رمزگشایی از افاضات سالیوان - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 42239
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 02 اردیبهشت 1400 - 5:56 |
آمریکا واقعا نمی‌خواهد به برجام بازگردد

رمزگشایی از افاضات سالیوان

 یکی از افرادی که در پروسه انعقاد توافق هسته‌ای میان ایران و اعضای 1+5 که در سال 2015 به امضا رسید نقش پررنگی ایفا کرد، جیک سالیوان بود! کسی که اکنون مشاور امنیت ملی دولت بایدن است. سالیوان پس از خروج دولت ترامپ از برجام   این اقدام را شدیدا موردانتقاد قرار داد اما پس از چند ماه، تأکید کرد که اگر دموکرات‌ها در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 پیروز شوند، نمی‌توان بدون دریافت مطالبات جدید از ایران به توافق هسته‌ای بازگشت! به عبارت بهتر، وی به‌مانند افرادی مانند وندی شرمن و رابرت مالی، زیر توافقی زد که امضایش زیر پای آن بود! 
رمزگشایی از افاضات سالیوان

سعید سبحانی 
 یکی از افرادی که در پروسه انعقاد توافق هسته‌ای میان ایران و اعضای ۱+۵ که در سال ۲۰۱۵ به امضا رسید نقش پررنگی ایفا کرد، جیک سالیوان بود! کسی که اکنون مشاور امنیت ملی دولت بایدن است. سالیوان پس از خروج دولت ترامپ از برجام   این اقدام را شدیدا موردانتقاد قرار داد اما پس از چند ماه، تأکید کرد که اگر دموکرات‌ها در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ پیروز شوند، نمی‌توان بدون دریافت مطالبات جدید از ایران به توافق هسته‌ای بازگشت! به عبارت بهتر، وی به‌مانند افرادی مانند وندی شرمن و رابرت مالی، زیر توافقی زد که امضایش زیر پای آن بود! 
امروز، جیک سالیوان، همان سالیوان است! او اکنون رسما در کسوت مشاور امنیت ملی دولت بایدن مشغول به فعالیت است. او هنوز نیز تأکید دارد که «بازگشت واقعی به برجام» خط قرمز ایالات‌متحده محسوب می‌شود زیرا اهرم‌های فشار علیه ایران را در خصوص برگزاری مذاکرات منطقه‌ای و موشکی از بین می‌برد. این همان نگاه مسموم، بازدارنده، غیرحقوقی و وقیحانه‌ای است که در میان 
سیاستمداران آمریکایی( اعم از دموکرات یا جمهوری‌خواه) در قبال برجام وجود دارد .در این معادله، اساسا تفاوتی میان آنتونی بلینکن، جیک سالیوان، وندی شرمن و جو بایدن وجود ندارد. 
اظهارات اخیر جیک سالیوان در خصوص بازگشت آمریکا به برجام، در نوع خود قابل‌تأمل است. مشاور امنیت ملی آمریکا می‌گوید: تا زمانی که ایالات‌متحده از بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامی اطمینان حاصل نکرده است، هیچ تحریمی لغو نخواهد شد. جو بایدن پیش‌ازاین گفته بود غنی‌سازی ۶۰درصدی «کمک‌کننده» نیست!مشاور امنیت ملی آمریکا روز یک‌شنبه ۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز در رابطه با مذاکرات غیرمستقیم میان ایالات‌متحده و ایران و تلاش برای مهار برنامه هسته‌ای ایران سخن گفت.به گزارش فاکس‌نیوز، جیک سالیوان در اظهارات خود درعین‌حال که مشخص نکرد ایالات‌متحده در قبال لغو تحریم‌ها چه چیز از ایران دریافت خواهد کرد، تأکید کرد که اعتماد به ایران در مورداجرای تعهداتش از اهمیت بسیار برخوردار است.سالیوان افزود: «آنچه می‌خواهم بگویم این است که ایالات‌متحده پیش از آنکه مطمئن نشود که ایران به‌طور کامل به تعهدات خود طبق برجام برخواهد گشت، تحریم‌ها لغو نخواهند شد.اینکه ایران برنامه هسته‌ای خود را متوقف کند، اینکه این تعلیق طولانی‌تر باشد، اینکه سطح غلظت غنی‌سازی و میزان غنی‌سازی کاهش یابد  و اینکه تا زمانی که ما در تمام این موارد اطمینان حاصل نکنیم، ایالات‌متحده هیچ‌گونه امتیازی نخواهد داد.»
بر اساس آنچه دویچه وله گزارش داده است، پیش‌ازاین جو بایدن، رئیس‌جمهور   و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در واکنش به خبر غنی‌سازی ۶۰درصدی ایران گفته بودند که این اقدام ایران در شرایطی که مذاکراتی در جریان است «کمک‌کننده» نخواهد بود و «جدی بودن ایران» برای رسیدن به یک توافق را زیر سؤال خواهد برد!
حمایت سالیوان از تاکتیک بازگشت پوچ به برجام 
جیک سالیوان ازجمله مسئولین آمریکایی می‌باشد که از تاکتیک بازگشت پوچ به برجام حمایت می‌کند. به عبارت بهتر، او معتقد است که  بازگشت واقعی به توافق هسته‌ای   و   تعلیق واقعی تحریم‌های ایران   باید به‌عنوان خط قرمز نامرئی سیاست خارجی آمریکا تبدیل شود. دموکرات‌ها مدت‌هاست  بر روی تاکتیکی به نام «بازگشت پوچ به برجام» تمرکز کرده‌اند. آن‌ها حتی قبل از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، این تاکتیک را در اتاق‌های فکر خود طراحی و در انتظار فرصتی برای اجرای آن بودند.  بر اساس این تاکتیک، آمریکا در عین اینکه با «بازگشت اعلامی» به توافق هسته‌ای،یکی از اعضای برجام محسوب می‌شود و خود را مدافع «چندجانبه گرایی در نظام بین‌الملل» قلمداد می‌کند، اما در عمل مانع از تعلیق تحریم‌های نفتی، بانکی، اعتباری و تجاری علیه ایران می‌شود؛ یا این پروسه (رفع تحریم‌ها) را با هدایت وزارتخانه‌های امور خارجه و خزانه‌داری خود، به‌صورت قطره‌چکانی صورت می‌دهد. هدف آمریکا از این اقدام، آماده‌سازی ایران برای «امتیازدهی بیشتر» در مقابل «تعهدپذیری کمتر غرب» است.درهرحال، جیک سالیوان با اعلام مواضع اخیر خود، نشان داد که کماکان همان تاکتیک را دنبال می‌کند  هرچند که آغاز غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی ایران،وی و همراهانش در کاخ سفید را شدیدا وحشت‌زده ساخته است!سالیوان  عدم رفع تحریم‌ها  و   مکانیسم ماشه  را باهم می‌خواهد! 
در این میان، باید مراقب اهداف فنی و حقوقی سالیوان و همراهانش در خصوص بازگشت غیرواقعی به برجام بود. «بازگشت پوچ آمریکا به برجام» قطعا برای کشورمان مضر خواهد بود زیرا واشنگتن در عین اینکه تحریم‌ها را کماکان در عمل علیه کشورمان اعمال می‌کند، از حقوق تعبیه‌شده در سند برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کشورمان بهره‌مند خواهد شد. یکی از این موارد، «مکانیزم ماشه» است. در دوران ریاست جمهوری ترامپ، اعضای دائمی و غیردائمی شورای امنیت، به علت خروج رسمی آمریکا از برجام مانع از فعال‌سازی این مکانیزم مخرب و پرهزینه شدند، اما درصورتی‌که دولت بایدن به‌صورت ظاهری به توافق هسته‌ای بازگردد، می‌تواند هرزمانی که اراده کند و بدون آنکه استدلالی برای دیگر اعضای کمیته مشترک برجام و شورای امنیت داشته باشد، تحریم‌های چندجانبه را علیه کشورمان فعال کند.سخنان حکیمانه اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز ناظر به همین مسئله است. اینکه اگر آمریکا بدون رفع واقعی تحریم‌ها به برجام برگردد، در آن صورت چنین بازگشتی برای ما نه‌تنها سود ندارد، بلکه ضرر هم خواهد داشت. 
 استراتژی فشار هوشمندانه به‌جای استراتژی فشار حداکثری
در این معادله، باید نگاه استراتژیک و کلان آمریکا نسبت به پدیده برجام را نیز در نظر گرفت. در یک نگاه کلی، رئیس‌جمهور جدید آمریکا و اطرافیانش مانند «جیک سالیوان» و«بلینکن»معتقدند که باید نسبت به «استراتژی فشار حداکثری ترامپ» و اقداماتی که وی در دوران ریاست جمهوری خود در تقابل با ایران و برجام صورت داده ، نگاهی «فرصت محور» داشت .
دولت بایدن معتقد است که باید از طریق برگزاری مذاکرات موازی، که در یک همزمانی نسبی با یکدیگر قرار دارند، ایران را در همه ابعاد موشکی، منطقه‌ای و هسته‌ای محدود کرد! بایدن معتقد است در استراتژی «فشار هوشمندانه»، «برجام دفرمه شده» به‌عنوان یک «سکوی پرتاب به‌سوی توافقات محدودکننده بعدی علیه ایران» اصالت دارد نه یک «نقطه پایان منازعه میان ایران و آمریکا». بدون شک بایدن نیز در این مسیر به‌مانند رؤسای جمهوری قبلی آمریکا محکوم‌ به شکست خواهد بود….

نویسنده : سعید سبحانی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای رمزگشایی از افاضات سالیوان بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.