سالیوان چه میگوید؟!
محمد مهرعلی
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت بایدن ، در تازهترین اظهارات خود تأکید کرده است که ایران باید در خصوص برگزاری مذاکراتی طولانیتر و گستردهتر که دربرگیرنده مسائل غیرهستهای (منطقهای و موشکی) باشد ، تضمین دهد .به عبارت بهتر، سالیوان در عمل، عبور از برجام بهمثابه یک سند مستقل را در دستور کار قرار داده و صرفا این توافق را نقطه آغازی برای گفتوگوهای دیگر میداند. مذاکرات وین برای دوباره فعال کردن برجام از اردیبهشتماه گذشته در وین جریان دارد. جلسات بهطور متناوب، گاه با وقفههای چندهفتهای تشکیل میشود. نمایندگان ایران، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان مستقیما در این جلسات شرکت دارند و هیئت آمریکایی نیز بهطور غیرمستقیم و اساسا با وساطت نمایندگان اتحادیه اروپا، مذاکرات را دنبال میکند.
جیک سالیوان در خصوص آنچه در مذاکرات وین میگذرد میگوید:هنوز در مورد موضوعات اساسی باید راه زیادی طی شود؛ ازجمله موضوع تحریمهای ایران و تعهداتی که این کشور باید بپذیرد.همچنین لازم است تضمینهایی در خصوص مذاکرات دیگر( مذاکرات فرابرجامی) در این خصوص در نظر گرفته شود.»
منظور سالیوان و مقامات آمریکایی از مذاکرات جدید و طولانیتر کاملا مشخص است! آنها خواستار مذاکره با تهران بر سر مسائل منطقهای و موشکی هستند. طی این هفتهها شاهد فضاسازی سیاسی، رسانهای و تبلیغاتی کشورهای غربی علیه توان موشکی کشورمان هستیم. متعاقب شکست داعش در سوریه و عراق که بهمثابه شکست غرب در منطقه تلقی میشود، این روند تشدید شد و اکنون، در دورانی که دموکراتها بار دیگر در رأس معادلات قدرت در واشنگتن قرارگرفتهاند به نقطه اوج خود رسیده است. دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالاتمتحده در ابتدای سال ۲۰۱۷ میلادی و در سخنرانی جنجالی خود علیه توافق هستهای، خواستار گنجانده شدن موضوع توان موشکی ایران در برجام بهعنوان یکی از پیششرطهای حفظ توافق هستهای از سوی آمریکا شد اما با خروج یکجانبه دولت وی از توافق هستهای، دیگر سخنی در این خصوص به میان نیاورد. از سوی دیگر، امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه نیز طی سالهای اخیر بارها نسبت به توان موشکی کشورمان ابراز نگرانی کرده و خواستار مذاکره با ایران بر سر این موضوع شده است.
مقامات آمریکایی بهطورکلی اصرار زیادی در خصوص گنجاندن مسئله موشکی ایران در برجام یا در یک توافق مجزا داشته و دارند.در این میان، دموکراتها سوءسابقه بدتری نسبت به جمهوریخواهان دارند. در جریان برگزاری مذاکرات هستهای میان ایران و اعضای ۱+۵ بین سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴، جان کری وزیر امور خارجه سابق ایالاتمتحده نیز خواستار گنجاندن موضوع توان موشکی ایران در برجام بود. حتی کار بهجایی رسید که مذاکرات مسقط در سال ۱۳۹۳ به دلیل اصرار طرف آمریکایی بر سر این موضوع با شکست مواجه شد. «ریچارد نفیو» عضو تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا که از وی بهعنوان معمار تحریمهای ایران نیز یاد میشود، اخیرا تأکید کرده است که واشنگتن در آن دوران پسازاینکه نسبت به شکست مذاکرات (در صورت اصرار بر سر گنجاندن موضوع توان موشکی ایران در برجام) اطمینان پیدا کرد، ناچار شد از مواضع خود در این خصوص عقبنشینی کند. بااینحال وی پیشنهاد داده است که در برهه فعلی میتوان بر سر موضوعاتی مانند توان و برد و حتی تعداد موشکهای ایران وارد مذاکره شد! ازاینرو میان دموکراتها و
جمهوری خواهان آمریکا بر سر تقابل موشکی با ایران کمترین اختلافنظری وجود ندارد. در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، مجلس نمایندگان آمریکا قطعنامهای را تحت عنوان «قانون اجرایی برنامه موشکی بالستیک ایران و تحریمهای بینالمللی » را با اکثریت آرا به تصویب رساند. نکته قابلتوجه در این خصوص، همراهی مطلق دموکراتهای کنگره با جمهوری خواهان بود، بهگونهای که حتی یک نفر از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با این موضوع مخالفت نکرد.
آمریکا , جیک سالیوان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.