سازی که چنگی به دل نمیزند
گروه فرهنگی
جشنواره موسیقی فجر مهمترین و ملیترین جشنواره موسیقی ایران است که از سال ۱۳۶۴ تا سال ۱۳۹۷ هرساله در اواسط بهمنماه، در تهران برگزار میشد. سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر اما در حالی فرامیرسد که شیوع ویروس کرونا تمامی صنوف، مشاغل و جشنوارهها را تحتالشعاع خود قرار داده است.
این جشنواره از تاریخ ۲۸ بهمنماه تا ۳ اسفندماه۹۹ به دبیری حسن ریاحی در تهران برگزار خواهد شد. فراخوان بخش رقابتی سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر، از ۴ آبان ماه در بخشهای موسیقی دستگاهی، کلاسیک، پاپ، نواحی، تلفیقی، معاصر و ارکسترال ایران و در دو حوزه با کلام و بیکلام و همچنین ناشر برگزیده منتشرشده بود.
فراخوان بخش رقابتی جشنواره نیز بر اساس آییننامه جشنواره باهدف معرفی و تقدیر از آثار برگزیده اهالی موسیقی ایران، اعتلای هنر موسیقی و ارتقاسلیقه شنیداری مخاطبان، صیانت از هویت ملی مبتنی بر آموزههای دینی و ایرانی، تقویت و حمایت از هنر خلاق و همچنین شناسایی، تبیین چارچوبها و استانداردهای کیفیو گونههای مختلف موسیقی تهیه و تنظیمشده است.
از شروع تاریخ ارسال آثار، ۱۴۷ آلبوم از طریق فراخوان در این دوره جشنواره ثبتنام کردهاند که هیئت انتخاب آثار این دوره از جشنواره بهزودی، از میان آلبومهای متقاضی، منتخبین هر بخش از فراخوان را برای جشنواره انتخاب خواهند کرد.
سناریوهای برگزاری این جشنواره چیست؟
محمد الهیاری، مدیرکل دفتر موسیقی در جلسه تشریح وضعیت جشنواره موسیقی فجر سالجاری بیان کرد: «فراخوان بخشهای رقابتی و غیررقابتی که با نظر اعضای محترم شورا و دبیر جشنواره تدوینو اطلاعرسانی شد. در تاریخ اول آبان ماه نیز سایت آماده ثبت اطلاعات شرکتکنندگان بوده و متقاضیان تا ۱۵ آذرماه فرصت ثبت اطلاعات خود در این سامانه را داشتند، بعد از این تاریخ تمامی آثار ارسالی ثبتشده، بررسی خواهند شد.»
در این راستا، اردوان جعفریان مدیر کمیته بینالملل سی و ششمين جشنواره که در این جلسه نیز حاضر بود، با ارائه گزارشی از روند فعالیت بخش بینالملل گفت: «باتجربه سال گذشته و با در نظر گرفتن شرایط شیوع کرونا در جهان امسال مطالعات و بررسیهایی برای چگونگی حضور گروههای بینالملل در جشنواره انجام شده است و پس از نهایی شدن تعامل و گفت وگوها، وضعیت بخش بینالملل برای جشنواره امسال مشخص میشود.بهطور حتم جشنواره موسیقی فجر امسال متأثر از شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید ۱۹ خواهد بود که در این زمینه ستاد جشنواره سناریوهای مختلفی را برای برگزاری جشنواره طراحی کرده که در آینده جزئیات آن مشخص خواهد شود.»
میزبانی بیمهمان!
وی درباره شیوه برگزاری بخش بینالملل جشنواره سی و ششم موسیقی فجر گفت: «اگر تا زمان مقررشده برای برگزاری جشنواره موسیقی فجر آرامش به فضای کشور بازگردد و مباحث آماری مربوط به شیوع کرونا کاهش پیدا کند و البته ستاد ملی مقابله با کرونا نیز مجوزهای لازم را برای برگزاری جشنواره صادر کرده و تشخیص بدهد که امکان اجرای جمعی برای گروههای موسیقی وجود دارد، بخشهای مختلف جشنواره را برگزار میکنیم که حوزه بینالملل نیز از این قاعده مستثنا نخواهد بود.»
این تهیهکننده و ناشر همچنین خاطرنشان کرد: «سناریوی دوم حضور هنرمندان شرکتکننده در تالار موردنظر بدون تماشاگران است که در صورت اجرایی شدن این سناریو ما نیازمند پلتفرم و زیرساختهایی هستیم که ستاد جشنواره میبایست برای تجهیز و آمادهسازی این زیرساختها برای پوشش گسترده اینترنتی اجراهای آنلاین اقدامات لازم را انجام دهد. چراکه آمادهسازی پلتفرمها برای میزبانی از اجراهای آنلاین نیازمند فراهمسازی امکاناتی است که باید بهصورت گسترده برای آن برنامهریزی شود.» مدیر بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر عنوان کرد: «اجرای برنامه بدون حضور در تهران از کشور مبدأ نیز یکی دیگر از برنامههای ما برای برگزاری بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر است که در این زمینه درست است آن شور و شعف حضور فیزیکی در تالار اجرا میان مخاطب و هنرمند از بین میرود ولی این نهایت تلاشی است که میتواند منجر به از بین نرفتن خط فکری جشنواره برای بینالمللی بودن شود. بههرحال جشنواره موسيقی فجر در دورههای پیش رو بخشهای بینالملل ندارند چراکه واقعا در شرایط پیچیدهای هستیم که اصلامعلوم نیست چه اتفاقی در آینده بیفتد، اما ما تلاش میکنیم با رعایت حداکثری شیوهنامههای بهداشتی فضائی را فراهم کنیم که هم بتوانیم بخش بینالملل جشنواره را برگزار کنیم و هم مخاطبان و هنرمندان در یک شرایط کنترلشده که هیچ خللی در سلامتیشان وارد نمیشود بتوانند آثار خود را اجرا کنند.»
معضل همهگیری کرونا و عدم دسترسی به هنرمندان
وی درباره نحوه اجرایی شدن موضوع جشنواره سی و ششم در بخش بینالملل که با محوریت موسیقی شرق خواهد بود، یادآور شد: «موضوعی که از سوی جناب ریاحی برای بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر انتخابشده دارای اهمیت بسیار ویژهای است که میتواند دربرگیرنده نتایج مثبتی برای جشنواره باشد اما متأسفانه ماجرای کرونا توازن را بر هم زده و ما میبینیم که در کشورهای حوزه شرق آسیا بسیاری از هنرمندان درگیر شیوع ویروس کرونا هستند که حتی بسیاری از هنرمندان و افراد اجازه ورود و خروج از این کشورها را ندارند. ما حتی اگر بخواهیم فضای اجرایی را در حوزه اجرای آنلاین هم منطبق کنیم معضلی به نام پشتیبانی فنی از اجراها را داریم چراکه تعداد زیادی از هنرمندان مدنظر ما در این بخش در مناطقی حضور دارند که امکان اجرای آنلاین را بسیار سخت میکند.»
تنها چند هفته به برگزاری جشنواره موسیقی فجر مانده و صاحبنظران این عرصه هرکدام سناریوهای متفاوتی را ارائه کردهاند چراکه شرایط بغرنج ویروس کرونا، تمام جغرافیای جهانی را متأثر از خودساخته و امکان تصمیمگیری نحوه برگزاری مراسمها را سلب کرده است. مطابق آنچه بر احوال سایر جشنوارهها رخ داد
پیشبینی میشود که جشنواره موسیقی فجر نیز بدون حضور مخاطبان خود، برگزار گردد. در این راستا گروه موسیقی علیرضا سپهوند میگوید: «بیشک جشنواره موسیقی فجر امسال متأثر از شرایط ناشی از بحران شیوع ویروس کرونا خواهد بود.
در این زمینه احتمالا ستاد جشنواره سناریوهای مختلفی برای برگزاری جشنواره در نظر گرفته است که نهایتا تا چند هفته مانده به برگزاری این مراسم یکی از این سناریوها تثبیت و اجرایی خواهد شد.
یکی از بخشهایی که امسال به جشنواره موسیقی فجر افزوده شد، بخش رقابتی بود که بهنوعی میتوان آن را بازگشت این بخش هم نامید چون در ادواری از این رویداد بخش رقابتی بوده و بعد بنا به تصمیم مسئولین وقت این بخش از جشنواره موسیقی فجر حذف شد تا این رویداد تنها به فستیوالی با جنبه فستیویته محض به کار خود ادامه دهد.»
جشنواره موسیقی فجر , موسیقی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.