ذبح حقوق بشر زیر پای بایدن و بن سلمان
کاخ سفید بالاخره روز سهشنبه (۱۴ ژوئن) سفر ماه آینده جو بایدن به فلسطین اشغالی و عربستان و برنامه دیدار وی با ولیعهد سعودی را تأيید کرد؛ اعلامی که با توجه به وعده دوران انتخاباتی رئیسجمهور آمریکا مبنی بر منزوی کردن ریاض به دلیل ترور فجیع جمال خاشقچی و سایر موارد نقض حقوق بشر، بهسرعت به «خیانت» تعبیر شد و کاخ سفید را در لاک دفاعی فروبرد. این سفر بعدازآن اعلام شد که عربستان سعودی برای افزایش تولید نفت در میانه بحران انرژی غرب در پی تحریم روسیه چراغ سبز نشان داد و اوپک پلاس تولید نفت خود را به میزان ۶۴۸ هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد.
دیدار دو قاتل
جو بایدن در پایان سفری چهارروزه به منطقه غرب آسیا که از روز ۲۲ تیرماه آغاز میشود، بامحمد بن سلمان ولیعهد سعودی دیدار خواهد کرد. این سفر با وعدههای انتخاباتی رئیسجمهور آمریکا مبنی بر منزوی کردن ریاض و عدم تعامل مستقیم با ولیعهد سعودی که مسئول قتل خاشقچی شناخته میشود، در تناقض است. گزارشهای رسانهای علت سفر پیشروی بایدن را تلاش برای مهار قیمت انرژی و تورم در آمریکا که در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره به محبوبیت وی ضربه سنگینی وارد کرده، میدانند. مدافعان حقوق بشر هشدار دادهاند که چنین سفری این پیام را به رهبران ریاض میدهد که هیچ عواقبی برای نقض فاحش حقوق بشر وجود ندارد.
برنامه سفر بایدن بایدن در پایان یک سفر چهارروزه به منطقه غرب آسیا که از روز ۱۳ ژوئیه (۲۲ تیرماه) آغاز میشود، در جده با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی دیدار خواهد کرد. این دیدار قرار است در حالی انجام شود که بایدن در دوران رقابت برای ورود به کاخ سفید متعهد شده بود که روابط واشنگتن و ریاض را مجدداتنظیم کند و دولت او پس از روی کار آمدن هم بهصراحت اعلام کرد که وی از تعامل مستقیم با بن سلمان خودداری و او را پاسخگو خواهد کرد. دولت بایدن فوریه ۲۰۲۱ در گزارشی اطلاعاتی تأيید کرد که قتل فجیع جمال خاشقچی روزنامهنگار مخالف سعودی و ستوننویس روزنامه آمریکایی واشنگتنپست در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان سعودی در ترکیه با تأيید ولیعهد انجام شد. بااینوجود، واشنگتن از تحریم بن سلمان طبق «قانون پاسخگویی حقوق بشری جهانی ماگنیتسکی» ایالاتمتحده به دلیل دخالت
مستقیم او در «نقض فاحش حقوق بشر» خودداری کرد و درنهایت هیچ پاسخگویی معناداری برای این ترور که دنیا را تکان داد، دیده نشد. پیش از قطعی شدن این سفر شبکه «سیانان» به نقل از چند مقام آمریکایی بلندپایه گزارش داده بود که واشنگتن آماده «بازسازی روابط خود» با عربستان سعودی و عبور از پرونده جمال خاشقچی است.
وقتی آمریکاییها آدرس غلط میدهند
درحالیکه گزارشهای رسانهای علت سفر پیشروی بایدن را تلاش برای مهار قیمت انرژی و تورم در آمریکا که به محبوبیت وی ضربه سنگینی وارد کرده، میدانند، خودش در اشاره به نشست سران ۶ کشور شورای همکاری خلیجفارس در شهر جده مدعی شد: اتفاقااینیک نشست بزرگتر است که در عربستان سعودی برگزار میشود. دلیل رفتنم همین است و به امنیت ملی آنها « اسرائیلیها » مربوط میشود. بههرحال یک برنامه دارم. به مسائل بسیار بزرگتری نسبت به قیمت انرژی مربوط میشود.
«کارین ژان-پییِر» سخنگوی کاخ سفید هم در اشاره به انتقادات از توزرد از آب درآمدن ادعاهای حقوق بشری بایدن گفت: مهم است که تأکید کنیم درحالیکه روابط با«ریاض»را دوباره تنظیم میکنیم، به دنبال گسستن آن نیستیم؛ اما مسائل حقوق بشری و گفتوگوهای حقوق بشری چیزی است که رئیسجمهور با بسیاری از رهبران مطرح میکند و قصد دارد این کار را انجام دهد.
وی در اشاره به تجاوز هشتساله عربستان سعودی به یمن، افزود: «رئیسجمهور در عربستان در مورد طیف وسیعی از مسائل دوجانبه، منطقهای و جهانی نیز بحث خواهد کرد که شامل حمایت از آتشبس با میانجیگری سازمان ملل در یمن است.» مسئله دیگری که بایدن پیشتر هم بهرغم وعدههایش درباره پایان دادن به آن و توجه به فجایع انسانی در یمن، با فروش تسلیحات تهاجمی جدید به ریاض نشان داد ژستی پوچ بوده است. هفته گذشته چند قانونگذار ارشد دموکرات با امضای نامهای از بایدن خواستند که روابط با عربستان سعودی را اصلاح کند و اطمینان حاصل کند که این روابط منفعت ایالاتمتحده را پیش میبرد. روابط ایالاتمتحده و عربستان سعودی در سال گذشته پرتنش شد و ریاض درخواستهای دولت بایدن برای تولید نفت بیشتر در زمان افزایش قیمتها را رد کرد؛ بااینحال، عربستان سعودی اخیرا موافقت کرد تولید نفت خود را طی دو ماه آینده افزایش دهد.
خیانت رسمی کاخ سفید
درحالیکه بایدن به دنبال استفاده از این سفر برای خنثی کردن پیامد تحریمهای روسیه و سروسامان دادن به تورم افسارگسیخته در آمریکا و بحران انرژی در غرب باهدف کمک به چشمانداز سیاسی دولت خود است، مدافعان حقوق بشر هشدار دادهاند که چنین سفری بدون تعهدات حقوق بشری این پیام را به رهبران ریاض که به بازداشتهای جمعی، اعدام و خشونت برای سرکوب مخالفان متهم هستند، میدهد که هیچ عواقبی برای نقض فاحش حقوق بشر وجود ندارد. «هالا الدوساری» مدافع برجسته حقوق بشر سعودی که اکنون در آمریکا زندگی میکند، به «آسوشیتدپرس» گفت که تصمیم بایدن برای ملاقات با محمد بن سلمان «خیانت» است.
الدوساری همچنین گفت که سفر وی به فلسطین اشغالی میتواند تیراندازی مرگبار به «شیرین ابوعاقله» خبرنگار فلسطینی را که بر اساس تحقیقات سازمانهای خبری در تیراندازی اسرائیلیها شهید شده، پنهان کند. الدوساری دولت بایدن را به اولویت دادن به «منافع فوری بر اهداف بلندمدت حمایت از انتقال دموکراتیک در کشورهای عربی و منافع فوری تأمین نفت بیشتر و حمایت از اسرائیل» متهم کرد.
«ایلهان عمر» نماینده کنگره آمریکا هم هفته گذشته به «میدل ایست آی» گفت که تنها راهی که بایدن میتواند به تعهد خود به حقوق بشر پایبند بماند، قرار دادن ریاض در صدر فهرست ناقضان حقوق بشر است. عمر گفت: عربستان سعودی یکی از بدترین متخلفان نقض حقوق بشر در جهان است. آنها به بردگی مدرن دامن میزنند، حقوق زنان را سرکوب میکنند، مخالفان را شکنجه میکنند و میکشند، سازمانهای دموکراتیک را سرکوب میکنند و مسئول فاجعه انسانی جاری در یمن هستند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.