رفتار ضددیپلماسی بورل - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 76145
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 18 آبان 1401 - 6:44 |
کارشکنی دوباره اتحادیه اروپا در مسیر احیای توافق هسته‌ای

رفتار ضددیپلماسی بورل

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن تأکید بر مواضع مداخله‌جویانه و ضد ایرانی اخیر بروکسل، در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌ها مدعی شد اوضاع درباره برجام در مسیر درست پیش نمی‌رود.سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در بخشی از بیانیه‌ای که روی پایگاه اینترنتی خود بعد از مذاکرات وزرای خارجه گروه هفت در مونستر آلمان منتشر کرده، به نقل از جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از گفت‌وگو درباره ایران در این مذاکرات خبر داده است.
رفتار ضددیپلماسی بورل

گروه  بین‌الملل

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن تأکید بر مواضع مداخله‌جویانه و ضد ایرانی اخیر بروکسل، در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌ها مدعی شد اوضاع درباره برجام در مسیر درست پیش نمی‌رود.سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در بخشی از بیانیه‌ای که روی پایگاه اینترنتی خود بعد از مذاکرات وزرای خارجه گروه هفت در مونستر آلمان منتشر کرده، به نقل از جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از گفت‌وگو درباره ایران در این مذاکرات خبر داده است.بورل در توییتی در همین خصوص نوشت «برداشت خود را از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین، روابط با چین، وضعیت در ایران و آفریقا را بعد از نشست هفته گذشته وزرای خارجه گروه هفت» در این بیانیه اعلام کرده است. 
مداخله‌گرایی اروپائیان در اغتشاشات ایران 
او در بیانیه مذکور در ادامه مواضع مداخله‌جویانه اخیر بروکسل و حمایت از اغتشاشات در ایران و تهییج آن نوشت: «در مونستر، گفت‌وگوی مهمی درباره ایران داشتیم. اعتراضات در پی کشته شدن مهسا امینی ادامه دارد. شجاعت زنان ایران را که در خط مقدم اعتراضات مسالمت‌آمیز هستند، تحسین می‌کنیم. من این پیام را به شکل بسیار شفاف به حسین امیرعبداللهیان همتای خود در تماس چهارشنبه گذشته منتقل کردم. هفدهم اکتبر، اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را علیه افراد مسئول سرکوب خشونت‌بار غیرقابل‌قبول اعتراضات اعمال کرد».
وی در ادامه به اقدام ضد ایرانی دیگر اتحادیه اروپا و تحریم ایران به بهانه ادعایی استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین اشاره کرد و افزود: اتحادیه اروپا همچنین در پی تحویل بسیار نگران‌کننده پهپادهای ایران به روسیه، دست به اقدام زد. 
انداختن توپ در زمین ایران 
بورل سپس به مذاکرات رفع تحریم‌ها اشاره کرد و با انداختن توپ در زمین ایران و شانه خالی کردن از مسئولیت مدعی شد: در خصوص برجام، اوضاع به‌درستی پیش نمی‌رود. مواضع بین طرف‌ها هنوز به هم نزدیک نشده است. ایران باید با آژانس بین‌المللی اتمی به شکلی سازنده تعامل کند. از وزیر خارجه امیرعبداللهیان خواستم این را پیش ببرد. این در حالی است که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در رشته توییتی در خصوص مکالمه تلفنی با بورل، نوشت در این تماس «مجددا بر آمادگی ایران برای جمع‌بندی مذاکرات در اسرع وقت تأکید کردم. آمریکا می‌بایست سیاست یک بام و دوهوا را متوقف کرده و اراده واقعی نشان دهد». رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین بر تعهد کامل به تأمین حقوق ملت ایران تأکید کرد.
او همچنین چهارشنبه ۱۱ آبان در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه سوریه، گفت که به‌منظور شروع گفت‌وگوها و تقویت همکاری‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی روزهای آینده هیئتی از ایران به وین اعزام خواهد شد. امیرعبداللهیان اظهار داشت: بین  اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی و رافائل گروسی مدیرکل آژاسنس بین‌المللی انرژی اتمی اتفاق‌نظر وجود دارد و امیدوار هستیم آژانس با تمرکز بر نگاه فنی بر اساس آنچه باهم در روزهای گذشته توافق کرده‌ایم، نسبت به حل‌وفصل برخی از اتهامات موردنظر آژانس و مطرح‌شده توسط این سازمان علیه ایران اقدام کرده و بتوانیم از این مرحله از مسیر همکاری‌‌های فنی عبور کنیم.وی افزود: طبعا به‌موازات این اقدام، در خصوص رسیدن به گام‌های پایانی توافق به‌رغم برخی از اظهارات متناقض بعضی از مقامات آمریکایی، تبادل پیام‌هایمان همچنان ادامه دارد و به‌موازات اقداماتی که در وین انجام می‌شود، نسبت به باز تنظیم جدول زمان‌بندی در چارچوب گفت‌وگوهای وین، تبادل پیام‌ها از طریق هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا جریان دارد.
 تاکتیک اروپائیان در مذاکرات وین 
گویا ارائه پیشنهادات حقوقی و منطقی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان به تروئیکای اروپایی در مذاکرات وین، کماکان منجر به آشفتگی آن‌ها شده است! در این معادله، آن‌ها به‌جای «دیپلماسی سازنده» روی به«وارونه نمایی مذاکرات وین» آورده‌اند. سؤال اصلی اینجاست که این تاکتیک به چه دلیلی اتخاذشده و چه چشم‌اندازی برای آن متصور خواهد بود؟اصل ماجرا این است که  جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات وین  خواستار «رفع واقعی تحریم‌ها» و غرب(تروئیکای اروپایی به نمایندگی از آمریکا )  خواستار« حفظ هندسه تحریم‌ها »علیه کشورمان شده‌اند. بدیهی است که بازگشت به توافق هسته‌ای بدون رفع واقعی تحریم‌های ضد ایرانی، چیزی جز خسران برای ایران به همراه نخواهد داشت.فراتر از آن، در مقابل بسته پیشنهادی عملیاتی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران، طرف مقابل پیشنهادی برای تأمین منافع حداقلی ایران در پروسه احیای برجام ارائه نکرده است. واقعیت امر این است که صحنه مذاکرات ، جای «شانتاژ» یا « وارونه نمایی» نیست! مقامات اروپایی بهتر است  لااقل به حرف خود مبنی بر «کمبود زمان در مذاکرات»اعتقاد داشته باشند. بدون شک درصورتی‌که تروئیکای اروپایی از رویکرد غیرسازنده ، غیرحقوقی ، منفعلانه و غیرعملیاتی خود در مذاکرات عبور نکند، توافقی در کار نخواهد بود.فراتر از آن، بارها عنوان‌شده است که جمهوری اسلامی ایران طرف اروپایی را به لحاظ حقوقی، «طرف متعهد» در مذاکرات می‌داند نه طرف «واسطه‌گر » یا طرف « ناظر»! بر این اساس، اروپائیان به‌عنوان امضاکنندگان رسمی سند برجام ،بابت عدم عمل به تعهدات خود ( خصوصا پس از خروج ترامپ از توافق هسته‌ای ) ، باید به لوازم و بایسته‌های حقوقی احیای توافق برجام تن دهند.بااین‌حال اروپائیان عامدانه ترجیح داده‌اند در نقش کاذب خود فرورفته و به جزئی از استراتژی فشار حداکثری آمریکا علیه کشورمان تبدیل شوند. 
 اصلی‌ترین پیش‌شرط برجام 
چه بازیگران اروپایی بخواهند یا نخواهند، رفع واقعی تحریم‌های ضد ایرانی، اصلی‌ترین پیش‌شرط احیای برجام محسوب می‌شود.فراتر از آن ، بهتر است سران اروپایی متوجه این حقیقت محض باشند که تکلیف مذاکرات وین را «فرامتن مذاکرات» تعیین نمی‌کند، بلکه این « متن مذاکرات» و « مطالبات حقوقی جمهوری اسلامی ایران» است که برای تیم مذاکره‌کننده کشورمان اصالت و موضوعیت دارد. تنازل از خطوط قرمز کشورمان در مذاکرات،  مترادف با آن است که  واشنگتن و تروئیکای اروپایی از یک‌سو هندسه تحریم‌ها را علیه ایران حفظ کرده و مانع عادی‌سازی روابط تجاری تهران با کشورهای دیگر شوند و از سوی دیگر از ظرفیت‌های سلبی برجام مانند مکانیسم ماشه در راستای استمرار فشارهای هسته‌ای و حتی غیرهسته‌ای به کشورمان استفاده خواهند کرد. در چنین شرایطی بهتر است تروئیکای اروپایی به فکر احیای حلقه  مفقوده‌ای به نام «عقلانیت» در رویکرد و مواضع خود در مذاکرات وین باشند. بهتر است بار دیگر،یک گزاره مهم و محوری را برای تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا یادآوری کنیم:اینکه  احیای توافق هسته‌ای  بدون رفع واقعی تحریم‌های ضد ایرانی و ارائه تضمین در خصوص آینده برجام ، جایی در قاموس  سیاسی و اقتصادی  کشورمان نخواهد داشت.

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای رفتار ضددیپلماسی بورل بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.