زیان‌دهی بورس، رکورد همه بازارها را شکست - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 44933
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 19 خرداد 1400 - 0:10 |
کمترین بازدهی با منفی 18 درصد در بازار سرمایه به ثبت رسید

زیان‌دهی بورس، رکورد همه بازارها را شکست

بر اساس بررسی‌های اتاق ایران، بازار سرمایه در میان سایر بازارها کمترین بازدهی را با منفی 18 درصد داشته و از طلا و ارز زیان‌بارتر بوده است، درحالی‌که بورس سال گذشته در چنین روزهایی بالاترین بازدهی را به ثبت رسانده بود و در حرکتی صعودی از 500 هزار واحد در خردادماه به دو میلیون و 100 هزار واحد در مردادماه رسیده بود.
زیان‌دهی بورس، رکورد همه بازارها را شکست

گروه اقتصادی
بر اساس بررسی‌های اتاق ایران، بازار سرمایه در میان سایر بازارها کمترین بازدهی را با منفی ۱۸ درصد داشته و از طلا و ارز زیان‌بارتر بوده است، درحالی‌که بورس سال گذشته در چنین روزهایی بالاترین بازدهی را به ثبت رسانده بود و در حرکتی صعودی از ۵۰۰ هزار واحد در خردادماه به دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحد در مردادماه رسیده بود.  
بورس  در سال گذشته با وجود افت و نزولی که به علت شیوع کرونا در همه بازارها اتفاق افتاد، به سرعت در مسیر صعودی قرار گرفت و رکوردهای جدیدی از خود به ثبت رساند. در شرایطی که شاخص بورس که در هفتم فروردین امسال، در یک‌میلیون و ۳۰۰ واحدی قرار داشت  در پایان معاملات دو روز قبل به رقم یک‌میلیون و ۱۵۷ هزار واحد رسید. 
سال ۹۹ را می‌توان سال شگفتی‌ساز در بورس عنوان کرد؛ سالی که با وجود نوسانات پرفراز و نشیب عده‌ای از سرمایه‌گذاری در آن به سودهای کلان رسیدند و در مقابل سرمایه بسیاری از سهامداران سوخت شد. در ۶‌ماهه ابتدایی سال قبل بازار سرمایه پربازده‌ترین بازار را شامل شده بود، به طوری که در
 ۳ ماهه ابتدایی شاخص کل بورس حدود
 ۱۴۸ درصد رشد کرد و نقدینگی فراوانی به سمت این بازار روانه گردید.  
از مردادماه سال قبل ورق‌بازی برگشت و بورس با همان سرعتی که رشد کرده بود، درروند نزولی قرار گرفت تا جایی‌که اکنون به کم بازده‌ترین بازارها تبدیل شده است و دیگر از اشتیاق سرمایه‌گذارانی که در سال قبل برای حضور در این بازار وجود داشت، خبری نیست.  
طبق تحلیل فعالان بازار و کارشناسان، بازارها به‌طور سنتی در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری شاهد رشد و رونق خواهند بود، اما وضعیت بازارهای مالی در ماه‌های ابتدایی امسال حکایت از روند نزولی دارند و یا درجا زده‌اند. علی‌رغم افت شاخص بورس در بهار امسال، بازارهای محبوب مردم مانند طلا، ارز و سکه نیز در همین مدت دچار رکود بوده‌اند و تقاضای خرید آن‌ها نسبت به بهار سال گذشته کاهش پیدا کرده است. 
 اقدامات پراکنده برای بورس کارساز نیست
مهدی سوری کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «رسالت»، اقداماتی که در ماه‌های اخیر برای بهبود بازار سرمایه انجام‌شده را کوچک و سطحی می‌داند و می‌گوید: هیچ دوره‌ای را در بازار سرمایه همچون ۹ ماه گذشته سراغ نداریم که تا این اندازه جلسات، مصوبات و تصمیمات حمایتی برای بازار گرفته شده باشد، اما این اقدامات به‌اندازه‌ای کوچک و پراکنده بودند که نتوانستند تأثیر جدی در بازار بگذارند. اگر همه منابع و انرژی که صرف این اقدامات طی ۹ ماه گذشته شده بود، جمع می‌شدند وضعیت بهتری برای بازار رقم می‌خورد.  
وی ادامه می‌دهد: وقتی اقدامات پراکنده‌ای در بازار انجام می‌گیرد، این حس که مسئولان تلاش خود را می‌کنند، اما توان سامان دادن بازار را ندارند، بورس را تحت فشار قرار می‌دهد، زیرا این حس القا می‌شود که مسئولان برخلاف ادعایشان نمی‌خواهند بازار سامان پیدا کند و یا اینکه می‌خواهند، اما نمی‌توانند بازار را جمع کنند که باعث می‌شود توانمندی‌شان زیر سؤال برود. 
سوری درباره مصوباتی همچون تأثیر نامتقارن شدن دامنه نوسان در تغییر وضعیت بازار سرمایه می‌گوید: من از ابتدا با این تغییر مخالف بودم. دامنه نوسان نامتقارن باعث شد عده‌ای از فروش سرباز بزنند تا وضعیت بازار را در آینده ارزیابی کنند. این اقدام توانست فقط چند روزی بازار را مثبت نگه دارد. اگر طی این مدت اقدامت اساسی و زیربنایی انجام می‌گرفت، دامنه نوسان نامقارن توجهات را جلب می‌کرد و می‌توانست تأثیر آن را افزایش دهد.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه می‌کند: اگر شورای عالی بورس هم‌زمان با نامتقارن شدن دامنه نوسان درصدد انجام اقدامات دیگری برای بهبود بازار بود، کار قابل قبولی انجام می‌گرفت، اما وقتی قرار نیست هیچ اقدام دیگری صورت بگیرد، سهام در صف فروش قفل می‌شوند و بازار هم ناامید می‌گردد. متأسفانه این اتفاق رخ داد و هیچ برنامه دیگری هم‌زمان با نامتقارن شدن دامنه نوسان اجرا نشد که درنتیجه نقدشوندگی بازار هم به صورت کامل از بین رفت. 
سوری معتقد است: بازگشت دامنه نامتقارن به حالت قبل در صورتی قابل توجیه است که صورت مسئله تغییر کرده باشد و نتیجه‌ای حاصل شده باشد، در غیر این‌صورت به سهامداران حس آزمایش و خطا القا می‌شود.
وی نزدیک شدن به انتخابات را عاملی در جهت بهبود شرایط بازار عنوان می‌کند و می‌گوید: طی چند روز گذشته شرایط بورس نسبت به روزهای قبل از آن مثبت‌تر شده، زیرا حجم معاملات افزایش پیدا کرده است و یکی از دلایل آن نزدیک شدن به زمان انتخابات است، به خصوص امسال که کاندیداها نسبت به دوره‌های قبل توجه بیشتری به بازار سرمایه داشته‌اند.
سوری تصریح می‌کند: مردم در شرایط فعلی امیدوار هستند دولت با مثبت شدن بازار تا حدودی کارنامه خود را تطهیر کند و ازسوی دیگر امید دارند تا کاندیداها برای جلب نظر مردم برای بورس کاری انجام دهند. این امیدواری باعث می‌شود افرادی که قصد فروش دارند دست نگه دارند تا با بهبود وضعیت، سهام خود را با قیمت بالاتر بفروشند.  
وی بازار سرمایه را با توجه به افت سهام و بالا رفتن قیمت جهانی، دارای ارزندگی می‌داند و می‌گوید: کاهش نرخ بهره همواره می‌تواند به عنوان محرک برای بازار سرمایه عمل کند، اما این بدان معنا نیست که بازار از روند نزولی خارج شده باشد، زیرا روند نزولی در اثر بی‌اعتمادی مردم به سیاست‌گذاران به وجود آمده است. تا زمانی که عدم اعتماد باشد، روند صعودی بازنمی‌گردد، مگر اینکه اقدامات جدی‌تری برای بازار انجام بگیرد. 
  امیدواری بازار از وعده‌های کاندیداها
وی با اشاره به امیدواری بازار از وعده‌های داده‌شده کاندیداها می‌افزاید: دو نوع امیدواری کوتاه مدت و بلندمدت وجود دارد. امیدواری بلندمدت یعنی انتظار خلق ثروت از بازار سرمایه  و امیدواری کوتاه مدت یعنی با وجود اقداماتی، بازار تحریک شود که قیمت‌ها تا حدودی رشد کنند و سهام با قیمت‌های بالاتری به فروش برسند. امیدواری کوتاه مدت صرف حرکات مقطعی شکل می‌گیرد و آنچه که اکنون برای بازار رخ‌داده از همین جنس امیدواری است.  
سوری با اشاره به اینکه کاندیداهای ریاست جمهوری تاکنون برنامه زیرساختی صحیحی برای بورس ارائه نداده‌اند، می‌گوید: بازار سرمایه از معدود فضاهایی است که می‌تواند برای کاندیداها رأی غیر حزبی جمع کند، زیرا بحث داروندار سهامداران مطرح است. کاندیداها باید بدانند تحلیلگران ارتباط خوبی با رسانه‌ها دارند و فعالیت زیادی در فضای مجازی می‌کنند و هر اظهارنظری که درباره بورس می‌شود به سرعت در رسانه‌ها و فضای مجازی نشر پیدا می‌کند.  
این تحلیلگر بورس یادآور می‌شود: بازار وقتی امیدوار می‌شود که بر روی اجرای برخی از وعده‌ها حساب باز کند. اکنون کاندیداها در مقامی ظاهر نشده‌اند که بازار احساس کند صورت مسئله را متوجه شده‌اند، چه برسد به آنکه جواب درست آن را داشته باشند.  
سوری در پایان با تأکید بر تأثیر روانی مثبت دولت‌ها بر وضعیت بازار سرمایه می‌گوید:‌ دولت از نظر روانی می‌تواند با شعارها و گفتاردرمانی انرژی مثبت ایجاد کند، اما این تحرکات مثبت در بازار در صورتی می‌تواند تبدیل به روند صعودی شود که با اقدامات زیربنایی همراه گردد. در صورتی‌که دولت آینده بتواند تأمین مالی از بازار سرمایه و قیمت‌گذاری دستوری را حذف کند، می‌تواند برای بازار سرمایه مفید باشد. 

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای زیان‌دهی بورس، رکورد همه بازارها را شکست بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.