«سایه» محبت بر سر نیازمندان
اعتماد افراد جامعه، مهم ترین عامل تداوم فعالیت موسسات و تشكل های خیریه و عام المنفعه به شمار می رود، عاملی كه به خاطر اقدام سودجویانه و سوءاستفاده برخی افراد دچار خدشه شده است بنابراین مشارکت خیران در گرو اعتماد و آگاهی است، از این رو گروهی جوان دهه شصتی که سابقه حضور در اردوهای جهادی را دارند با دغدغه ای مشترک دور هم جمع شدند و تصمیم گرفتند، گره از کار فروبسته تهیدستان بگشایند. آنان برای اینکه بتوانند بستری به منظور اطلاع رسانی جامع و شفاف باهدف اعلام نیازها و دریافت کمکها فراهم سازند، پلتفرمی تحت عنوان «سایه» راه اندازی کردند تا نیازهای مالی و خدماتی هموطنان محروم را برطرف کنند.
موسسات خیریه فراوانی در سطح کشور مشغول به فعالیت اند که هریک، شماری از نیازمندان را تحت پوشش خود قرار داده اند اما نبود بانک اطلاعاتی جامع از نیازمندان تحت پوشش موسسات باعث شده برخی نیازمندان مورد حمایت چندین موسسه قرار گیرند یا امکاناتی در اختیار موسسهای قرار بگیرد که نیازمندان تحت پوشش آن موسسه، احتیاجی به آن نداشته باشند از طرفی ممکن است یک نفر کالا یا خدمتی در اختیار داشته باشد که می تواند با آن نیاز یک نفر را رفع کند اما نیازمندانی که نزدیک او هستند به آن کالای خاص نیازی نداشته باشند. بی تردید فعالیت جزیره ای خیریه های متعدد، نمی تواند
این اطمینان را بوجود بیاورد که کمکها به دست نیازمندترین فرد ممکن برسد و نیاز نیازمند برطرف شود. برهمین اساس «سایه»، یک پلتفرم نوین اتصال توانمندان به نیازمندان است و مراکز و مؤسسههای خیریه در این سایت عضو شده و می توانند نیازهای مددجوهای خود را با کد ملی ثبت کرده و ضمن اشتراک گذاری در دسترس عموم خیرین قرار دهند. به عبارت دیگر، «سایه» خَیر را به خیریه ای که آن نیازمند را تحت پوشش خود دارد، معرفی کرده تا کالا یا خدمت را به فرد نیازمند برساند و پس از رسیدن آن به دست فرد محروم، این موضوع را به خیراطلاع می دهد، بنابراین سایه، تمام کوشش خود را به کار گرفته، گزارشی به توانمندان یا خیرین ارائه کند و مسیری که احسان آنان طی کرده تا به دست نیازمندان برسد را به صورت دقیق و شفاف اعلام نماید.
معرفی دقیق تر «سایه»
سایه، طیف وسیعی از نیازمندیها را پوشش می دهد و با دریافت اقلام نقدی و غیرنقدی از افراد نیکوکار، آنها را به دست نیازمندان می رساند. برای کمک از این طریق به چندین روش میتوان عمل کرد، در صورتی که فرد کالایی در اختیار دارد؛ آن را به صورت مستقیم ثبت می کند تا سایه آن را در شهر و آدرسی که خود مشخص کرده، تحویل بگیرد و به دست نیازمند برساند. روش دیگر پرداخت نقدی است که فرد، همه یا بخشی از مبلغ را پرداخت میکند تا «سایه»، کمک را به صورت نقدی یا با تهیه کالای مورد نیاز به افراد نیازمند تحویل دهد.
روش سوم هم گلریزان است. در این حالت، اگر فرد از نظر مالی توانایی کمک نداشت، گلریزان میکند و لینک آن را در اختیار دوستان و آشنایان قرار میدهد تا آنها هم با پرداخت مبلغی، در جمع آوری هزینه نهایی مورد نیاز برای تهیه کالا یا کمک نقدی سهیم باشند.
فعالیت هایی که این پلتفرم انجام می دهد، بخشهای مختلفی را در بر
می گیرد از اهدای کمک مالی تا سقف مبلغ ثبت شده یا وسیله قابل استفاده توسط توانمند و تحت پوشش خیریه قرار گرفتن نیازمند و دیگر مسائل ازجمله، تایید نیاز نیازمند توسط تیم ها، جستجوی نیاز و انتخاب مورد دلخواه توانمند بدون محدودیت جغرافیایی و ثبت نیاز نیازمندان در پنل خیریه و رسیدن کمک به دست نیازمند در کمترین زمان، بنابراین سایه، بستر شفافی برای کمکگیرنده و کمکشونده است. از سوی دیگر کاربران می توانند نیازمندی های خویش را از کمک به اشتغال، خدمات آموزشی- درمانی و مالی مطرح کنند. این نیازها ابتدا از سوی خیریه ها و سازمان های مردم نهاد که در سایه عضو هستند، مورد ثبت و بررسی قرار می گیرد و سپس، خیرین نسبت به ثبت توانایی خود در ارائه کالا یا کمک های نقدی در سیستم اقدام می کنند. آنان در کوتاهترین زمان ممکن و بهترین نحو می توانند، نیازی که با توانایی شان مرتبط است را شناسایی نموده و انتخاب کنند، سرانجام هم فرد خیر یا نیکوکار نیاز خود را انتخاب و ارائه خدمت می کند و اینگونه توان توانمند به نیازِ نیازمند گره می خورد.
علی حاجوی: پلتفرمی برای کمک به نیازمند
«علی حاجوی»، مدیرعامل مجموعه و مسئول پلتفرم سایه به منظور تشریح بهتر اقدامات صورت گرفته بر همسویی این پلتفرم با نهادهای حمایتگر نظیر کمیته امداد، هلال احمر و بهزیستی تاکید دارد و می گوید: «ما در راستای نقشآفرینی خیریه ها به آنها کمک کرده و به کارشان نظم می دهیم، به عبارتی، رابط خیریه ها هستیم و آنها نقش پررنگ خود را حفظ کرده اند. «سایه» خیریه جدیدی نیست که قصد داشته باشد بقیه موسسات نیکوکاری و احسان را تعطیل کند و از طرفی هیچ نیازمندی با ما مرتبط نمی شود، در این صورت هم، فرد نیازمند را به خیریه متصل می کنیم.»
او بر موازی کاری های رایج در این حوزه اشاره دارد و معتقد است: «باید بپذیریم که سایه یک پلتفرم در حوزه کمک به نیازمندان است و می توان از این طریق جلوی بسیاری از اقدامات مشابه و بی فایده را گرفت. در این سایت، نیازمندی های افراد محروم از کمک به اشتغال، خدمات آموزشی- درمانی و مالی توسط خیریه ها ثبت شده و مراجعه کننده یا خیر به هنگام اهدای یک کالا یا پرداخت وجوه نقدی برمبنای نیازهای ثبت شده، کمک می کند. البته قابلیت ثبت به صورت تماس تلفنی هم امکان پذیر است و فرد می تواند با برقراری تماس، کالای اهدایی خود را به همراه ساعت تحویل آن اعلام کند.»
حامد حمایتکار: مانع موازی کاری خیریه ها شدیم
«حامد حمایتکار»، رئیس هیئت امنای مجمع ترنم و معاون آی تی می گوید: ما سابقه حضور در اردوهای جهادی و مناطق محروم را داشتیم وبراساس این تجربه، متوجه شدیم که باید کمک ها، از طریق برقراری ارتباط مستقیم با نیازمند باشد و توانمندان و خیران از نیازِ فرد محروم مطلع باشند و براین اساس خدمات ارائه دهند. در همان مقطع زمانی، اطلاعاتی از تهیدستان تهران گردآوری شد و بنا بود، ما آن را ساماندهی کنیم، این مسئله سبب شد تا به فکر راه اندازی سامانه ای مردمی برای کمک به نیازمندان بیفتیم، برهمین اساس تحقیقات گسترده ای انجام دادیم و سیستمهای مشابه ازجمله سیستمهای بهزیستی و کمیته امداد را مطالعه کردیم و با یافتن نقاط ضعف شان، نسبت به راه اندازی سایه اقدام کردیم.
او بر این مسئله تاکید می کند: «شناسایی فرد نیازمند یک کار مردمی است که در «سایه» به این مسئله توجه شده است زیرا محرومیتزدایی توسط مردم و گروههای مردمنهاد بهتر جواب می دهد و وقتی این مسئله دولتی باشد، تغییر سیاست و بضاعت محدود، مانع خدمترسانی مطلوب میشود. نکته دیگری که باید مدنظر قرار داد، این است که «سایه» یک سازمان مردمنهاد مستقل است و از هیچ سازمان یا ارگانی، بودجه ای دریافت نمی کند، اما سازمان های متولی می توانند بر روی کار نظارت کنند.»
«حمایتکار» با بیان اینکه «سایه» مانع موازی کاری خیریه ها شده، توضیح می دهد: «احتمال دارد چندموسسه خیریه، به یک فرد چندبار کمک کند در حالی که فرد نیازمند دیگری، تا به حال هیچ کمکی دریافت نکرده باشد. از طرفی نیکوکاران نمیدانند که محرومان و نیازمندان چه نیازهایی دارند و بهخاطر عدمدسترسی به آنها نمیتوانند مشکل آنها را برطرف کنند، بنابراین ما مانع موازیکاری میشویم زیرا اطلاعات کامل نیازمندان در این سامانه ثبت شده است. بهطور مثال ما میدانیم که یک نیازمند مشخصا چه حمایتهایی از کجا دریافت کرده است و اینگونه احتیاجات یک نیازمند با کمک خیرین و مشارکت مردمی برطرف میشود. «سایه» اطلاعات نیازمندان ثبتشده در سامانه را با ارگانها و دستگاههای موردنظر بررسی کرده است و می داند کدام یک از نیازمندان تحتپوشش چه ارگانی هستند، چه نیازهایی دارند، چه بخشی از نیازهای آنان برطرف شده و چه نیازمندیهایی هنوز باقی مانده است.»
سیدمحمدحسین سجادی نیری: «سایه» در حوزه نوآوری های اجتماعی حرف برای گفتن دارد
«سیدمحمدحسین سجادی نیری»، دبیر توسعه فناوری های نرم و هویت ساز در معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری به تلاش های این مجموعه به منظور حمایت از سایه و قرارگاه جهادی امام رضا (ع) اشاره دارد و بر دغدغه مندی جوان های این مجموعه تاکید می کند. به گفته او، این جوانان زمینه فعالیت های خیرخواهانه را در فضایی شفاف فراهم کردند و از جمله مزیت های «سایه» این است که مراجعه کننده میتواند نیازهای احصا شده نیازمندان را مشاهده و یا براساس نیاز موجود و یا توانمندی خود، کمکهای نقدی، وسیله و یا کالای نو و دست دوم سالم خود را اعلام کند و به این صورت، فرآیند کمک رسانی در فضای شفاف تری انجام می شود.» «نیری» تاکید می کند، «حسب وظایفی که توسط قانون برای نهادهای مختلف به ویژه، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف شده، در این معاونت یک برنامه محوری برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان وجود دارد و شرکت های خلاق و نوآور، پس از معرفی خود و احراز صلاحیت، مورد حمایت قرار می گیرند که «سایه» هم صلاحیت اش احراز شده چون در حوزه نوآوری های اجتماعی حرف های بسیاری برای گفتن دارد.»
«محسن ولیئی»، مدیرعامل مجمع خیرین تهران: بیش از ۱۶۰۰خیریه گردهم جمع شدهاند
محسن ولیئی، فعال در حوزه نیکوکاری و مدیرعامل مجمع خیرین تهران به این نکته اذعان می کند که در پلتفرم سایه می توان کمک خیرین را رصد کرد و شناسایی نیازمندان از این طریق دقیق تر انجام می شود و هیچ خرید و هزینهای در این سامانه بدون شفافسازی و ارائه گزارش عملکرد انجام نمیشود و به همین دلیل که خیران و نیکوکاران در جریان هزینهکرد وجوه نقدی خود هستند، از این سامانه استقبال کردهاند.
او بیان می کند: «بیش از ۱۶۰۰خیریه در این سایت گردهم جمع شدهاند و جمعی از جوانان جهادی و انقلابی با نگرشی نو، واسطه خیر شده اند. هم اکنون گروههای مختلف از نیازها توسط خیریههای عضو سایه بررسی و ثبت میشوند تا توانمندانی که توانشان را به سیستم سایه معرفی میکنند به بهترین نحو و در سریعترین زمان بتوانند نیاز مرتبط با توانشان را شناسایی کنند، که پس از انتخاب نیاز توسط فرد توانمند از طرف خیریه مربوطه ارتباط با فرد توانمند برقرار میشود و توان ارائه شده به دست نیازمند میرسد لذا سرعت عمل بیشتری در انتقال کمکهای مردمی به دست نیازمندان وجود دارد، البته ناگفته نماند که کمیته امداد هم تفاهم نامه ای
با وزارت ارتباطات منعقد و سامانهای با عنوان سخا راهاندازی شده که به فعالیت های سایه شباهت دارد و سایت «موسسه ملی مؤسسات نیکوکاری» هم مشابه «سایه» است.»
ولیئی در ادامه با اشاره به زمینه آشنایی خود با سایت سایه می گوید: «گروه جهادی امام رضا (ع) باعث این آشنایی بودند و خواستند که از این مجموعه دیداری داشته باشیم که بعد از بازدید متوجه شدیم، این سایت، چالشی که برای شناسایی خانوادههای نیازمند و توزیع امکانات خیرین در کشور وجود دارد را برطرف کرده و منتهای کوشش خود را به کار گرفته تا کمک رسانی
در زمان و به میزان لازم باشد و همچنین اقداماتی برای تقسیم مناطق پایتخت به گروههای مختلف صورت پذیرفته است.»
به گفته او، مطابق اطلاعات سازمان بهزیستی و کمیته امداد، نزدیک به پنج میلیون نفر در این سامانهها ثبت هستند و اگر اطلاعات خیریهها در وزارت کشور، نیروی انتظامی و هلالاحمر هم در کنار هم قرار بگیرند، می توان در توزیع کمکها، عادلانه تر عمل کرد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.