دیپلماسی التماسی کاخ سفید - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 69514
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 26 تیر 1401 - 6:10 |
سفر منطقه‌ای رئیس‌جمهور آمریکا با شکست مواجه شد

دیپلماسی التماسی کاخ سفید

  جوبایدن و همراهانش در کاخ سفید ، تلاش زیادی در راستای وارونه نمایی حقایق جاری در منطقه غرب آسیا و نظام بین‌الملل می‌کنند اما بروز اختلافات مزمن، شکاف‌های راهبردی و نگاه‌های تاکتیکی در قبال پدیده‌های جاری در جهان سیاست ، مثلث «تل آویو-واشنگتن-ریاض»را در وضعیت نامتعادلی قرار داده و در آینده‌ای نزدیک، این مثلث منهدم می‌شود.در خصوص سفر بایدن به منطقه و دستاوردهای واقعی آن برای آمریکا نکاتی وجود دارد که نمی‌توان به‌سادگی از کنار آن گذشت:
دیپلماسی التماسی کاخ سفید

گروه بین‌الملل
  جوبایدن و همراهانش در کاخ سفید ، تلاش زیادی در راستای وارونه نمایی حقایق جاری در منطقه غرب آسیا و نظام بین‌الملل می‌کنند اما بروز اختلافات مزمن، شکاف‌های راهبردی و نگاه‌های تاکتیکی در قبال پدیده‌های جاری در جهان سیاست ، مثلث «تل آویو-واشنگتن-ریاض»را در وضعیت نامتعادلی قرار داده و در آینده‌ای نزدیک، این مثلث منهدم می‌شود.در خصوص سفر بایدن به منطقه و دستاوردهای واقعی آن برای آمریکا نکاتی وجود دارد که نمی‌توان به‌سادگی از کنار آن گذشت:
 چشم کاخ سفید  به نفت سعودی‌ها 
اخیرا  آرون دیوید میلر، دیپلمات ارشد سابق آمریکایی، در مقاله‌ای که در وب‌سایت «سی‌ان‌ان» منتشر شد، از سفر جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، به خاورمیانه انتقاد کرد و دیپلماسی او را «دیپلماسی نفت خام و دیگر هیچ» نامید. میلر که سابقه خدمت در دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات دارد، گفت دلیل سفر بایدن این است که او می‌خواهد نشان دهد به‌رغم مشکلات عدیده داخلی و چالش‌های روسیه و چین، همچنان به خاورمیانه توجه دارد. میلر افزود که بااین‌که بایدن هدف اصلی سفر را بهبود روابط آمریکا و عربستان سعودی اعلام کرده است، واقعیت این است که معضلات بازار جهانی نفت در پی اشغال اوکراین با هجوم روسیه، دلیل اصلی این سفر است. این دیپلمات که اکنون کارشناس ارشد «مؤسسه صلح بین‌المللی کارنگی» است، نوشت
‌ «سفر رئیس‌جمهوری بیش از آن‌که از تغییر راهبردی در تفکر دولت راجع به منطقه‌ای پردردسر خبر دهد، تلاشی کوتاه‌مدت برای مدیریت بحران است. بایدن درواقع با منطقه‌ای روبه‌رو است مملو از مشکلاتی که قادر به حل‌ آن‌ها نیست «ازجمله ایران و تخاصم اسرائیل و فلسطین؛»منطقه‌ای که خود نگران ماندگاری قدرت و ثبات آمریکاست.»
 مثلثی که منهدم می‌شود 
حتی درزمانی که تمام توان این سه بازیگر در جهت تقویت  همدیگر قرارگرفته ، مثلث«تل آویو-واشنگتن-ریاض» به اهداف منطقه‌ای خود دست پیدا نکرده‌ است.  هرچند در فضای رسانه‌ای تلاش می‌کنند خود را قدرت‌های برتری نشان دهند که خروجی تحولات منطقه محصول رایزنی‌های این‌ها ست که در عمل چنین موضوعی در زمان ریاست جمهوری ترامپ تحقق پیدا نکرد و قطعادر زمان ریاست جمهوری بایدن نیز تحقق پیدا نخواهد کرد. در حوزه انرژی هم مسئله همین‌طور است سعودی‌ها و اماراتی‌ها در مجاری غیررسمی دیپلماتیک به آمریکا پیام داده بودند که قدرت ایستادگی در مقابل روسیه در حوزه انرژی را ندارند یعنی اساسادرجایی که قدرت دارند برای این‌که مناسبات راهبردی که با روسیه طی سال‌های گذشته تعریف کردند نمی‌خواهند اقدامی کنند که به‌عنوان یک بازیگر متخاصم در برابر روس‌ها شناخته شوند.علی‌رغم خروجی رسانه‌ای، تبلیغاتی و سیاسی کاخ سفید، بایدن به اهداف از پیش تعیین‌شده خود مبنی بر کنترل بازار انرژی منطقه و جهان دست پیدا نمی‌کند. همچنین در پروژه مهار ایران قدرتمند قطعا با شدت و حدت بیشتری شکست می‌خورد این قاعده در خصوص رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی هم صادق است یعنی این همپوشانی قطعاکمکی به ریاض و تل‌آویو برای رسیدن به اهداف خود در برابر ایران دست نخواهند یافت.
 بایدن و معمای بن سلمان
کارشناسان آمریکایی و حتی نزدیکان بایدن معتقدند که وی می‌بایست مسئله نفت را زیاد برجسته نکند، چون سعودی‌ها حاضر به افزایش تولید به درخواست بایدن برای دستیابی به هدفش، یعنی کاهش قیمت‌ بنزین در آمریکا در پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای، نیستند. از سوی دیگر، معمای بن سلمان و پادشاهی احتمالی وی پس از مرگ ملک سلمان، موضوعی نیست که بتوان به‌سادگی از کنار آن گذشت.   مناسبات خاصی که بن‌سلمان با ترامپ چه به لحاظ شخصی و تجاری و مالی داشت دموکرات‌ها درصدد نوعی تسویه‌حساب سیاسی و جابه‌جایی مهره خودشان در ریاض برآمده بودند و به همین خاطر از شاهزادگان ناراضی در خاندان سعودی حمایت‌هایی را شروع کرده بودند و به بهانه موضوع حقوق بشر گزارش محرمانه دست داشتن بن‌سلمان در قتل جمال خاشقچی«که توسط نهادهای امنیتی آمریکا منتشرشده بود»را به‌صورت علنی منتشر ساختند. دولت بایدن در عرصه معادلات بین‌المللی خصوصابعد از جنگ روسیه و اوکراین در حوزه بازتعریف و باز تنظیم بازار انرژی خود را ناتوان می‌بیند.در چنین شرایطی واشنگتن خود می‌خواهد  به حلقه اتصال تل‌آویو و ریاض تبدیل شود.حتی  اتاق‌های فکر و آمریکا احساس خطرهایی کرده‌اند که ممکن است براثر اتحاد تل‌آویو و ریاض در آینده شاهد این باشند که این دو بازیگر بخواهند آمریکا را در مواردی دوربزنند.درست در چنین شرایطی  بایدن تصمیم گرفت به منطقه سفر کند و رایزنی‌هایی را به‌صورت مستقیم و برخلاف میل دموکرات‌ها و بسیاری از رأی‌دهندگان آمریکایی با بن سلمان را انجام دهد. مسئله مهمی که در تحلیل این سفر باید مدنظر قرارداد این است که تا چه اندازه بایدن به اهداف از پیش تعیین‌شده خود چه در حوزه انرژی و چه در حوزه تنظیم معادلات امنیتی منطقه و بازگشت آمریکا به نقش‌آفرینی مخرب خودش در منطقه به‌صورت مطلق دست پیدا خواهد کرد؟!
 وضعیت سخت بایدن 
در صورت امتیازدهی بایدن به سعودی‌ها«در راستای بهره‌گیری از ظرفیت عربستان در معادلات انرژی جهان»رئیس‌جمهور آمریکا قطعااز سوی جمهوری‌خواهان و حتی بسیاری از دموکرات‌ها موردانتقاد شدید قرار خواهد گرفت. به عبارت بهتر، بایدن در این معادله محکوم‌به «ضعف در حوزه سیاست خارجی» خواهد شد. این موضوع می‌تواند در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره به‌جای برگ برنده، به پاشنه آشیل رئیس‌جمهور سردرگم آمریکا و دموکرات‌ها تبدیل شود. فراتر از آن، تأمین نشدن خواسته‌های ریاض و تل‌آویو نیز معنایی جز استمرار وضعیت موجود و تشدید سردرگمی‌ها در حوزه سیاست خارجی واشنگتن ندارد. بنابراین بایدن دست به هر انتخابی بزند، برای آمریکا و کاخ سفید هزینه‌ساز خواهد بود.    تأمین نشدن خواسته‌های ریاض و تل‌آویو معنایی جز استمرار وضعیت موجود و تشدید سردرگمی‌ها در حوزه سیاست خارجی واشنگتن ندارد. بنابراین بایدن دست به هر انتخابی بزند، برای آمریکا و کاخ سفید هزینه‌ساز خواهد بود.در روزهای اخیر بیشتر سناتورها و نمایندگان دموکرات در پیام‌های آشکار و غیر آشکار خود به وزارت امور خارجه دولت بایدن، مخالفت شدید خود را درباره دیدار بایدن و بن سلمان اعلام کردند. آن‌ها معتقدند به‌واسطه پیوندی که میان ولیعهد سعودی‌ها و خاندان ترامپ وجود دارد، بایدن باید مهره بازی آمریکا در ریاض را تغییر دهد. با این اوصاف، رئیس‌جمهور آمریکا در عمل قدرت تغییر مهره‌های بازی کشورش در منطقه را نیز ازدست‌داده است. بنابراین هرگونه نتیجه‌ای که از سفر بایدن به منطقه حاصل شود، قطعا
 به سود کاخ سفید و آمریکا نخواهد بود. موضوعی که بایدن و همراهانش مانند جیک سالیوان و آنتونی بلینکن نیز نسبت به آن اعتراف می‌کنند.

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای دیپلماسی التماسی کاخ سفید بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.