روز پرچالش مجلس بر سر وزیران کار و بهداشت
مصطفی هدایی
بررسی برنامههای وزرای پیشنهادی حجتالاسلام ابراهیم رئیسی در مجلس شورای اسلامی برای سومین روز نیز ادامه پیدا کرد و مجلس به صلاحیت گزینههای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت کار و رفاه اجتماعی در نوبت صبح رسیدگی کرد. این دو وزارتخانه ازجمله مهمترین بخشهایی هستند که در زمان اپیدمی کرونا میبایست هم در زمینه درمان و پیشگیری و هم در رابطه با مشکلات کارگران و بازنشستگان تأمین اجتماعی فعالیتهای گستردهای داشته باشند.
بهرام عیناللهی، وزیر پیشنهادی بهداشت
در اولین دستور جلسه مجلس شورای اسلامی، صلاحیت عیناللهی؛ وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حضور موافقان و مخالفان پشت تریبون بررسی شد. در ابتدا کمیسیون بهداشت و درمان گزارش خود را از بررسی سوابق، صلاحیت و برنامههای وزیر پیشنهادی بهداشت قرائت کرد. زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان با قرائت این گزارش اعلام کرد: این کمیسیون پس از بررسی صلاحیت و انطباق مدارک، سوابق و برنامههای ارائهشده توسط وزیر پیشنهادی با اسناد بالادستی بهرام عیناللهی بهاتفاق آرا، فردی شایسته برای تصدی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشخیص داد.
رضا آریانپور، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی بهعنوان موافق اول آقای عیناللهی وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان گفت: نظام سلامت ما یکی از پرافتخارترین حوزههای کشور است و نظام سلامتِ مبتنی بر سیستم شبکه بهداشت و درمان از دورترین روستاها تا بهترین بیمارستانها در تهران، گسترده است. امروز از کشورهای اروپایی برای درمان به ایران میآیند. البته تمرکز بسیاری از این بیمارستانها در حوزه بخش خصوصی است.
وی بابیان اینکه «امروز بزرگترین چالش نظام سلامت کرونا میباشد» افزود: وزیری که قرار است مجلس به آن رأی اعتماد دهد، باید فردی باشد که توانمندی لازم را داشته باشد. کرونا امروز نهتنها یک چالش بهداشتی بلکه یک چالش امنیتی و اقتصادی است.
نماینده مینودشت در مجلس با ابراز اینکه «پرستاران ما امروز توسط کشورهای همسایه و اروپایی جذب میشوند»، ادامه داد: چالش دیگر ما کمبود نیروهای درمانی در مناطق محروم است. کنار افزایش ظرفیت دانشکدههای علوم پزشکی باید شرایط لازم برای حفظ پزشکان و پرستاران در کشور و حتی انگیزه لازم برای حضور آنان در مناطق محروم را فراهم کنیم؛ در غیر این صورت تنها با هزینه هزاران میلیارد پول صرفاً نخبگان خود را آموزش میدهیم و آنها را راهی کشورهای دیگر میکنیم.
آریانپور تأکید کرد: وزیر پیشنهادی بهداشت هم براساس شاخصههای علمی و هم براساس تجارب کاری توانایی مدیریت حوزه بهداشت و درمان کشور و مقابله با چالشهای آن را دارد.
محمدعلی محسنی بندپی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز در موافقت با برنامههای عیناللهی وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان در تشریح برخی از برنامههای وی خاطرنشان کرد: از برنامههای عیناللهی توجه به پزشک خانواده است. او اگر تنها به همین برنامه بپردازد به مردم، بیماران و نظام سلامت خدمت کرده است.
وی با تأکید بر اینکه «بارأی اعتماد به وزیر پیشنهادی بهداشت قطعاً شاهد تحولاتی در حوزه نظام سلامت خواهیم شد»، افزود: سلامت یکی از مهمترین مؤلفههای توسعه کشور است و در نیمقرن گذشته هیچ پدیدهای ملتها را اینگونه درگیر نکرده بود. در نیمقرن گذشته هیچ پدیدهای نتوانسته است روزانه ۵۰۰ قربانی در کشور بگیرد که روز گذشته این میزان به ۶۸۴ نفر رسید. هیچ پدیدهای نتوانسته است همزمان اقتصاد و معیشت، اشتغال و کسبوکار و فعالیتهای اجتماعی و اداری و حتی شعائر مذهبی مردم را درگیر کند، پس در چنین شرایطی باید اداره آن به فردی متخصص، مدیر و مدبر سپرده شود.
مخالفان چه گفتند؟
اما یکی از سوابق اجرایی عیناللهی بهعنوان پاشنه آشیل وی از سوی مخالفان در نظر گرفته شد. او برای مدتی دبیر شورای گسترش علوم پزشکی بود ولی در این دوره به گفته مخالفان ظرفیت دانشگاهها افزایش نیافت. همچنین عدم توجه وی به طب سنتی از دیگر انتقادات به عملکرد وی بود.
عباس گودرزی، نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز (یکشنبه) پارلمان در مخالفت با وزیر پیشنهادی بهداشت اظهار داشت: دسترسی به پزشک و خدمات درمانی و انحصار ایجادشده در ارائه خدمات پزشکی و عدم تمایل پزشکان برای حضور در مناطق محروم از دغدغههایی است که باید با جدیت دنبال شود.
در کمیسیون بهداشت در خصوص بحث کمبود پزشک و بحرانی که در چند سال آینده با آن مواجه میشویم به وزیر پیشنهادی هشدار دادم در ۱۱ سالی که ایشان دبیر شورای گسترش دانشگاه علوم پزشکی بودند نهتنها ظرفیت دانشگاهها افزایش نیافت بلکه نسبت به زمان آغاز به کار ایشان این ظرفیت کاهش یافت.
نماینده مردم بروجرد در مجلس گفت: برای گرفتن یک پزشک متخصص باید التماس کنیم تا به مناطق محروم بیایند. مردم در صف خدمات پزشکی آواره تهران و مراکز استانها هستند؛ چرا علی رغم وجود نخبگان و امکانات از ظرفیتها استفاده نمیشود. وی در ادامه تأکید کرد: ایجاد زیرساختهای جدید در حوزه علوم پزشکی مطالبه ملت ایران است. چین که بالاترین آمار کرونا را داشت اعلام کرده ۹۲ درصد کرونا را با طب سنتی مهار کرده است. ۱۴ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای کرونا برداشت کردیم اما یک دلار هم خرج طب سنتی نکردیم. طب سنتی در ایران مظلوم است حداقل یک اتاق در بیمارستانها برای طب سنتی اختصاص دهید.
علیرضا عباسی، نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی هم در مخالفت با عین اللهی وزیر پیشنهادی بهداشت، خطاب به وی اظهار داشت: در بسیاری از بخشهای برنامهتان نشانی از وضع مطلوب دیده نمیشود و مشخص نیست که چطور در این ۴ سال میخواهید کشور را به وضع مطلوب برسانید.
نماینده مردم کرج در مجلس عنوان کرد: یکی از موضوعات قابلتوجه در حوزه بهداشت و درمان توزیع امکانات بهداشتی و درمانی اعم از تعداد تخت بیمارستانی، تعداد بیمارستان فعال، تختهای ویژه و دانشگاههای علوم پزشکی در مناطق مختلف کشور است. برنامه شما برای عدالت در توزیع امکانات حوزه سلامت بهویژه در مناطقی که شاخص امکانات بهداشتی درمانی آنها از میانگین کشوری پایینتر است، چیست و چگونه میخواهید کشور را به وضع مطلوب برسانید.
مهدی عسکری، نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با برنامههای وزیر پیشنهادی بهداشت اظهار داشت: ما وزیر معمولی در شرایط بحرانی فعلی نمیخواهیم؛ وزیر بهداشت در رأس ستاد مقابله با کرونا است و هر تصمیمی بگیرد مهم بوده و حتی اختیاراتی فراتر از قانون اساسی و اعتباراتی ویژه در دست دارد.
وی افزود: وزیر آتی بهداشت نباید سیاستهای قبل را دنبال کند و ادامه روند قبلی اشتباه است بهخصوص که تناقضات زیادی در تصمیمگیریها بهخصوص در کمیته علمی مقابله با کرونا که از دوستان وزیر سابق بودند، دیده شد.
عیناللهی: تا پایان بهمن واکسیناسیون عمومی را تمام میکنیم
بعد از اظهارات موافقان و مخالفان بهرام عیناللهی وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دفاع از برنامهها و صلاحیت خود گفت: جهاد سلامت در طی چهل سال ادامه داشت و در دو سال اخیر به اوج خود رسید و جنگ جهانی برای مبارزه با کرونا در ایران هم موجب بسیج مدافعان سلامت شد و آنها را در خط مقدم نبردی دشوار قرار داد.
وی افزود: اینجانب دشواری کرونا را با پوست و گوشتم حس کردم و اسفند ۹۸ کرونا گرفتم و مرگ را با چشمانم دیدم و امیدی به زندهبودن نداشتم و در آن شبها و روزهای سخت خداوند دستم را گرفت و جانی دوباره به من بخشید تا به میدان دفاع از سلامت بیایم و اجازه ندهم این پرچم سفید بر زمین بماند.
عیناللهی ادامه داد: در کارزار مبارزه با بیماری کرونا خاضعانه در برابر اعتماد ارزشمند مجلس سر تعظیم فرود میآورم و درراه خدمت به مردم تا پای جانخواهم ایستاد و بر این باورم وزیر بهداشت وقتی وزیر مردم است که کنار مردم ایستاده باشد.
وی با تأکید بر اینکه عنوان وزارت وقتی برازنده وزیر است که برای سلامت مردم خود را به آبوآتش بزند و شب و روز و خواب و خوراکش بهبودی بیمارانی باشد که رنج درمان به رنج بیماریشان افزودهشده است، گفت: دوشادوش مدافعان سلامتم و اگر مورد اعتماد قرار گیرم نمیتوانیم درمان مردم را معطل تصمیمگیریها کنیم و دفاع از سلامت مردم نباید معطل شخص یا چیزی گردد چون حفظ جان مردم نخستین اولویت دولت است.
عیناللهی افزود: جان مردم مهمترین نعمت خداوند و حفظ آن نخستین اولویت دولت است و سلامت مردم خط قرمز ماست و دفاع از آن محور همدلی ایرانیان در دولت مردمی خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه ما میتوانیم بر این ویروس منحوس غلبه کنیم و به امید خدا این کار را خواهیم کرد، گفت: بیماری کرونا نشان داد سلامت، موضوعی تکبعدی نیست و بر همه ابعاد زندگی تأثیر میگذارد و از آن تأثیر میپذیرد و امیدوارم با اعتماد مجلس جهاد سلامت را در سنگر وزارت بهداشت ادامه دهم.
وی بابیان اینکه اولین و مهمترین مسئله بیماری کرونا هست،گفت: امروزه در دنیا ثابتشده مهمترین عامل جلوگیری از کرونا واکسیناسیون است و کشورهایی که توانستهاند واکسیناسیون را به مقدار زیادی انجام دهند میزان مرگومیرشان کاهشیافته است و یکی از برنامههای اصلی ما واکسیناسیون است و ۱۲۰میلیون دز واکسن لازم داریم و ناچار به واردات هستیم و از همه آنهایی که میتوانند واکسن وارد کنند استفاده خواهیم کرد.
وزیر پیشنهادی بهداشت ادامه داد: تا پایان بهمن امسال واکسیناسیون را تمام میکنیم و با استفاده از ظرفیت همه دستگاهها این واکسیناسیون را انجام خواهیم داد.
بررسی برنامههای عبدالملکی برای وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی
نوبت بعدی وزیر پیشنهادی کابینه دولت مردمی، به عبدالملکی برای وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی رسید. در ابتدای جلسه رضا حاجیپور در نشست علنی مجلس شورای اسلامی (دوشنبه اول شهریور) و در قرائت گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره بررسی صلاحیت وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: بررسی برنامههای پیشنهادی عبدالملکی نشان میدهد که ایشان از تسلط بر مسائل مرتبط با حوزه تعاون، کار و رفاه اجتماعی برخوردار است و با عنایت به اینکه دارای پیشینه و سوابق علمی در این حوزه و حوزه اقتصاد هستند و درنهایت با توجه به تعهد ایشان جهت اهمیت بیشتر به گسترش مهارتآموزی در جامعه و توجه ویژه به سازمان فنی و حرفهای کشور و نظام کامل جامع آموزشی و تربیت فنی حرفهای و مهارتی، کمیسیون با پیشنهاد تصدی ایشان برای پست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موافقت کرده است.
موافقان چه گفتند؟
در ادامه مهدی روشنفکر، نماینده مردم بویراحمد در مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: وزرای پیشنهادی آیتالله رئیسی افرادی برجسته و کارنامهدار و برنامهمحور هستند؛ مجلس وظیفه سنگینی بر عهده دارد؛ چراکه آینده کشور و آینده مردم در چهار سال آتی بستگی به نقدها و دفاعها دارد. نمایندگان سوگند یادکردهاند که فرامین الهی را کاملا اجابت کنند. بهغیراز نظر کمیسیون آموزش مجلس درباره وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش سایر اعضای این کمیسیون نظری درباره وزیر تخصصی آن بیان نکردند. جلسات بررسی برنامهها و صلاحیتهای وزرای پیشنهادی است اما گویا این جلسات را تبدیل به استیضاح کردهاند. طبق برنامه ششم توسعه کمیته امداد بایستی سالی ۷۰ هزار شغل ایجاد میکرد اما بااینحال از سال ۹۶ تا ۹۹ کمیته امداد با مدیریت آقای عبدالملکی در بخش اشتغال و خودکفایی دو و نیم برابر بیشتر از برنامه شغل ایجاد کرده است.
نماینده مردم بویراحمد در مجلس اظهار داشت: بیمه درمانی، بیمه بازنشستگی، بیمه ازکارافتادگی، بیمه تکمیلی، بیمه حوادث از برنامههای عبدالملکی برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، ضمن اینکه او اراده قوی برای بیمه کارگری دارد و معتقد است تعدادی از کارگران که کارهای سخت انجام داده و یا عضوی از خود را برای کار و تولید ازدستدادهاند باید موردحمایت بیشتری قرار گیرند. همچنین او برای بیمه زنان خانوار و قالیبافان هم برنامههای ویژهای دارد.
حجتالاسلام سید محمد موحد، نماینده مردم کهگیلویه نیز در موافقت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: من دولت حجتالاسلام رئیسی را در مقایسه با دولتهای مختلفی که در ادوار مختلف مجلس شاهد معرفی وزرای آنها به مجلس بودهام، قابلمقایسه با آنها نمیدانم. برخی افراد اظهارنظراتی در مورد دولت حجتالاسلام رئیسی از تریبونهای مختلف داشتهاند که واقعا تأسفبار است. دولت رئیسی از قویترین دولتهای پس از انقلاب خواهد بود؛ چراکه وزرای جوان، توانمند، نخبه و متخصص زیادی دارد. عبدالملکی جوانی نخبه بوده و دارای تحصیلات اقتصادی است که میتواند در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موفق باشد.
بهزاد علیزاده ،نماینده مردم دهلران، درهشهر و آبدانان در موافقت با برنامهها و صلاحیت حجتالله عبدالملکی وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: کابینه معرفیشده از سوی رئیسجمهور درمجموع از وزن و توان کافی برای اداره کشور برخوردار است…. آقای عبدالملکی علاوه بر این ویژگیها بهعنوان یک جوان در حوزه اقتصاد بهویژه اقتصاد اسلامی صاحبنظر است و در عین جوانی سوابق خوبی هم دارد که ازجمله آنها میتوان به مشاور وزیر اقتصاد، عضو هیئتمدیره صندوق بیمه روستائیان و عشایر و معاونت اشتغال و خودکفایی کمیته امداد اشاره کرد.
وی در پایان خطاب به وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأکید کرد: مجلس در خصوص صندوقها و هلدینگها اولاً خواستار دقت در انتصاب مدیران و اعضای هیئتمدیره آنها است چراکه این صندوقها به حیاطخلوت تبدیلشدهاند و ثانیاً خواستار دقت در دخلوخرج این مجموعههاست.
تأکید مخالفان بر بیتجربگی و عدم ارائه برنامه اجرایی دقیق
همچنین مخالفان وزیر پیشنهادی کار انتقاداتی در زمینه نبود برنامه اجرایی برای محورهای پیشنهادی عبدالملکی ارائه کردند. عبدالحسین روحالامینی نماینده مردم تهران با اشاره به عدم اشراف وزیر پیشنهادی عنوان کرد: عبدالملکی اشرافی به مسائل وزارت تعاون بهعنوان وزارتخانهای که مخلوط از چند سازمان است ندارد. وزارت تعاون جای تئوری پردازی نیست و آقای رئیسی نیز در صحبتهای خود گفتهاند که برخی وزرای پیشنهادی را نمیشناسند و از فیلتر کارگروه عبور کردهاند. همچنین برخی از این وزرای پیشنهادی قرار بود شب قبل تصدی یک وزارتخانه را داشته باشند اما صبح بهعنوان وزیر پیشنهادی وزارتخانه دیگری معرفی شدند.
وی در ادامه بابیان اینکه عبدالملکی اشراف و پختگی لازم را در پاسخ به سؤالهای بنده نداشت، خاطرنشان کرد: ۶۰ درصد صنعت دارو در شستا و تأمین اجتماعی تأمین میشود و وقتی از وی درباره یک سال و نیم گذشته و یک سال و نیم آینده میپرسم پاسخ درستی ندارد که این موضوع درباره پتروشیمی و سیمان نیز صدق میکند.
در ادامه هاجر چنارانی، نماینده مردم نیشابور در مخالفت با برنامههای حجتالله عبدالملکی وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی خانه ملت است لذا نمایندگان باید دغدغههای مردم را از نمایندگان دولت پیگیری کنند. آقای رئیسی اکنون دوران آزمونوخطا انشاءالله و ماشاءالله تمامشده و بیش از ۴ دهه از عمر انقلاب گذشته است. خیلیها تماس گرفتند که در مخالفت با وزیر پیشنهادی تعاون صحبت نکنید اما باید بگویم که این وزارتخانه جای کوچکی نیست، آقای رئیسی شما بهعنوان فردی فسادستیز شناخته میشوید اما باید اذعان کرد این مدل معرفی کردن کابینه درست نیست و تخصصهای افراد متناسب با وزارتخانههایشان نیست زیرا وزیری که فکر میکردیم برای وزارت ارشاد معرفی شود برای وزارت دیگر معرفیشده و وزیر دیگری همفکر میکردیم برای وزارت نفت معرفی شود که برای وزارت دیگر معرفیشده است و به نظر میرسد وزرا جابهجاشدهاند.
چنارانی گفت: در برنامه ۷۷ صفحهای وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی به راهکارهای نظری و تئوری درباره اشتغال، رفاه و تأمین اجتماعی و بهزیستی بر اساس سیاستهای ابلاغی رهبری انقلاب، سند آمایش سرزمین و توسعه و اشتغال اشارهشده است که اگر در اینترنت سرچ کنیم بهراحتی پیدا میشود. وزیر باید برنامه کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت ارائه دهد درحالیکه پس از بررسیها صرفا به دلیل تسلط عبدالملکی شاهد برنامه در قسمت بهزیستی هستیم.
اصغر سلیمی، نماینده مردم سمیرم نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی کار، تعاون و رفاه اجتماعی اظهار داشت: وزارتخانه کار، تعاون و رفاه اجتماعی مشغلههای بسیاری دارد و اداره کردن آن آداب خاص خود را میطلبد و نیازمند تیم قوی، کارکشته و تصمیمات کارشناسی دارد.
وی افزود: با توجه به اینکه آقای عبدالملکی از بدنه وزارتخانه کار، تعاون و رفاه اجتماعی نیستند چگونه میتوانند تیم مدیریتی را شناسایی و به کار بگیرند.
امید است که باروی کار آمدن کابینه مردمی و جهادی، مشکلات کشور بهخصوص مشکلات معیشتی مردم حل شود.
مجلس , مصطفی هدایی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.