روابط ایران و عراق بر راهبردهای منطقه تأثیر مستقیم دارد
گروه سیاسی
سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل غرب آسیا، ضمن اشاره به سفر مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق به ایران و اهمیت این سفر در راهبرد مسائل استراتژیک دو کشور در منطقه به «رسالت» گفت: جمهوری اسلامی ایران و عراق، دو کشور بزرگ و صاحب نفوذ در غرب آسیا هستند. بنابراین روابط این دو کشور با توجه به توانمندیهای صدور انرژی به نقاط مختلف دنیا، سرزمینهای گسترده، مرزهای بسیار وسیع، ارتباطات فرهنگی، سیاسی، اعتقادی و اقتصادی گسترده میتواند بر سیاستها و راهبردهای غرب آسیا تأثیر مستقیم بگذارد.
وی افزود: هرچقدر این دو کشور در مسائل راهبردی بیشتر به یکدیگر نزدیک شوند و تفاهمات و توافقات بیشتری در حوزههای مختلف یادشده داشته باشند، میتوانند با همبستگی و همپیمانی بیشتر تأثیرات مشترکی را در غرب آسیا بگذارند. بر این اساس به نظر میرسد این سفر که اولین سفر خارجی الکاظمی است میتواند تأثیر راهبردی بسیاری میان دو کشور داشته باشد.
صدرالحسینی یادآور شد: طبق سنتحسنه تمام نخست وزیران در طول نزدیک به ۲۰ سال گذشته و بهخصوص بعد از فروپاشی حزب بعث و سرنگونی صدام تلاش کردند تا روابط خود را با جمهوری اسلامی تقویت و در حوزههای مختلف با ایران همکاری داشته باشند که الکاظمی نیز از این امر مستثنی نبوده است.
این کارشناس مسائل منطقهای ادامه داد: هدف از انجام این سفر پیگیری تفاهماتی است که در سال گذشته و در طی سفر رئیسجمهور کشورمان به عراق صورت گرفته و لذا هیئت همراه قابلتوجه نخستوزیر به تهران دال بر این موضوع است. دو ملت ایران و عراق باید بتوانند از توافقات و ارتباطات ویژه میان دو کشور بهرهبرداری لازم را به نفع خود انجام دهند.
الکاظمی حامل پیامی از سوی عربستان نیست
وی در واکنش به اینکه آیا گمانهزنیها مبنی بر مأموریت الکاظمی برای بهبود روابط ایران و عربستان در سفر به تهران، درست است؟ گفت: در حال حاضر شرایط عربستان بهگونهای نیست که بتواند موضوع و شروط جمهوری اسلامی ایران را بپذیر د. بر همین اساس سفر الکاظمی به دلیل بیماری ملک سلمان به عربستان لغو شد و فضاسازی ای که توسط برخی رسانهها صورت گرفته بود مبنی بر اینکه ممکن است الکاظمی پسازاین که به عربستان سفر میکند، به تهران برود و حامل پیامی از جانب مقامات سعودی برای جمهوری اسلامی ایران باشد، صحیح نیست. صدرالحسینی ضمن اشاره به روابط ایران و عراق و نگرانیهای سیاسی و امنیتی که در یک سال اخیر بهویژه پس از شهادت سردار سلیمانی ایجاد شده است، گفت: شرایط امنیتی منطقه پس از شهادت سردار سپهبد سلیمانی تغییر کرد و تأکید نیروهای مقاومت اسلامی بر خروج نیروهای آمریکایی است. اما باید توجه داشته باشیم که بحث خروج نیروهای آمریکایی از عراق، مصوبه پارلمان عراق و در حقیقت وظیفهای بر دوش هر دولتی است که در عراق سرکار بیاید.این کارشناس ادامه داد: نخستوزیر قبلی عراق، عادل عبدالمهدی و اکنون نیز الکاظمی موظف به اجرای این مصوبه هستند. این مصوبه نیز با رأی اکثریت نمایندگان به تصویب رسیده است و در حال حاضر فراکسیونهایی در داخل و خارج پارلمان و گروههای مقاومت پیگیر آن هستند.
بنابراین به نظر میرسد این نکته در سفر الکاظمی موردتوجه قرار میگیرد که هیچ کشوری نباید و نمیتواند بر روابط دو کشور ایران و عراق تأثیرگذار باشد، اما اینکه بهطور مستقیم در ارتباط با خروج آمریکاییها از عراق صحبت شود میتوان گفت که این موضوع بهاندازه کافی در فضای داخلی عراق توسط پارلمان و جریانهای سیاسی و مرجعیت در حال پیگیری است.
وی افزود: به نظر میرسد در فهرست برنامههای الکاظمی و گفتوگوهایی که در این سفر بهطور رسمی و دیپلماتیک صورت میگیرد، این موضوع لحاظ نشده باشد. البته ازآنجاکه یکی از مسائلی که مقام معظم رهبری پس از شهادت سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی بر آن تأکید کردند این بود که تقاص و جبران این جنایت باید خروج آمریکاییها از منطقه باشد و اولین منطقه نیز عراق خواهد بود، بهطور حتم این موضوع موردتوجه مقامات جمهوری اسلامی ایران است.
ایران , سیدرضا صدرالحسینی , عراق , عربستان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.