رونمایی رسمی از نقشه برجامی بایدن
گروه بینالملل
آنتونی بلینکن، گزینه جو بایدن برای احراز مقام وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه گفت که واشنگتن در صورت اجرای تعهدات ایران در چارچوب برجام آماده بازگشت به این توافق هستهای است.البته او در این خصوص سخنان دیگری نیز گفته است که اصل ادعای وی را زیر سؤال میبرد! سخنان نامزد جو بایدن برای مقام وزارت خارجه ایالاتمتحده یک روز پیش از مراسم تحلیف رئیسجمهوری جدید بیان شد. آنتونی بلینکن در سخنان خود همچنین از مسئولیتی «اضطراری» برای پیشگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای سخن گفت.
گزینه جو بایدن برای سمت وزارت خارجه آمریکا تأکید کرد که بازگشت به برجام در صورت پایبندی ایران به تعهداتش تنها «سرآغازی» برای «یک توافق مستحکمتر و بادوامتر» خواهد بود.آنتونی بلینکن افزود که واشنگتن پیش از بازگشت احتمالی به توافق هستهای با ایران با متحدان خود در منطقه خلیجفارس و رژیم صهیونیستی مشورت خواهد کرد. وی همچنین هشدار داد که مدتزمانی که ایران برای «تولید سلاح هستهای» نیاز دارد از بیش از یک سال به سه تا چهار ماه کاهشیافته است.
مواضع دیگر بلینکن
آنتونی بلینکن در بخشی از سخنانش همچنین از «رویکرد سرسختانه» دونالد ترامپ، رئیسجمهوری کنونی آمریکا در برابر چین حمایت کرد. وی افزود که ایالاتمتحده باید از «موضع قدرت و نه از موضع ضعف» با چین روبه رو شود.نامزد جو بایدن برای مقام وزارت خارجه آمریکا بااینحال تأکید کرد که کشورش تنها به کمک متحدان خود و حضور در نهادهای بینالمللی میتواند در برابر پکن موضعی «قاطع» اتخاذ کند.وی در بخشی از سخنانش همچنین گفت که جو بایدن از راهحل «دو کشور» برای حل مناقشه بین اسرائیل و فلسطینیها حمایت میکند. او بااینحال پذیرفت که این راهحل در «کوتاهمدت» چندان «واقعبینانه» نیست.
گزینه جو بایدن برای احراز مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین وعده داد که به دنبال «ترمیم» جایگاه کشورش در جهان خواهد بود!
چشمان بایدن به دنبال مکانیسم ماشه است!
مسئله دیگری که باید در این خصوص مدنظر قرار گیرد، مربوط به «مکانیسم ماشه» یا همان پروسه بازگشت همه تحریمهای چندجانبه و قطعنامههای قبلی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران میباشد. در دوران ترامپ، بهوضوح اثبات شد که دولت مستقر در آمریکا، میتواند بدون هیچگونه استناد حقوقی و تنها مستند به خواسته سیاستمداران خود ، مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال کند و درنهایت، شکایت خود را در شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کشورمان مطرح کند. اگر این اقدام، در دوران ترامپ به نتیجه نرسید، چنین مسئلهای معلول «خروج آمریکا از برجام » بود نه « اصالت توافق برجام»! به عبارت بهتر، اگر دولت ترامپ رسما خروج خود از توافق هستهای را ( در عین اعمال فشارهای اقتصادی به کشورمان) اعلام نکرده بود، میتوانست با «یک رأی» خود، تحریمها را علیه کشورمان در شورای امنیت سازمان ملل متحد بازگرداند!
دولت بایدن نیز «وجود مکانیسم ماشه» را «اهرم فشار» خود و متحدانش در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران میداند. نکته قابلتأمل اینکه بایدن در تازهترین مصاحبه خود با نیورویک تایمز تصریح کرده است که «گزینه بازگشت همه تحریمها» علیه ایران، در صورت بازگشت واشنگتن به برجام روی میز خواهد بود! منظور بایدن، همان توانایی آمریکا مبنی بر «استفاده از مکانیسم ماشه» در هر زمان و به هر بهانهای میباشد. بدیهی است که دستگاه دیپلماسی کشورمان، باید مستند به رخدادهایی که در قبال مکانیسم ماشه و دردوران ریاست جمهوری ترامپ رخ داد، خواستار «اصلاح » بخش مربوطه از سند برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد شود. این اقدام را میتواند با در قالب یک « اصلاحیه» یا«الحاقیه» در توافق صورت داد.بر این اساس، قدرت بالقوه یک بازیگر خاص( مانند آمریکا)، مبنی بر اینکه تحریمهای ایران را در هر زمان ممکن بازگرداند، باید محدود شود. متأسفانه این مطالبه نیز در مذاکرات مشترک برجام و حتی در فضای خارج از آن، بهوضوح از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان مطرح نمیشود.
اختلاف میان مشاوران بایدن
شواهد موجود نشان میدهد که مشاوران بایدن هنوز بهاتفاق نظر نهایی در خصوص نحوه بازگشت به برجام از سوی رئیسجمهور جدید آمریکا نرسیدهاند. عدهای از مشاوران ارشد حوزه سیاست خارجی آمریکا مانند «ویلیام برنز»و «ایلان گلدنبرگ» معتقدند که قطعا باید قبل از اعلام بازگشت آمریکا به توافق هستهای، از ایران امتیازاتی فراتر ازآنچه در برجام وجود دارد، مطالبه کرد.در این خصوص، برخی دموکراتها بر روی حذف بند غروب آفتاب بهعنوان پیششرط بازگشت آمریکا به برجام تأکید ویژهای دارند. آنها معتقدند که باید ضمن حذف این بند( که متضمن عادیسازی بخش زیادی از فعالیتهای هستهای ایران پس از سال ۲۰۲۵ میلادی میباشد)، باید محدودیتهای هستهای اعمالشده علیه جمهوری اسلامی را بهصورت الیالابد و دائمی اعمال کرد. دومین پیششرط مطرحشده از سوی عدهای از مشاوران بایدن، موافقت ایران با آغاز مذاکرات منطقهای و موشکی میباشد. موافقتی که باید بهصورت تضمینشده بیان گردد!
بااینحال عدهای دیگر از مشاوران بایدن معتقدند که وی نباید با اصرار بر روی پیششرطها، وارد منازعه مستقیم با ایران شود. آنها میگویند که بایدن میتواند در ابتدا اسما و ظاهرا به توافق هستهای با ایران بازگردد اما در عمل، از طریق وزارتخانههای خزانهداری و امور خارجه آمریکا، مانع از عادیسازی روابط بانکی، اعتباری، تجاری جهان با ایران شود( این اقدام در سال ۲۰۱۶ و در دوران ریاست جمهوری اوباما نیز صورت گرفت).در این صورت، بایدن شرط انجام مذاکرات جدید را جهت «رفع قطرهچکانی تحریمها» در آینده ارائه خواهد داد. مخرج مشترک هر دو طرحی که از سوی مشاوران بایدن مطرحشده است، لزوم برگزاری مذاکرات فرابرجامی با ایران میباشد.بدیهی است که در این میان اهمیتی ندارد که بایدن بخواهد بر روی این گزینه بهمثابه پیششرط بازگشت به برجام استفاده کند یا بهعنوان شرط باقی ماندن در برجام! آنچه موضوعیت دارد، ابزاری بودن توافق برجام جهت آغاز مذاکرات موازی در حوزههای منطقهای و موشکی با ایران است. موضوعی که باید مورد رصد و توجه دقیق دستگاه دیپلماسی کشورمان قرار گیرد.
آمریکا , آنتونی بلینکن , بایدن , برجام
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.