبری از فرانسه به عنوان «شریک حیاتی و قدیمیترین متحد ما» یادآوری کرده و گفت که احتمالادر نشست هفته آینده مجمع عمومی سازمان ملل متحد مذاکرات در سطح بالا انجام خواهد شد.بااینحال،بعید به نظر میرسد که واشنگتن، لندن و کانبرا از تصمیم خود در خصوص انعقاد و امضای موسوم به «آکسوس»صرفنظر کنند. درحالیکه در اعلامیه اتحاد دفاعی استرالیا و آمریکا از چین نام برده نشده است، اما جو بایدن رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا، یکی از دلایل برای اتحاد موسوم به (AUKUS) را «تهدیدهای در حال تحول سریع» عنوان کرده است. در عین زمان موریسون گفته است که این پیمان سهگانه زمینه آن را مهیا خواهد کرد که «در برابر چالشهای مغلق و روزافزون در حوزه اقیانوسهای هند و آرام وارد عمل كردیم.»
انعقاد این پیمان، منجر به انتقاد مشترک پکن و اتحادیه اروپا شده است. چین روز پنجشنبه در ارتباط به این پیمان واکنش تندی نشان داده و آن را «بهشدت غیرمسئولانه» عنوان کرده است. ژاوو لی ژیانگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفته است که این پیمان «صلح و ثبات را در منطقه شدیداتضعیف و مسابقه تسلیحاتی را تشدید میکند.»
برخی سران اتحادیه اروپا نیز معتقدند که شکلدهی اتحاد فعلی میان آمریکا، استرالیا و انگلیس «آنهم با بهرهگیری از زیردریاییهای هستهای » منجر به افزایش احتمال تشدید بحرانهای منطقهای در شرق آسیا و اقیانوس آرام و اقیانوس هند خواهد شد. در این صورت،پای بسیاری از اعضای اتحادیه اروپا ازجمله آلمان و فرانسه نیز به دلیل عضویت در ناتو بهصورت خودکار به منازعات بازخواهد شد. فراتر از آن، پاریس و برلین از اینکه واشنگتن بدون مشورت با اعضای دیگر ناتو این پیمان را تنظیم و امضاء کرده است، شدیدا خشمگین و نگران هستند.
استرالیا در میان دوراهی
به نظر میرسد استرالیا اکنون بر سر یک دوراهی استراتژیک قرارگرفته است ،کانبرا ناچار است اکنون میان واشنگتن و پاریس«یا همان اتحادیه اروپا» دست به انتخاب بزند. وزارت خارجه استرالیا اعلام کرده است که نسبت به تصمیم فراخوانی سفیر فرانسه از کانبرا، ابراز تأسف میکند و درعینحال بر همکاریهای مشترک بر امور دیگر با پاریس پایبند است. این بیانیه وزارت امور خارجه استرالیا نشان میدهد که این کشور قصد ندارد از تصمیمی که مبنی بر کنارگذاشتن پاریس از معامله با خود« بر سر خرید زیردریایی هستهای»گرفته ، اجتناب کند.
اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا آسیبهای دوجانبه با فرانسه را پذیرفت اما گفت که در این خصوص با امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه رایزنی خواهد کرد. نتیجه این رایزنی، صرفا در صورتی موردپذیرش کاخ الیزه خواهد بود که منجر به لغو
قرار داد جدید میان استرالیا با انگلیس و آمریکا شود! موضوعی که تحقق آن با توجه به مواضع مطرحشده از سوی بازیگران غربی، بعید به نظر میرسد .
در این میان، مقامات استرالیایی معتقدند که معامله کانبرا با واشنگتن و لندن ماهیتی کاملا رئالیستی و واقعگرایانه دارد. موریسون در مصاحبه با یک رادیوی استرالیایی گفت که این انتخاب، در«محیط استراتژیک جدیدی که با آن روبهرو هستیم» انجام شده است.بااینهمه فرانسه از سالها به دنبال یک شریک استراتژیک سیاسی، اقتصادی و نظامی اروپایی برای منطقه اقیانوس آرام است. این هفته اتحادیه اروپا از برنامههای خود برای هند و اقیانوس آرام رونمایی کرد.جوزپ بورل، مأمور ویژه اتحادیه اروپا در امور خارجی گفته است که انتقاد فرانسه را درک میکند و این اتحادیه نیز از ایجاد چنین پیمانی اطلاع قبلی نداشته است. بورل نیز از تلاشهای اتحادیه اروپا در حوزه هند و اقیانوس آرام خبر داده و گفته است که مأموریتهای دریایی این اتحادیه را در حوزه مذکور افزایش میدهند و نیز این اتحادیه در نظر دارد تا قراردادهای بیشتر تجارتی و همکاریهای مشترک را در این حوزه به امضاء برساند.
فخرالدین اسدی , فرانسه , ماکرون
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.